Bra att veta om du ska köpa kanin eller annan gnagare
Det finns mycket att tänka på när man ska köpa kanin eller andra gnagare. Därför har vi samlat några tips, lagar och bra saker att ha koll på.
Blockets regler
Att köpa en gnagare är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket regler för lägsta pris på kaniner och gnagare (100 kronor).
Bra att veta
Här är några råd när du funderar på att köpa en kanin. Men många av råden kan också appliceras på andra gnagare.
- Kaninen är ett mycket socialt djur - fundera ordentligt på om du har tid att ta hand om och aktivera kaninen varje dag. En kanin som sitter instängd ensam i en bur utan sällskap och aktivering är en olycklig kanin.
- Det kostar ibland mer pengar än man tror att ha en kanin. Kolla därför upp innan vad kostnaden förväntas bli för din kanin.
- Läs på noga om hur du ska utfodra och sköta din kanin för att den ska må bra. Några av de viktigaste sakerna är att ge kaninen fri tillgång till hö och fräscht vatten, låta kaninen skutta fritt minst en timme om dagen, placera kaninburen svalt i låg luftfuktighet, klippa kaninernas klor samt ha koll på att kaninernas tänder inte växer sig för långa.
- Köp inte en för ung kaninunge. Kaninungar ska enligt lag stanna hos sin mamma så länge de behöver henne och rekommendationen är att kaninungen ska vara minst sex veckor när den skiljs från modern.
- Ta del av de minimått som buren till kaninen enligt lag måste ha. Inredningen i buren skall också erbjuda kaninen stimulerande sysselsättning.
- En kanin ska enligt lag normalt ha tillsyn minst en gång om dagen.
- Försäkra alltid din kanin, de flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta och välja försäkring.
- Släpp aldrig ihop två kaniner som inte känner varandra, risken är stor att de blir stressade och aggressiva och börjar slåss.
- Om kaninen inte vill äta är det allvarligt, kontakta därför alltid veterinär omedelbart för rådgivning.
- En vanlig missuppfattning är att så kallade kanin- och gnagarblandningar är bra foder till kaniner. Det är det inte. Ska du ge kaninen något komplement till hö bör det, i liten mängd, vara pellets med högt fiberinnehåll och/eller färska grönsaker. Enligt lag har kaninen rätt att ha tillgång till gnagmaterial, till exempel färska grenar.
- Du är skyldig enligt lag att ge kaninen pälsvård regelbundet om den inte klarar av att rengöra sig själv. Vissa raser bör dessutom klippas regelbundet.
- Det är viktigt att städa kaninens bur dagligen, samt göra en större rengöring regelbundet.
Läs mer på Djurskyddets hemsida
Det är viktigt att du tar reda på vad som krävs av dig som ägare och vårdare innan du gör slag i saken och skaffar dig ett husdjur. Bra vägledning och råd hittar du hos vår samarbetspartner Djurskyddet Sverige. Där hittar du råd som är anpassade till alla djurkategorier du hittar på Blocket.