Välj en bra begagnad bil
Varför begagnad bil

Hitta en bra begagnad bil

Ny eller begagnad bil? Den ekonomiska fördelen av att köpa begagnad bil är enorm, men hur identifierar jag ett bra köp? Här är några saker att tänka på.

Fördelar med att köpa begagnad bil

När du köper begagnat får du mer bil för mindre pengar. På en ny bil försvinner i regel mer än halva bilens värde de första tre till fem åren. Värdeminskningen på en äldre, begagnad bil är betydligt lägre och du kan få en topputrustad variant för samma, eller till och med lägre, pris som en ny bil utan utrustning.

Risk för reparationskostnader?

Få saker mäter sig med att göra ett riktigt bra bilfynd. Däremot kan kostnaderna sticka iväg ifall du gör en dålig bilaffär som kräver flera reparationer - och vid privatköp (köp direkt från en privatperson, inte en bilhandlare) ges inga garantier.
Sammanfattning:
  • Det är mycket billigare att köpa begagnad bil än att köpa en ny.
  • På en ny bil försvinner stora delar av bilens värde så fort du börjat använda den. Detta kallas för värdeminskning. På en äldre, begagnad bil är värdeminskningen lägre.
  • Att köpa begagnad bil av en privatperson är billigare än att köpa hos en bilhandlare. Men det ger dig inga garantier ifall bilen skulle gå sönder.
  • En bil som är billig att köpa kan i slutändan kosta dig mer pengar om den skulle kräva flera kostsamma reparationer.
Läs även: Här är bilmodellerna som håller värdet bäst

Jämför med nybilspriser

När du utforskar begagnatmarknaden är det en bra idé att jämföra priserna med nybilspriset samtidigt som du väger in bilens skick. I annonsen bör det framgå olika viktiga saker som miltal, årsmodell, senaste besiktning och så vidare.
Även om miltal är viktigt att hålla koll på ska man inte stirra sig blind på det. Jämför du två bilar av samma sort och liknande pris kan den som har gått lite längre kanske precis genomgått en stor service och fått nya däck. Då kan det alternativet vara bättre!
Sammanfattning:
  • Jämför priser - både mot nya bilar och annonser på begagnade bilar av samma modell.
  • Hur långt bilen har gått kan ge en uppfattning om hur sliten den är.
  • Titta inte bara efter miltal. Om bilen i fråga precis har servats, klarat en besiktning felfritt eller fått ett par nya däck kan det väga över.

Undersök både ägare och bil

De allra flesta säljare är hederliga men det är bra att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer. Hos Transportstyrelsen finns e-tjänster där du kan söka uppgifter om fordon. Hos samma myndighet rekommenderas att du kontrollerar att bilen inte har några skulder på sig. Genom andra tjänster, till exempel Carfax, kan du mot en mindre kostnad se antalet ägare, godkända besiktningar, servicehistorik och fordonsidentifiering. Allt du behöver är ett registreringsnummer. En bil som inte har passerat alltför många ägare och som fått service är att föredra.
Sammanfattning:
  • Kontrollera att bilen verkligen står skriven på den person som säljer den.
  • Se efter att bilen inte har några skulder på sig.
  • Kolla hur många ägare som bilen har haft, senaste besiktningar och bilens servicehistorik.
Läs även: Bakgrundskolla en bil – så går du tillväga

Ställ frågor till säljaren

Passa också på att fråga mycket om bilen. Varför personen i fråga ska sälja bilen kan ge en indikation på hur nöjd säljaren är med bilen. Fråga också gärna om bilen exempelvis har några skador, när gjordes senaste servicen, hur skicket är på däcken och om det finns både sommar- och vinterdäck.
Läs även: Frågor att ställa när du ska köpa bil
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer