Sälja bil privat

Guide för att sälja bil privat

Hur säljer man en begagnad bil? Vad ska man tänka på när man säljer privat? När ska man annonsera på Blocket? Läs våra tips för att enkelt och tryggt sälja din begagnade bil till bästa pris.

Steg 1: Välj rätt tidpunkt

Har du en nyare bil gäller i de flesta lägen att det är viktigare att sälja snabbt än att vänta in rätt säsong, eftersom bilen tappar i värde med tiden. Marknaden är som hetast under våren, särskilt om det är en sommarbil du säljer. Under maj och oktober är begagnathandeln mest intensiv. Många vill byta till en rymlig bil inför sommarens semesterresor och det är även lockande med en ny bil när dygnen blir allt ljusare. På hösten stiger efterfrågan på en trygg och säker bil med bättre vinteregenskaper på mörka och hala vägar. Under industrisemestern och tiden ungefär från jul till februari är marknaden som svalast.

Steg 2: Förbered bilen

En bil som är fullt fungerande, skattad och besiktad är lättare att sälja än en som inte är det eftersom köparen vill slippa ha det bekymret hängande över sig. Se om möjligt till att reparera skavanker och besikta bilen innan du lägger ut den till försäljning eller bered dig på att få mindre betalt. Bilar på Blocket säljer snabbt, många redan inom 24 timmar, se därför till att du har allt i ordning när du ska publicera annonsen. Plocka fram allt som hör till bilen

 • Vinterhjul
 • Låsmuttrar till fälgarna
 • Domkraft
 • Extranycklar och liknande
 • All dokumentation som hör till bilen.
 • Glöm inte stereons lösenkod.
 • Steg 3: Ta snygga bilder till annonsen

  Tvätta och städa bilen först. Smuts syns bättre på bild än vad man kan tro. Se till att fota så att hela bilen syns på bilderna, både utsidan och insidan från alla håll. Ta gärna bilderna i dagsljus eller i ett mycket väl upplyst garage. Mörka, gryniga bilder lockar inte till köp. Ju renare bakgrunden är, desto bättre framkommer bilen. Undvik plottriga parkeringar och rensa den egna uppfarten från cyklar och andra föremål. Både insida och utsida är bra att ha med i annonsbilderna. De flesta väljer ett foto taget snett framifrån som annonsens första bild. Andra knep för att lyckas med en säljande bild är exempelvis att nyttja en vacker himmel, en fin utsikt eller en snygg husfasad. Glöm inte att ta bilder på detaljer, såväl de fina som eventuella skavanker så att köparen vet vad de har att ta ställning till.

  Steg 4: Skriv en säljande annonstext

  Skriv en saklig rubrik med bilmärke och modell. När du fyller i reg-numret hämtas uppgifter från Transportstyrelsen om modell- och tillverkningsår, växellåda, bränsletyp och för vissa även miltal. Uppgifter som saknas bör skrivas med i annonstexten. Berätta om bilens skick, utrustning och servicehistorik. Följer det med annan utrustning, som extra sommar- eller vinterdäck, takräcke och liknande? Annonser med utförlig beskrivning säljer fortare än de med kort annonstext. Köpare som möts av texten “ring för mer info” surfar vidare till nästa objekt. Ärlighet varar längst. Om du skriver med eventuella fel och skador får du köpare som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick. Varken du eller köparen behöver bli besviken. Gör gärna en stavningskontroll - en rättstavad text ger ett bättre intryck.

  Steg 5: Sätt rätt pris på din bil

  Vilket pris är skäligt för en specifik bil- och årsmodell? Många skaffar sig ett hum genom att surfa annonser på Blocket långt innan man själv ska sälja. Lägg upp en bevakning i ditt Blocketkonto och följ prisutvecklingen beroende på säsong. Vill du få bilen såld snabbt sätter du ett lägre pris än andra annonsörer. Vill du ta ut ett högre pris bör du med fördel kunna motivera det i annonstexten såsom att den är nyvaxad eller har unika fälgar.

  Steg 6: Sälj tryggt med kontrakt och försäkring

  För oss är trygghet väldigt viktigt och vi vill att du ska känna dig trygg genom hela bilaffären. Därför har vi listat några tips och saker att tänka på när du säljer bil på Blocket, exempelvis kring provkörning, ägarbyte och betalningen. Här hittar du också Blockets juridiskt giltiga köpekontrakt som signeras med Mobilt BankID eller e-signering. Det är enkelt, tryggt och givetvis helt gratis. Vi erbjuder också en begagnatförsäkring och vägassistans via SBM.

  Nu är du fullärd och redo!