Vad kostar det att äga bil – få koll på din budget
Bilbudget

Vad kostar det att äga bil – få koll på din budget

Utöver kostnaden för att köpa själva bilen kommer bilägande med en hel del andra utgifter. Skatt, försäkring och drivmedel till exempel. Vi hjälper dig att få koll på din budget.

Kostnaden för inköpet av bilen är såklart en viktig del, men vad som blir billigast i längden beror även på andra faktorer. En Kantar Sifo-undersökning från 2020 visar att de flesta svenskar underskattar månadskostnaden för att äga bil med minst 1 500 kronor, så räkna hellre högt än lågt. År 2020 var en normal månadskostnad för en bil runt 2 200 kronor, exklusive värdeminskning.

Löpande kostnader för en bil

Här är faktorer som spelar stor roll för kostnaden för att äga bilen framöver.

Kostnader för drivmedel

Drivmedelskostnaden är den största direkta utgiften. Kör du många mil per år är det bra att välja en bränslesnål bil. I det långa loppet sparar det dig pengar, även om köpeskillingen kan vara högre. Driftkostnaden på äldre bilar domineras av bränsleräkningarna och får därför stort genomslag på begagnatvärdet.

Val av försäkring

Priset på en bilförsäkring kan variera kraftigt beroende på försäkringsbolag och typ av försökring. Vilken typ av försäkring du väljer beror såklart på vilken typ av bil du köper. Den absolut billigaste typen av försäkring är en trafikförsäkring, den måste du ha enligt lag.

Fordonskatt

För i princip alla fordon behöver du betala fordonsskatt som betalas av ägaren. Hur mycket skatt bilägaren behöver betala beror på typ av bil och hur mycket koldioxid den släpper ut. Så det är bra att ta reda på hur mycket bilen du kikar på ska beskattas, och när, innan du slår till.

Vad innebär värdeminskning?

Värdeminskningen på bilen är ingen direkt utgift, utan snarare vad du “förlorar” på att äga bilen i det långa loppet om du ska sälja den vidare. En tumregel är att ju nyare och dyrare bilmärke, desto större värdeminskning. Den faktor som påverkar värdeminskningen på en begagnad bil mest är miltal (alltså hur långt bilen har gått) men även skick, servicehistorik, utrustning och färg spelar roll. I regel är det bra att utgå ifrån att du senare lär sälja bilen för en lägre kostnad än vad du köpte den för.

Så vilken bil har jag råd med?

Sammanfattningsvis ska du alltså tänka på följande när du räknar på vilken bil du har råd att köpa:
  • Räkna på vad bilen kommer att kosta att köra.
  • Underskatta inte månadskostnaden för bilägandet (alltså bränsleutgifter, skatt, försäkring med mera).
  • Räkna med att i framtiden sälja bilen för mindre pengar än vad du köpte den för.
  • Kör du mycket kan en dyrare men mer bränslesnål bil spara dig pengar i det långa loppet.

Jämför innan du slår till

Det finns en mängd olika jämförelseverktyg på nätet som ger en idé om vilka kostnader du kan räkna med på berörda modeller och hur de skiljer sig åt. Vissa modeller har en benägenhet att få liknande problem. Enskilda exemplar kan ju förstås vara extra slitna, beroende på långt de har körts och hur de har körts.
Stressa dig inte fram till ett spontanköp, utan jämför och läs på innan du kontaktar säljaren och fråga sedan mycket om den berörda bilen. Det kan spara dig många tusenlappar.

3. Lägg undan en buffert

När allting är klart, och du har en långsiktig budget, är det klokt att lägga undan en reparationsbuffert ifall något oförutsägbart skulle hända. 5 000 kronor är ett bra riktmärke.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer