Hyresrapporten 2020
Hur ser hyresmarknaden egentligen ut?

För den som är nyfiken på den ägda bostadsmarkanden finns mycket att hitta en googling bort. Men läget för den som hyr eller hyr ut är desto oklarare. Blocket Bostad är Sveriges största aktör på hyresmarkanden och vill här bjuda på insikter från nästan 100 000 uthyresannonser.

30-åringar...

... har stört chans till kontrakt. De som har foto i profilen har ännu större chans

Hyresgäst_1

Hyresgaranti...

...ger hyresgäster sju gånger större chans till kontrakt. Den baseras bland annat på en kreditupplysning

Hyreskontrakt

Profilfoto...

...ger tre gånger större chans till kontrakt. Samma sak gäller för de som skriver en presentationstext

Norberg är billigast

Om du är ute efter att dra ner på dina boendekostnader – kolla in tätorten Norberg, som ligger åtta mil nordväst om Västerås. Norberg ligger nämligen topp 3 på listan över lägsta hyror för både ettor, tvåor och treor.

Se hela listan över dyrast och billigaste ställena att bo på här
Hyresbild_2

För en schystare hyresmarknad

– Som största aktör på marknaden har vi ett ansvar. Vi jobbar hårt för att det ska bli tryggare för både hyresvärdar och hyresgäster på andrahandsmarknaden. Om fler vågar hyra ut sina bostäder, ökar utbudet, vilket leda till sänkta hyror. Det handlar helt enkelt om utbud och efterfrågan, säger Matilda Adelborg, Pressansvarig på Blocket Bostad

Matilda2

Funderar du på att hyra eller hyra ut?

Hyresmarknaden upplevs ofta som otrygg med osäkra kontrakt, ockerhyror och opålitliga aktörer. Det vill vi på Blocket Bostad ändra på! Vi har skapat en tjänst där vi finns med som trygg mellanhand mellan hyresgäst och hyresvärd.

Hyresåret 2020

15 procent av hyresvärdarna sänkte hyran på sin publicerade bostadsannons under 2020. Siffran var som allra högst i mars (18 %)

De som signerar ett kontrakt på Blocket Bostad söker oftast 27 bostäder. 2019 var siffran 36 - det har alltså blivit lättare att få en bostad!

Medianhyran för en tvårumslägenhet i Stockholm låg på 13 000 kronor per månad under 2020, jämfört med 13 500 kronor 2019. Det är en minskning med 4 procent

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer