Bättre begagnat
battre_begagnat_header_1200x800_
Bättre begagnat – boken som lär dig vårda och laga


Slit och släng? Nej, vårda och behåll! Ta hand om dina saker och reparera vid behov så håller de längre.


Boken har tagits fram tillsammans med våra användare, och är proppfyllda med smarta tips och trix som får prylar att leva längre.

mobler

Bättre begagnat: hemkunskap för millenials

Vi tog fram boken ”Bättre begagnat” för att samla in kunskap. Husmorstips. Lagningstips. Lifehacks. Kunnande som samlats in och förädlats genom årtionden. Att ta hand om sina saker och reparera vid behov så att de håller längre kan för många tyckas vara självklarhet – men det har sjukt nog blivit en urgammal kunskap som håller på att gå förlorad.


Idag rullar släng-festen på som om morgondagen inte finns. Men det gör den. Den stora frågan är hur den kommer att se ut? Hållbar, eller förstörd av klimat- och miljöförändringar? Det bestämmer vi själva.

klader
cykeltrampa orange ljusare-min
Från att gå till tippen till att bli vintage

Hos unga finns hoppet om framtiden. Och miljömedvetenheten. Men också en utmaning – kunskapen om hur man reparerar och vårdar. Den finns hos äldre generationer.


Om vi vårdar prylar och kläder håller de mycket längre. När vi reparerar det som är trasigt, får sakerna förlängt liv. En trasig känga blir en ledsagare på nya livsstigar. Bordet som var på väg till tippen blir en knytpunkt för nya minnen med släkt och vänner. "Skrotcykeln" blir ett stiligt och miljövänligt transportmedel.


Med boken vill vi inspirera till att vårda och laga. När vi vårdar saker ger vi dem inte bara längre liv, vi ger dem också en historia. Och istället för att gå till tippen – ger vi dem möjlighet att bli vintage.


Blocket hemkunskap for millennials
4 kurser i att laga och vårda


Vår bok utgjorde grunden till kurserna i hemkunskap för millennials. Vi tog, tillsammans med Clas Ohlson och Medborgarskolan, fram digitala kurser i att reparera och vårda möbler, kläder, cyklar och verktyg. Kurserna var gratis, genomfördes fyra gånger och först till kvarn gällde.

Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer