Byta lägenhet i fyra steg
byta lägenhet

Lyckas med lägenhetsbytet i fyra steg

För dig som bor i hyreslägenhet kan ett lägenhetsbyte vara vägen till drömboendet. Men hur vet du om du har rätt att byta och hur går du i så fall tillväga? Vi hjälper dig att lyckas i fyra enkla steg.

Om du har en hyresrätt som av olika anledningar inte längre passar dig så kan lägenhetsbyte vara ett alternativ. Alltså att byta din hyresrätt mot en annan. Att byta sin lägenhet kan vara lite meckigt och det kan krävas lite tålamod. Det första du behöver göra är att undersöka om du har ett giltigt skäl att få din hyresvärd att godkänna ett byte. Efter det kan du börja söka efter drömlägenheten. Så här gör du för att lyckas med lägenhetsbytet.

1. Undersök att du får byta lägenhet

Lagen säger att för att få byta lägenhet ska du ha bott i lägenheten i minst ett år, ha beaktansvärda skäl och såklart ett giltigt hyreskontrakt. Det kan dock variera mellan olika hyresvärdar hur strikta de är i praktiken. Beaktansvärda skäl är till exempel:
  • bli sambo
  • flytta isär
  • bilda familj
  • behov av att bo närmare jobbet
  • förändrad ekonomisk situation.

2. Hitta lägenhet

Det finns ett antal sajter där du kan annonsera om att byta lägenhet. Skapa en lockande annons där du verkligen lyfter fram det positiva med din nuvarande lägenhet. Var tydlig med vad du är ute efter så blir det lättare att få bra svar på annonsen. På samma sajter kan du själv surfa runt och söka bland lägenheter och kontakta innehavare till lägenheter som är intressanta för dig.
Vill du byta inom ditt närområde kan lappar i den lokala matbutiken, biblioteket, eller kiosken funka lika bra eller bättre.

3. Ansök om byte

När du hittat någon som vill byta lägenhet med dig så är det dags att skicka in en ansökan till hyresvärdarna. Ibland har hyresvärdar specifika blanketter att fylla i för just lägenhetsbyte. Utöver ansökan behöver du ofta skicka följande till bägge hyresvärdarna:
  • lägenhetskontrakt
  • id-handling
  • anställningsbevis
  • beskrivning av vem som byter med vem.
Räkna med att den här processen kan ta tid, ibland flera månader. Ju enklare byte desto snabbare kan det gå. Är det flera lägenheter inblandade, till exempel när ett par flyttar ihop och ett isär, eller vid så kallade triangelbyten, så tar det ofta längre tid att få allt på plats.

4. Kontrakt och inflytt

När alla kontrakt är signerade så är bytet i hamn. En del hyresvärdar vill träffa den nya hyresgästen innan eller i samband med att avtal signeras. Var noga med att dokumentera och komma överens om lägenheternas skick. Ska till exempel spikhål från tavlor och hyllor spacklas igen och återställas? När ni sedan flyttar in så vet ni vad ni kan förvänta er och det blir tydligt om något frångår från vad som är bestämt.
Lycka till med lägenhetsbytet!
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer