Tvätta bilen
tvatta bilen

Tvätta bilen rätt

Hur tvättar du din bil? Åker du till närmaste biltvätt eller jobbar du för hand med tvättsvamp och högtryckstvätt? Ta del av våra tips och tankar för bästa resultat.

Tvätta bilen i automat

Att använda bensinmackarnas automater har tidigare inte varit det optimala. Borstarna har inte varit skonsamma och det kunde ha fastnat grus och skräp i dem som sedan repat bilen. Men utveckling har skett och det flesta bensinmackar har i dag väldigt bra automater med skonsamma borstar. Sedan finns det nyare aktörer på marknaden som specialiserar sig på biltvätt och låter vissa delar tvättas med borstar medan andra delar hanteras för hand av personal.

Handtvätt - så här gör du

Det viktigaste steget är att åka till avsedd plats, typ gör-det-själv-hallar. Varför man inte ska göra det hemma på sin egen uppfart beror på att kemikalierna rinner ner i vårt dagvatten, men på avsedda platser renas vattnet och du bidrar då inte till miljöförstöringen. Dessutom ska du inte stå i direkt sol eller jobba på en bil som är alltför varm.
 1. Se till att du har rätt grejer.
  • Hink
  • Tvättsvampar, minst 2 stycken eller tvättvante av mikrofiber
  • Avfettning
  • Bilshampo
  • Wax
  • Mikrofiberdukar
  • Rengöring för vinylen på interiören
 2. Börja med att spraya avfettning runt bilen. Välj rätt sort baserat på årstid och typ av smuts. Är det sommar är det troligt att bilen är smutsig av insekter och däckrester, är det vinter är det istället salt och smuts från vägarna.
 3. Spola med högtrycken, börja nerifrån och gå uppåt.
 4. Fyll en hink med varmt vatten och bilschampo, använd gärna något ekologiskt. Ta fram en tvättsvamp eller tvättvante av mikrofiber.
 5. Börja uppifrån med taket, och tvätta ordentligt. Snåla inte på vattnet. Glöm inte backspeglar, kanter, hörn, vinge, handtag och alla små ställen där smuts smiter in men låt bli däcken.
 6. Skölj av bilen uppifrån och ner med högtrycken, se till att allt schampo försvinner.
 7. Nu är det dags för däcken, skura igenom fälgarna ordentligt med svampen och/eller fälgborste och skölj av. Efter det ska du slänga svampen eller tvätta den om du använder tvättvante av mikrofiber. Du riskerar annars att ta med grovt smuts med grus eller annat som repar lacken på bilen nästa gång du tvättar.
 8. Dags att waxa. Ta små partier åt gången och jobba med en torr mikrofiber trasa.
 9. Torka av bilen.
 10. Torka av ytorna inne i kupén, dammsug stolar och golv.
 11. Tvätta rutorna på insidan, det är skitigare än man tror efter att man gnuggat bort imma till exempel.
 12. Kör på!
OBS! Om du under tiden du tvättar bilen tappar svampen på marken, släng den. Se till att ha flera svampar med dig så du snabbt kan byta. Du vill inte repa lacken med grus och smuts.

Letar du efter något?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer