Användarvillkor
Anvandarvillkor

Användarvillkor på Blocket

Denna version av Användarvillkoren gäller från den 10 juni 2024. Du hittar länkar till tidigare användarvillkor längst ner på sidan.
För att alla ska kunna handla tryggt och säkert på Blocket behöver du följa våra användarvillkor. Läs igenom villkoren och tveka inte att kontakta kundservice om det är något du undrar över.
Blocket är framför allt en annonsplats, det vill säga ett forum som låter användare annonsera, sälja och köpa varor och tjänster. Blocket äger inte de varor som annonseras eller säljs genom Blocket och är inte part i avtal mellan säljare och köpare. Vid eventuell tvist mellan säljare och köpare ska parterna ta kontakt med varandra för att försöka lösa tvisten.
Genom att använda Tjänsterna godkänner du Användarvillkoren och förbinder dig att följa dem.
Reglerna i användarvillkoren är till för din säkerhet på Blocket och för att vi ska kunna tillhandahålla så bra och trygga tjänster som möjligt.

Allmänt

Dessa användarvillkor (“Användarvillkoren”) reglerar användningen av Blockets webbplats och mobila applikationer (tillsammans kallar vi dessa för “Webbplatsen”) samt de tjänster som Blocket tillhandahåller (“Tjänsterna”). Tjänsterna tillhandahålls av Blocket AB, org. nummer 556610-3429 och Schibsted ASA, org. nummer 933 739 384 (“Blocket” eller “vi”). Användarvillkoren gäller för alla som använder Webbplatsen, både privatpersoner, företag och andra professionella användare, oavsett om du är här för att bara titta runt eller om du använder Tjänsterna för att annonsera eller köpa varor eller tjänster. Blocket ingår i Schibsted Marketplaces-koncernen.
Utöver Användarvillkoren regleras din användning av Webbplatsen och Tjänsterna av Blockets regler för annonsering, Schibsteds Marketsplaces personuppgiftspolicy, villkoren och personuppgiftspolicyn för Schibsted-konto och andra villkor som du som användare godkänner när du använder Tjänsterna (dessa benämns gemensamt “Villkoren”).

Dina personuppgifter

Schibsted ASA ansvarar för behandlingen av dina personuppgifter som sker när du använder Webbplatsen och Tjänsterna. Du hittar fullständig och detaljerad information om Schibsted Marketplaces behandling av personuppgifter i Schibsted Marketplaces personuppgiftspolicy. Där hittar du information om vilka uppgifter vi behandlar, våra syften med behandlingen av personuppgifter och vilka möjligheter och rättigheter du har.
Du kan göra inställningar och val relaterade till behandlingen av dina personuppgifter i dina kontoinställningar.
Förutsättningar för att du ska kunna använda Tjänsterna För att ingå avtal om Tjänsterna på Blocket.se måste du vara minst 16 år gammal. Om du är under 18 år ansvarar du för att i) inhämta målsmans godkännande innan Tjänsterna används, eller ii) endast använda Tjänsterna för att köpa varor för pengar som du själv tjänat, eller ii) sälja varor som du köpt för pengar du själv tjänat. Notera att du måste vara minst 18 år gammal för att ingå avtal om Tjänsterna på Blocket Bostad (bostad.blocket.se) och Blocket Jobb (jobb.blocket.se).
Blocket förbehåller sig rätten att neka tillhandahållande av Tjänsterna till personer eller företag som bryter mot eller tidigare har brutit mot Villkoren, tidigare av Blocket tillhandahållna villkor eller lagar och regler. Om du registrerar ett företag som användare intygar du att du har behörighet att binda företaget till Villkoren.
För att kunna använda Tjänsterna måste du skapa ett Schibsted-konto. När du har skapat ett Schibsted-konto kan du använda detta på flera olika sajter som tillhandahålls av Schibsted Marketsplaces. Du kan läsa mer om vad ett Schibsted-konto är här. I samband med att du skapar ett Schibsted-konto accepterar du även villkoren för Schibsted-kontot som gäller i tillägg till dessa Användarvillkor. Tänk på att ditt Schibsted-konto är personligt och du ansvarar för all aktivitet som sker genom det.
För att göra Blocket till en tryggare plats kan du behöva verifiera dig med BankID eller eventuella andra metoder för verifiering som vid var tid finns tillgängliga på Webbplatsen för att kunna använda Tjänsterna.
Blocket förbehåller sig rätten att blockera eller stänga av en användare som missbrukar, manipulerar eller använder Tjänsterna i strid med Villkoren eller gällande lagar och regler.

Annonsering på Blocket

I Blockets regler för annonsering finns regler för utformning och kategorisering av annonser. För att annonsera på Blocket måste du följa reglerna för annonsering. Blocket förbehåller sig rätten att neka och ta bort annonser som inte följer reglerna för annonsering. Notera att Blockets annonseringsregler inte ska uppfattas som uttömmande. Om du är osäker på om din annons följer reglerna är du välkommen att kontakta vår kundservice.
På Blocket kan du annonsera som privatperson eller företag. Blockets användare informeras om huruvida en annons publicerats av en privatperson eller ett företag, vilket har betydelse då konsumentskyddande lagar och regler inte gäller vid köp från privatperson. Ett företag har inte rätt att annonsera som privatperson och Blocket förbehåller sig rätten att avgöra när en annons är företagsliknande och bör publiceras som en företagsannons. Läs mer i våra regler för annonsering.
Observera att särskilda regler för annonsering gäller för platsannonsering på Blocket Jobb.
För företag som annonserar hos oss gäller i tillägg Blockets villkor för företag.
Om du hyr eller hyr ut en bostad via Blocket Bostad tillhandahåller Blockets systerbolag Qasa AB tjänster för trygg uthyrning, då gäller de ytterligare villkor som du hittar här. Annons som publiceras på Blocket Bostad blir även synlig på Qasas webbplats, qasa.se.
Observera att särskilda regler gäller för köp av produkter via Blockets marknadsplats Blocket Nybegagnat.

Ranking av annonser

Vi vill ge dig bästa möjliga sökträff när du använder Blocket för att leta efter varor eller tjänster. I vissa av Blockets kanaler tillhandahåller vi därför personliga rekommendationer med de annonser som vi tror är relevanta för dig baserat på hur du har använt dig av Blocket. Detta innebär att vi kan visa dig annonser som du besökt tidigare eller som liknar annonser som du besökt tidigare. Vi kan också visa dig annonser som andra användare med liknande besökshistorik har kollat på för att du ska få möjlighet att upptäcka annonser som du inte upptäckt ännu. Annonser sorteras på olika sätt i olika kategorier och beroende på om du har använt dig av ett sökord eller inte. Du kommer alltid att kunna se hur ditt sökresultat sorteras och välja hur du vill sortera det. Vi tillhandahåller följande sätt för sortering av sökresultat: I vissa kategorier kan ditt resultat sorteras efter Bästa träff när du har gjort en sökning med hjälp av ett sökord. Resultatet som visas kommer då att vara baserat på hur väl annonsens titel, beskrivning och kategori matchar ditt sökord.
Sortering på Senaste respektive Äldst innebär att resultatet baseras på tidpunkten då annons publicerades eller förnyades och du kan välja att visa de nyaste eller äldsta annonserna först. Om du väljer sortering efter Billigast respektive Dyrast är resultatet baserat på pris och du kan välja att visa de billigaste eller dyraste annonserna först.

Publiceringstid

Blockets tjänst anses fullgjord när annonsen har godkänts och publicerats på Webbplatsen. Därefter måste du som användare ta bort annonsen så snart syftet med annonseringen är uppfyllt, t.ex. när du har sålt det som du har annonserat. Eftersom Blocket vill minimera antalet inaktuella annonser på Webbplatsen tas en annons bort automatiskt två månader efter publiceringsdagen.
På Blocket Bostad uthyres tas en annons bort automatiskt om du inte har loggat in på ditt Blocket Bostad-konto under en sammanhängande period om tre veckor. Du kommer att få påminnelse via mejl när du inte har varit aktiv på en vecka med en uppmaning att logga in för att din annons inte ska tas bort. Så länge du är aktiv ligger din annons på Blocket Bostad uthyres kvar tills dess du väljer att ta bort den. För företag som annonserar på Blocket Bostad tas en annons bort när den varit publicerad under den period som anges i annonsinläggningen.

Granskning och kontroll av annonser och användare

Blocket förbehåller sig rätten att granska annonser och att neka eller avlägsna annons som bryter mot Villkoren, tredje parts upphovsrätt, annan rättslig reglering eller mot Blockets principer och anda. Granskningen sker genom automatiserad programvara eller algoritmer men kan även i vissa fall ske manuellt och sker då genom granskning av kvalificerad personal, baserat på innehållet i annonsen. Blocket förbehåller sig rätten att göra ändringar i annons om annonsens innehåll bryter mot Blockets annonseringsregler och annonsen efter ändringen kan publiceras.
Blocket genomför löpande manuella kontroller av användare genom granskning av kvalificerad personal, till exempel för verifiering av en användares identitet. Om du väljer att inte medverka till en sådan kontroll förbehåller Blocket sig rätten att stänga av ditt konto, vilket innebär att du endast kan använda de funktioner på Webbplatsen som är tillgängliga för oinloggade användare.
Blocket kan även använda automatiserad programvara eller algoritmer för att upptäcka och vidta åtgärder om du agerat i strid med Villkoren, gällande lag eller regler. Blocket kan även manuellt, genom granskning av kvalificerad personal, granska och vidta åtgärder efter att ha blivit underrättad av behörig myndighet eller via det interna systemet för anmälan och åtgärder på att du agerat i strid med Villkoren, gällande lag eller regler.

Köp mellan privatpersoner

På Blockets Webbplats har både företag och privatpersoner möjlighet att annonsera. Det är därför viktigt att tänka på att olika regler gäller för köp mellan privatpersoner och för köp från företag. När du köper varor eller tjänster av annan privatperson gäller inte konsumentskyddande lagar, vilket bland annat innebär att du som utgångspunkt inte har någon ångerrätt, bytesrätt eller öppet köp.
'Användare kan köpa och sälja varor med hjälp av Blockets transaktionella tjänster, såsom Frakt med köpskydd. När dessa tjänster används för att genomföra en transaktion ingår köparen och säljaren två separata avtal: i) ett köpeavtal med köparen/säljaren som baseras på: innehållet i annonsen, vad som i övrigt överenskommits mellan parterna och relevanta villkor för sådana transaktionella tjänster som framgår på Webbplatsen. Som förtydligande är Blocket aldrig del i detta avtal; och ii) ett avtal med Blocket (och eventuell annan tredje part som framgår av villkoren för respektive tjänst) för leverans av den transaktionella tjänst som valts.

Skyldighet att lämna uppgifter

När du säljer varor och/eller tjänster via Webbplatsen kan Blocket komma att be om kompletterande uppgifter från dig när Blocket har rättslig skyldighet att göra det. Att du lämnar de uppgifter som Blocket ber om är en förutsättning för att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster till dig och vi förbehåller oss därför rätten att stänga av användare som inte lämnar begärda uppgifter.
För dig som är företagsannonsör kan Blocket vara skyldig att använda uppgifterna för att visa upp information om ditt företag för konsumenter.

Blockets meddelandetjänst

I Blockets meddelandetjänst kan du som har ett användarkonto på Blocket skicka och ta emot meddelanden. Meddelanden som du skickat till eller tagit emot från andra användare finns samlade i ditt användarkonto. Observera att du behöver ha ett användarkonto på Blocket för att kunna skicka meddelanden och läsa meddelanden som skickats till dig av andra användare. När du använder meddelandetjänsten visas ditt användarnamn för den du skickar meddelanden till eller tar emot meddelanden från.
God ton och ett trevligt uppträdande mellan användare är en självklar förutsättning för en bra affärsmiljö och goda affärer. Därför är det inte tillåtet att:
  • Hota, trakassera eller i övrigt agera anstötligt mot någon i Blockets meddelandetjänst.
  • Använda Blockets meddelandetjänst för att utföra någon olaglig, vilseledande eller skadlig handling.
  • I övrigt missbruka Blockets meddelandetjänst, exempelvis genom att skicka skräppost, otillåten marknadsföring eller andra oönskade meddelanden.
Blocket kan filtrera, ta bort eller stoppa meddelanden med stötande eller otillåtet innehåll. Blocket kan också stoppa meddelanden eller ta bort innehåll som strider mot våra Användarvillkor eller som vi har skäl att anta strider mot gällande lagar och regler. Blocket förbehåller sig rätten att stänga av användare som inte följer reglerna för meddelandetjänsten eller som använder den på sätt som kan vara till skada för oss eller våra användare.

Omdömen

Blocket kan tillåta användare att lämna omdömen om andra användare på Webbplatsen. Dessa omdömen kan Blocket göra fritt tillgängliga på Webbplatsen. Det är inte tillåtet att inhämta eller skriva falska omdömen. För innehållet i omdömen gäller samma regler som för meddelandetjänsten, se ovan.

Betalda placeringar

Det finns två typer av betalt innehåll i resultatlistan: det ena är att Blocket-användare kan betala för en bättre placering av sina annonser i resultatlistan, dessa är märkta med “Betald placering”. Den andra är att företag kan betala för annonsplatser, dessa är märkta med “Annons".

Återbetalning

Om du har betalat för en annons som nekas publicering får du automatiskt en återbetalning av de avgifter som du betalat för annonsen om du inte har justerat annonsen inom 48 timmar från det att du fick meddelande om att annonsen nekats publicering. Missbruk, manipulering eller användande av Tjänsterna i strid mot Blockets regler ger inte rätt till återbetalning eller kompensation och innebär att eventuella tillgodohavanden som användare har sedan tidigare ogiltigförklaras.

Tredjepartsinformation

När du annonserar kan Blocket visa tilläggsinformation i anslutning till din annons. Sådan tilläggsinformation visas automatiskt och är baserad på den information som du som annonsör lägger in, exempelvis kan kartinformation visas baserat på det postnummer du har angett och fordonsuppgifter kan visas upp med hjälp av det registreringsnummer som du har angett för fordonet som annonseras. Dessa tilläggsuppgifter hämtas från externa system som tillhandahålls av tredje part och Blocket tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Du måste själv kontrollera att dessa uppgifter är korrekta. Meddela gärna Blocket om något inte stämmer.

Användargenererat innehåll

Med användargenererat innehåll avses allt sådant innehåll som en användare av Tjänsterna skapar och/eller lägger upp på Webbplatsen som t.ex. bilder, filmer och annonstexter ("Användargenererat innehåll"). Du garanterar att du innehar nödvändiga rättigheter till Användargenererat innehåll som du tillför Webbplatsen, antingen genom att du själv har skapat detta (vare sig det är exempelvis en bild, en film eller en annonstext), eller att du har fått tillstånd att använda det Användargenererade innehållet på Webbplatsen i enlighet med Villkoren.
Detta innebär att du garanterar att Användargenererat innehåll inte innehåller immaterialrättsligt skyddat material, såsom musik, film, bild, logotyp eller annat material som du inte har tillåtelse att använda. Du garanterar att du sett till att de personer som kan identifieras i det Användargenererade innehållet (exempelvis i en bild eller en film eller enbart genom sitt namn) är medvetna om hur materialet kommer att användas och har godkänt att medverka i det Användargenererade innehållet och att Blocket får använda det Användargenererade innehållet i marknadsföringssyfte.
Genom att lägga upp Användargenererat innehåll på Webbplatsen, exempelvis genom att publicera en annons, ger du Blocket en obegränsad rätt att fritt förfoga över det Användargenererade innehållet. Detta innebär att Blocket har rätt att till exempel bearbeta, formatanpassa, lagra eller kopiera det och göra det tillgängligt för allmänheten, oavsett mediekanal, och att vidareupplåta dessa rättigheter till eventuella samarbetspartners. Blocket får även använda det Användargenererade innehållet i marknadsföringssyfte. Blockets rättigheter kvarstår även efter att en annons har tagits bort. Du efterger alla krav på ersättning från Blocket för Blockets användning av det Användargenererade innehållet genom att lägga upp det på Webbplatsen.

Immateriella rättigheter

Blocket, eller Blockets licensgivare, innehar de immateriella rättigheterna till text, bild, design och det övriga material och information som görs tillgängligt för dig genom din användning av Tjänsterna. Samma sak gäller den bakomliggande programkoden för Tjänsterna. Sådant material och information får inte användas på annat sätt än inom ramen för normal användning av Tjänsterna. Om inte annat anges är allt material Blockets exklusiva egendom.
Du har inte rätt att kopiera, reproducera, publicera, ladda upp, skicka eller distribuera något material eller någon information från Webbplatsen utan föregående skriftligt tillstånd från Blocket. Detta förbud hindrar inte att du sparar information från annonser för varor eller tjänster som du köpt på Blocket.
Användning av automatiserade tjänster såsom robotar, spindlar, indexering eller liknande, samt andra metoder för systematisk användning av innehållet på Webbplatsen är inte tillåtet utan föregående skriftligt tillstånd från Blocket.
All otillåten användning medför ersättningsskyldighet. Den som avsiktligt eller genom grov oaktsamhet bryter mot lagen kan straffas med böter eller fängelse upp till två år och bli dömd att betala skadestånd.

Marknadsföring

All marknadsföring ska enligt Marknadsföringslagen stämma överens med god marknadsföringssed. Ett företag som bryter mot reglerna kan förbjudas av domstol att fortsätta med aktiviteten och dömas att betala vite. Vid allvarliga överträdelser kan företag som bryter mot reglerna dömas att betala en marknadsstörningsavgift. Det är förbjudet att skicka reklam via mejl, SMS eller andra kanaler för direktkommunikation, såsom Blockets meddelandetjänst, till fysiska personer om inte dessa har samtyckt till det på förhand.

Ansvarsbegränsning

Blocket garanterar inte kontinuerlig, oavbruten eller säker tillgång till Tjänsterna. Driften av Webbplatsen kan komma att störas av ett antal faktorer utanför Blockets kontroll och Blocket ställer inga garantier gällande Webbplatsens funktion eller tillgänglighet. Blocket kan inte göras ansvarigt för skador som direkt eller indirekt orsakas av användning av

Webbplatsen och dess innehåll.

Webbplatsen är huvudsakligen en annonsplats, det vill säga ett forum som låter användare annonsera, sälja och köpa varor och tjänster. Blocket ansvarar inte för den utannonserade varan eller tjänsten. Blocket har ingen kontroll över och är inte part i avtal som träffas mellan en köpare och en säljare. Du ska inte anta att ett erbjudande, en försäljning eller ett köp av ett objekt är giltigt och lagligt bara för att det förekommer på Webbplatsen.
Blocket ersätter endast direkta kostnader som uppkommit vid användande av Tjänsterna som en direkt följd av vårdslöshet från Blockets sida. Blockets ansvarar inte i något fall för indirekta skador såsom utebliven vinst, förlust av data, kostnader som blivit onyttiga eller andra följdskador. Vid tekniska fel som påverkar annonseringen ersätts högst den eventuella annonskostnaden.
Blocket ansvarar inte för skada som beror på uteblivna eller fördröjda annonssvar eller på felaktig information i annonstexten.

Skadeersättning

Du som användare åtar dig att hålla Blocket skadeslöst för det fall tredje part ställer krav på ersättning från Blocket på grund av Användargenererat innehåll eller på grund av att du i övrigt har agerat i strid med dessa Användarvillkor eller i strid med gällande lag eller tredje parts rättighet.

Ångerrätt

När du som konsument köper tjänster via Internet har du som regel 14 dagars ångerrätt. För att annonsera på Blocket måste du dock frånsäga dig din ångerrätt eftersom Blockets tjänst för annonsering innebär att du, genom att lägga in en annons, begär att tjänsten påbörjas omedelbart. Det innebär att du accepterar att ångerrätten upphör när tjänsten har fullgjorts. Blockets tjänst anses fullgjord så snart din annons har publicerats. Motsvarande regler gäller för eventuella tilläggstjänster till din annonsering.

Överlåtelse

Genom att acceptera Användarvillkoren godkänner du att avtalet som du har ingått med Blocket, utan ditt samtycke, kan överlåtas till annat bolag som helt eller delvis, direkt eller indirekt ägs av Schibsted ASA eller till tredje part i anslutning till en inkråms- eller verksamhetsöverlåtelse som inkluderar Tjänsterna.

Förändringar i Tjänsterna

Blocket kan när som helst och utan föregående information besluta att avveckla Tjänsterna eller ersätta Tjänsterna med andra tjänster. I sådant fall förbehåller sig Blocket rätten att avsluta din tillgång till Tjänsterna, vilket kommer att ske efter att du har fått information om detta, t.ex. genom meddelande till din registrerade e-postadress. Eventuell ersättning som du har betalat i förskott för Tjänsterna kommer i sådana fall att återbetalas till dig.

Ändringar i Användarvillkoren

Blocket kan komma att ändra dessa Användarvillkor från tid till annan. I den mån vi gör väsentliga förändringar som kräver ditt samtycke kommer vi dock att inhämta ditt samtycke innan förändringen träder i kraft.

Tillämplig lag

Svensk lag ska tillämpas på Tjänsterna och dessa Användarvillkor.

Överklagan och tvistlösning

Om du vill överklaga ett beslut taget av Blocket rörande din användning av Tjänsten eller innehåll på Tjänsten kan du lämna in ett klagomål via Blockets interna system för hantering av klagomål inom sex (6) månader från datumet för beslutet genom att besvara det mejl du har fått med beslutet eller genom att kontakta Blocket här. Blocket behandlar alla inkommande klagomål i ankomstordning genom granskning av kvalificerad personal. Den interna klagomålshanteringsfunktionen är kostnadsfri.
Om tvisten inte kan lösas via den interna klagomålshanteringsfunktionen har du möjlighet att hänskjuta tvisten till ett av de godkända organen för tvistlösning utanför domstol (du hittar en lista över dem här).
Du har även rätt att hänskjuta tvisten för avgörande av svensk allmän domstol.

Kontaktuppgifter

Blocket AB, 105 18 Stockholm.
För snabbast möjliga svar använd istället vårt kontaktformulär.

Tidigare villkor

Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer