Policy för personuppgiftshantering

Blockets policy för personuppgiftshantering

Vi på Blocket värnar om våra användare, vilket innebär att vi alltid ser till att samla in och använda dina uppgifter med hänsyn till din integritet. Det är viktigt för oss att du får reda på vilken information vi samlar in om dig och hur vi använder den.

Här beskriver vi:

  • Vilka personuppgifter vi samlar in och varför
  • Hur vi använder dina personuppgifter
  • Vilka valmöjligheter och rättigheter du har, till exempel i fråga om att få tillgång till personuppgifter
  • För att vi ska kunna ge dig tillgång till våra tjänster, till exempel ge dig möjlighet att annonsera på Blocket eller kontakta annonsörer behöver vi behandla vissa uppgifter om dig. När du använder Blocket för att söka efter saker, jobb eller resor som intresserar dig lämnar du också automatiskt ifrån dig information om dig själv på olika sätt. Till exempel när du söker efter annonser, registrerar bevakningar med ditt Blocketkonto, klickar på annonser eller klickar på reklam.

    Blocket är en del av Schibsted, ett bolag med många olika verksamheter som erbjuder digitala tjänster och produkter till konsumenter. Bolagen inom Schibsted utvecklar ständigt nya tjänster och produkter som ger dig möjligheter att förbättra och förenkla din vardag. Här kan du läsa mer om Schibsted. I Schibsted ingår bland annat Aftonbladet, Prisjakt, Svenska Dagbladet och TV.nu. Schibsted ansvarar för den mesta av den reklam som syns på Blocket och tillhandahåller den inloggningslösning som Blocket använder. Schibsted är därför ansvarig för den personuppgiftsbehandling som rör reklam och inloggning på Blocket. I Schibsteds Personuppgiftspolicy kan du läsa mer om de aktiviteter som Schibsted är ansvariga för.

    Vi ser till att dina personuppgifter är skyddade, och att behandlingen följer gällande dataskyddsregler, våra interna riktlinjer och rutiner. Vi har även utsett ett dataskyddsombud som granskar att dessa regler följs. Du har också möjlighet att tacka nej till vissa aktiviteter, dessa val gör du via dina inställningar.

    Vem är personuppgiftsansvarig?

    Blocket AB (“Blocket”) är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter, om inget annat anges i denna information.

    Schibsted Sverige AB (“Schibsted”) är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som sker för ändamål som har att göra med den reklam som visas på Blocket. Läs mer om det under ändamålen "Visa reklam och hålla koll på hur reklam visas för dig" samt "Anpassa reklamen som visas för dig".

    Schibsted är också personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som sker inom ramen för ditt användarkonto, som vi kallar för Blocketkonto eller Schibsted-konto. Läs mer om den behandlingen här.

    Vilka uppgifter samlar vi in om dig?

    Vi samlar in information om dig när du registrerar ett användarkonto och när du använder våra tjänster. För att ge dig en tydlig bild av vilka personuppgifter vi behandlar har vi delat in personuppgifterna i olika kategorier utifrån hur de samlas in.

    A) Uppgifter som du själv lämnar till oss

    När du registrerar dig som användare, lägger in en annons, skapar en bevakning på Blocket, använder Blocketpaketet, svarar på en annons eller utför andra aktiviteter på Blocket lämnar du uppgifter om dig själv såsom namn, adress, ålder, telefonnummer och mejladress, men även innehåll i meddelanden och annonser. Personuppgifter i den här kategorin är sådana som du aktivt lämnar till oss genom att till exempel fylla i formulär, skicka meddelanden till andra användare eller ge oss feedback genom funktioner skapade för det syftet.

    B) Uppgifter som samlas in när du använder våra tjänster

    Vi behandlar också uppgifter om dig som samlas in automatiskt när du använder våra tjänster. Vi registrerar till exempel vilka av våra tjänster du använder, vilka sidor du besöker och hur du beter dig på vår webbplats och i våra appar, vilken teknologi du använder, om du använder dator, surfplatta eller mobil och vilken webbläsare du använder när du surfar på Blocket, vilken IP-adress du använder och liknande uppgifter. Vi samlar också in uppgifter om vilka annonser du klickar på och vilken reklam vi har visat för dig. Informationen som samlas in automatiskt när du använder tjänsterna kan delas upp i följande kategorier:

    Hur du använder tjänsterna

    När du söker bland annonser på Blocket, lägger in en annons, skickar ett meddelande till en annonsör, söker ett jobb, söker efter en resa eller använder tjänsterna i övrigt registreras denna aktivitet automatiskt i våra dataloggar. Vi samlar också in information om vilka typer av annonser du tittar på, vilken reklam du får se och klickar på och vilka funktioner du använder. Vi får också uppgifter om hur länge du använder och när du senast använde våra tjänster. Denna information kan omfatta hur du skrollar och navigerar på våra webbplatser eller i våra appar.

    Dina transaktioner

    Om du köper en tjänst av oss, till exempel annonsering på Blocket, samlar vi in information om köpet. Denna information innehåller betalningsinformation, som numret på ditt kredit- eller betalkort och andra kortuppgifter eller det telefonnummer som betalning gjordes med om du använde telefonbetalning, information om fakturering och kontaktuppgifter om du betalade med faktura.

    Var du är (platsinformation)

    När du använder våra tjänster beräknar vi din ungefärliga geografiska position, baserat på den IP-adress du använder. Om du accepterar att våra appar använder platstjänster får vi tillgång till din GPS-position som ger oss en mer detaljerad geografiska position. Platstjänster används för att låta dig söka efter annonser som finns nära dig och ger dig möjlighet att på ett enkelt sätt ange var du finns när du annonserar. Vi använder också din plats för att ge dig anpassat innehåll, såsom tips som är relevanta för dig där du är medan Schibsted använder din plats för att visa dig reklam anpassad efter området du befinner dig i. Informationen kan också komma att användas av oss i utvecklingen av nya produkter och tjänster. Om du inte längre vill att vi ska kunna samla in detaljerade uppgifter om din geografiska position kan du när som helst slå av platstjänster i din telefon/surfplatta. Vi kommer i sådana fall därefter endast att använda din IP-adress för att beräkna din ungefärliga geografiska plats.

    Teknisk information om din enhet och Internet-anslutning

    Vi registrerar information om den dator, telefon, surfplatta eller annan enhet du använder och som interagerar med våra tjänster och hur den är uppkopplad till Blockets tjänster. Det kan omfatta information om vilket operativsystem du använder, webbläsarversion och IP-adress.

    Cookies och annat innehåll som lagras lokalt på din enhet

    När du använder tjänsterna försöker vi med olika verktyg att känna igen dig och lära oss mer om dig som användare. Vi använder exempelvis cookies (kakor) för att analysera hur du använder Blocket. Cookies gör också att du inte behöver logga in varje gång du besöker vår webbplats. Se mer om vår användning av cookies och lokal lagring av data i vår cookiepolicy.

    C) Uppgifter från andra källor

    Vi samlar in information från andra källor, vanligtvis våra partners, reklamkunder, mätverktyg och andra leverantörer. Exempelvis kan en reklamkund ge oss information om vad som hände efter att du klickat på reklam som visades på någon av våra webbplatser. Sådan information gör det möjligt för oss att mäta effekten av reklamen och i framtiden kunna presentera mer relevant reklam och innehåll för dig.

    Vi samlar in och behandlar uppgifter om fordon som annonseras på Blocket från externa källor såsom Transportstyrelsen i syfte att visa upp mer fullständig information om fordon.

    Vid annonsering som sker via ombud, t.ex. mäklare eller bilfirma, kommer relevanta personuppgifter att samlas in via detta ombud.

    Vi behandlar också personuppgifter som inhämtas från Schibsted när du använder Blocket med ditt Blocketkonto.

    Vad är lokal lagring av data och cookies, och hur använder vi det?

    Vi använder oss av lokal lagring av data, vilket innebär att olika typer data lagras lokalt på din enhet (t.ex. dator, mobiltelefon eller surfplatta) via din webbläsare. En typ av lokal lagring av data är cookies. Lokal lagring av data kan till exempel innehålla användarinställningar, information om hur du har surfat, vilken webbläsare du använder och vilka annonser eller reklam som har visats för dig. Sådana uppgifter kan användas för att personifiera innehåll och funktioner i våra tjänster i syfte att göra ditt besök anpassat och meningsfullt för dig. Här kan du läsa mer om hur vi använder lokal lagring av data och cookies.

    Vad använder vi dina personuppgifter till?

    Uppgifter som vi samlar in om dig och andra användare av Blocket används för att tillhandahålla och förbättra Blockets tjänster. Här beskrivs för vilka ändamål Blocket behandlar personuppgifter.

    Annonsera och söka efter annonser

    Blocket ger dig tillgång till en marknadsplats där du bland annat kan annonsera, söka efter varor, tjänster, jobb och bostäder, registrera bevakningar och kontakta annonsörer. För att kunna leverera dessa tjänster till dig behöver vi behandla dina personuppgifter. Vi behandlar till exempel uppgifter om vilka sökningar du har gjort och vilka bevakningar du har lagt upp för att kunna ge dig information om nya relevanta annonser.

    Behandlingar som utförs

  • När du söker efter annonser registrerar vi vilka sökningar du gör för att kunna ge dig information om vilka nya annonser som matchar din förra sökning nästa gång du använder vår tjänst.

  • När du lägger upp en bevakning eller sparar annonser behandlar vi denna uppgift som en del av ditt användarkonto. Vi kan också skicka dig information (via mejl eller pushnotiser) när det finns nya annonser som matchar din bevakning. Du kan ställa in hur du vill att vi informerar dig om annonser som matchar din bevakning.

  • När du annonserar på Blocket lämnar du personuppgifter i vårt annonsinläggningsformulär. Vi använder dessa uppgifter för att kunna kontakta dig om din annonsering och för att låta andra användare komma i kontakt med dig.

  • När du betalar för våra tjänster behandlar vi din betalinformation och, om du använder telefonbetalning, vilket telefonnummer du använder för att betala. Observera att Blocket inte får tillgång till uppgifter om ditt betalkort, utan dessa uppgifter behandlas konfidentiellt av Blockets betaltjänstleverantör.

  • Information ur din annons (till exempel rubrik och bild eller registreringsnumret för ett fordon) kan skickas vidare till Blockets samarbetspartners, till exempel till sådana aktörer som erbjuder frakt om köparen vill ha hjälp att transportera varan eller erbjuder försäkring om varan omfattas av en försäkring.

  • Om du annonserar ett fordon på Blocket använder vi fordonets registreringsnummer för att inhämta information om fordonet från tredje parter (exempelvis Transportstyrelsen). Sådan fordonsinformation visas upp i din annons för att komplettera de uppgifter du lämnat om fordonet och göra annonsen lättare att hitta för potentiella köpare.

  • Om du använder dig av Blocketpaketet kommer vi att behandla information från din annons, adressuppgifter till säljare och köpare och överenskommet pris. Denna information kommer även att delas med våra samarbetspartners för tillhandahållande av tjänsten.

  • Blocket samarbetar med IKEA, vilket innebär att om du annonserar IKEA-produkter i vissa kategorier på vår marknadsplats kommer din annons även att visas på IKEAs webbplats för köp & sälj av begagnade IKEA-produkter.

  • Om du kontaktar ett företag som annonserar på Blocket, till exempel genom att skicka ett meddelande till en bilhandlare eller en jobbansökan till en potentiell arbetsgivare blir företaget som du kontaktar personuppgiftsansvarig för personuppgifter som ditt meddelande eller jobbansökan innehåller.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, till exempel de uppgifter du anger i samband med att du lägger in en annons och meddelanden som du skickar till köpare och säljare av en vara, uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, var du är (platsinformation eller IP-adress), betalinformation och cookies och annat innehåll som lagras på din enhet. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Fullgörande av avtal. Behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster till dig.

    Kommunikation mellan användare - Blockets meddelandetjänst

    Blockets meddelandetjänst erbjuder dig ett säkert sätt att kommunicera med andra användare på Blocket. Vi behandlar dina personuppgifter när du använder meddelandetjänsten. Meddelanden filtreras automatiskt för att de inte ska innehålla otillåtet eller stötande innehåll och kan även granskas manuellt om det är nödvändigt för att förhindra eller utreda missbruk av tjänsten. Vi mäter också hur snabbt du brukar svara på meddelanden från andra användare för att kunna visa köpare hur lång tid det brukar ta för dig att svara på meddelanden.

    Behandlingar som utförs

  • Vi behandlar dina personuppgifter för att ge dig möjlighet att kommunicera med andra användare genom meddelandetjänsten.

  • För att du inte ska behöva dela med dig av dina kontaktuppgifter och för att skydda dig från att andra missbrukar din mejladress delas inte din mejladress i meddelandetjänsten. Istället maskeras din mejladress. På så vis har Blocket bättre möjlighet att förhindra spam och annan form av missbruk av din mejladress.

  • Vi behandlar personuppgifter i meddelandetjänsten för att förhindra och utreda missbruk av våra tjänster. Vår meddelandetjänst innehåller en funktion för automatisk filtrering av meddelanden, vilket gör att meddelanden med stötande eller otillåtet innehåll tas bort eller stoppas.

  • Vi mäter och visar upp hur snabbt du brukar svara på meddelanden i syfte att visa köpare hur snart de kan förvänta sig att få svar från dig.

  • Om du skickar ett meddelande eller en jobbansökan till ett företag blir mottagaren av meddelandet personuppgiftsansvarig för personuppgifter som ditt meddelande eller jobbansökan innehåller.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, såsom kontoinformation och innehåll i kommunikationen mellan dig och andra användare, hur många meddelanden du har fått och svarat på, uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, cookies och annat innehåll som lagras på din enhet. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Fullgörande av avtal. Behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster till dig.

    Berättigat intresse. Behandlingen är nödvändig för att tillgodose Blockets berättigade intresse av att tillhandahålla en effektiv marknadsplats och ge dig information om hur den du vill göra affärer med har gjort affärer tidigare.

    Tillhandahålla en trygg och säker marknadsplats

    Det är mycket viktigt för oss att säkerställa att Blocket är en trygg och säker marknadsplats. Därför gör vi vad vi kan för att upptäcka, förhindra och ta bort bluffannonser, annonser med stöldgods, piratkopior och annonser med stötande innehåll och annan form av missbruk av tjänsten eller agerande i strid med våra villkor. Vi behandlar alla uppgifter vi har samlat in om våra användare i detta syfte.

    Behandlingar som utförs

  • Vi använder personuppgifter som rör våra användares identitet, aktiviteter och tekniska data för att förebygga, förhindra, begränsa och utreda olika former av missbruk av Blocket och Blocketkontot. Med missbruk menar vi bland annat brottsliga aktiviteter (till exempel bedrägerier och hot), upprättande av falska profiler, utskick av reklammejl som svar på användares annonser, phishing, trakasserier, försök till olovlig inloggning på användarkonton och andra aktiviteter som är olagliga eller otillåtna enligt våra användarvillkor.

  • Blocket granskar annonser som du lägger in på Blocket, inklusive uppgifter om hur du annonserat tidigare, för att se till att du följer Blockets användarvillkor och förhindra missbruk av tjänsten.

  • Om Blockets kundsäkerhetsteam anser att det finns skäl att säkerställa din identitet i samband med annonsering kan vi behandla uppgifter om din identitet genom att du får verifiera dig med BankID.

  • Vi samlar in och behandlar information som du lämnar genom vår anmälningsfunktion där du kan anmäla en annons som du tycker verkar misstänkt.

  • Vi kan dela uppgifter om din annonsering eller kommunikation på Blocket med rättsvårdande myndigheter, på myndighetens begäran, för att bidra till utredningar om brott. Genom att dela sådan information med myndigheter bidrar vi till att förebygga och förhindra missbruk av våra tjänster.

  • Schibsted registrerar hur användare klickar på reklam på Blocket i syfte att upptäcka och förhindra att det genereras felaktiga klick på reklam och för att leverera korrekta faktureringsunderlag till annonsörer.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, exempelvis dina annonser och meddelanden till oss eller andra användare, uppgifter om din identitet, uppgifter som samlas in när du använder Blocket, såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, cookies och annat innehåll som lagras på din enhet. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Fullgörande av avtal. Behandlingen som sker i syfte att förebygga och förhindra missbruk av våra tjänster är en integrerad del av våra tjänster och är nödvändigt för att vi ska kunna fullgöra vårt avtal med dig som använder Blocket.

    Berättigat intresse. Behandlingen som sker när Blocket lämnar uppgifter till rättsvårdande myndigheter för att bidra till en pågående brottsutredning är nödvändig för att tillgodose Blockets berättigade intresse av att förebygga och förhindra missbruk av Blockets tjänster.

    Göra Blocket bättre och se till att saker funkar

    Vi registrerar och analyserar hur du och andra använder våra tjänster. Det sker för att vi ska förstå hur vi ska jobba för att göra Blocket så bra som möjligt, och vilka funktioner våra användare uppskattar. Dessa aktiviteter är viktiga för Blockets fortsatta utveckling och produktförbättring för att anpassa vår tjänst efter hur du och andra användare vill att Blocket ska fungera. Vi försöker också förbättra din upplevelse, så att du exempelvis inte behöver slå in din sökning varje gång och genom att komplettera din påbörjade sökning med hela sökord.

    Behandlingar som utförs

  • Vi använder information om våra användares beteende för att ta fram statistik om hur våra tjänster används. Vi använder också sådan statistik för att ta reda på hur du och andra navigerar och rör sig på våra sidor så att vi kan skapa bättre sidor och tjänster i framtiden och för att se om våra användare hittar det de letar efter.

  • Vi använder information om din enhet (t.ex. dator, telefon eller surfplatta) för att anpassa vår sida till den enhet du använder.

  • Vi analyserar hur våra användare använder olika tjänster och funktioner för att se om det är saker som saknas eller om vi borde ändra på något.

  • Vi registrerar om du upplever problem med våra tjänster, till exempel vad som hände i samband med att din app kraschade.

  • Analyser som vi gör av hur våra tjänster fungerar och tas emot av våra användare sker regelmässigt på aggregerad data, vilket innebär att vi samlar in uppgifter om hur många användare har använt tjänsten och lägger ihop dem istället för att följa varje användare för sig. Även om vi regelmässigt gör analyser på aggregerade uppgifter görs vissa av våra behandlingar för detta ändamål baserat på data som kan identifiera dig som individ.

  • Vi arbetar för att förbättra användarupplevelsen och göra det lättare för dig att använda Blocket. Vi tar till exempel fram automatiska söksträngar som slutför det du vill skriva, vi kommer ihåg dina senaste sökningar och kan även visa upp de senaste annonserna som lagts in som matchar dina senaste sökningar.

  • Vi behandlar uppgifter om hur du söker efter annonser i syfte att visa upp andra annonser som vi tror att du kan vara intresserad av. Dessa rekommendationer baseras på vilka annonser som liknar de annonser du nyligen har sökt på och vilka annonser som andra användare har klickat på tidigare.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, till exempel annonser du publicerar och den information du skickar till köpare och säljare av en vara, uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, var du är (platsinformation), cookies och annat innehåll som lagras på din enhet. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Berättigat intresse. Behandlingen är nödvändig för att tillgodose Blockets berättigade intresse av att göra Blocket bättre och se till att vår tjänst fungerar som vi har tänkt.

    Du kan tacka nej till viss behandling som sker för detta ändamål via dina inställningar eller genom att kontakta oss. Du har också möjlighet att stänga av vissa cookies som används för detta ändamål i inställningar för cookies.

    Ge dig relevanta tips, nyheter och erbjudanden

    Vi vill att du ska få en så bra upplevelse som möjligt när du använder Blocket. Vi kan anpassa hur vi kommunicerar med dig baserat på vad du gillar och vad vi tror är relevant för dig. Vi skickar också ut tips och nyheter till dig såsom nyhetsbrev per mejl eller pushnotiser från appen baserat på hur du använder Blocket. Vi följer även upp hur du hittade in till oss på Blocket och om du lägger in, eller svarar på, en annons. Vi vill också kunna marknadsföra våra tjänster mot personer som vi tror är intresserade av dem. Därför använder vi Googles och Facebooks tjänster för att skapa relevanta målgrupper för vår marknadsföring.

    Behandlingar som utförs

  • Vi behandlar uppgifter om hur du vanligtvis brukar använda Blocket för att kunna ge dig personifierat innehåll när du använder Blocket. Om du brukar titta på bilar på Blocket kan vi exempelvis ge dig tips om hur du lättast hittar de bilar du letar efter. Du kan tala nej till detta genom att slå av "Anpassa tips och info om mig" i dina inställningar i Blocket-appen.

  • Vi behandlar uppgifter om hur du brukar använda Blocket för att skicka dig tips och nyheter via direkta kanaler såsom nyhetsbrev via mejl och pushnotiser. Vi vill endast ge dig sådana tips och nyheter som är relevanta för dig. Om du har bevakningar på cyklar skulle vi kunna skicka dig ett nyhetsbrev eller pushnotis på temat cyklar då vi tror att det är intressant för dig. Om du tittar på jobbannonser på Blocket Jobb kan vi skicka dig tips på jobb som skulle kunna vara intressanta för dig. Du kan alltid motsätta dig denna aktivitet genom att tacka nej till direktmarknadsföring.

  • För att förbättra och utveckla vår kommunikation till dig registrerar vi hur du interagerar med kommunikation som vi riktar mot dig, t.ex. om du har öppnat mejlet, om du har klickat på någon av artiklarna eller länkarna eller om du har öppnat en pushnotis. Uppföljningen sker på aggregerad nivå för alla användare som tagit emot budskapet, men baseras på dina unika uppgifter. Du kan alltid motsätta dig denna aktivitet genom att tacka nej till direktmarknadsföring.

  • Om du använder vår app och därefter loggar in med ditt Schibsted-konto, kan vi koppla ihop din tidigare aktivitet i appen med ditt Schibsted-konto så att vårt innehållet blir så anpassat efter dig som möjligt.

  • Vi följer upp hur du reagerar på marknadsföring som vi gör för Blocket i andra kanaler, till exempel kan vi se vilken reklamkampanj som ledde till att du laddade ned vår app. Syftet med detta är att förstå hur vi kan nå våra användare på bästa sätt och när det passar att vi visar upp reklam för Blocket. Det sker för att vi ska kunna följa hur effektiva våra reklamkampanjer är, och vilka kanaler vi bör satsa på.

  • För att kunna marknadsföra våra tjänster mot personer som vi tror är intresserade av dem använder vi Googles och Facebooks marknadsföringstjänster. Det innebär att vi delar information med Google om hur våra användare interagerar med vår tjänst för att kunna marknadsföra Blocket på ett relevant sätt i Googles och Facebooks annonsnätverk.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, såsom annonser du publicerar och den information du skickar till köpare och säljare av en vara, uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, cookies och annat innehåll som lagras på din enhet, kommunikation i riktade kanaler (såsom mejl och pushnotiser) och hur du interagerar med dem, vilka sparade annonser och sparade sökningar du har. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Berättigat intresse. Behandlingen är nödvändig för att tillgodose Blockets berättigade intresse av att förbättra Blockets kommunikation och göra den mer relevant för dig och marknadsföra Blockets tjänster.

    Samtycke. Behandlingen som sker när vi delar personuppgifter med Google och Facebook för att kunna marknadsföra Blockets tjänster baserat på ditt samtycke. Du kan när som helst återkalla lämnat samtycke via dina inställningar. Vi inhämtar ditt samtycke för varje enhet och webbläsare du använder. Därför kan du ha olika inställningar på olika ställen.

    Du kan alltid tacka nej till direktmarknadsföring via ditt användarkonto, via länk i utskicken eller genom att kontakta oss. Du kan även tacka nej till att få personligt innehåll i vår app genom att ändra detta under dina inställningar i appen. Du kan tacka nej till personalisering av din data i Googles tjänster via dina inställningar. Slutligen kan du gå in under Blockets policy för lokal lagring av data och cookies och tacka nej till vissa av de cookies vi sätter.

    Visa reklam och hålla koll på hur reklam visas för dig

    När Blocket och Schibsted levererar reklam till Blockets alla plattformar använder vi olika identifierare såsom cookies. Det sker för att kunna visa reklam och följa upp resultatet av reklamen (se hur många som klickar på dessa annonser). Vi strävar efter att leverera reklam av hög kvalitet, bland annat genom att begränsa antalet annonser i storformat och begränsa hur många gånger du får se samma budskap. Genom att använda olika mätningar blir det lättare för oss att veta när reklam ska visas för dig på våra webbplatser eller appar. På det viset kan vi också se om enklare syns på din skärm och försäkra oss om att du inte behöver se för mycket reklam. Schibsted behandlar uppgifter om dig även på andra webbplatser och appar där Schibsted ansvarar för att leverera reklam, såsom Aftonbladet, Svenska Dagbladet och TV.nu.

    Behandlingar som utförs

  • Vi levererar reklam som du kan se på Blocket och räknar på hur ofta reklamen visas för dig och andra användare. Vi följer också upp hur många gånger du har klickat på en reklamannons. Detta sker för att vi ska veta hur ofta en reklamannons har visats på Blocket, optimera hur reklam visas på Blocket för bästa upplevelse för våra användare och för att vi ska veta hur effektiv reklamen har varit och mycket vi ska ta betalt av våra annonsörer.

  • Schibsted samlar in data från din dator, surfplatta, mobiltelefon eller annan enhet för att kunna visa reklam eller reklamrelaterade tjänster. Genom att samla in data kan vi till exempel visa en specifik reklamannons baserat på vilken webbläsare du använder eller vilken tid på dygnet det är, samla in statistik i samband med aktiviteten på en webbplats, optimera reklamens placering, undersöka reklamens räckvidd och frekvens, mäta antalet bannervisningar, samla in faktureringsunderlag till annonsörerna och logga antalet och typen av annonser som visas vid en viss tidpunkt på en viss webbplats.

  • Vi mäter och optimerar reklamen som du ser för att du ska få en positiv upplevelse av reklamen som visas.

  • Schibsted utför aktiviteter för att visa reklam på Blocket.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom vilka sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, var du är (platsinformation), cookies och annat innehåll som lagras på din enhet samt data från våra partners om bland annat reklamen som visas, dessa kan vara reklamkunder, mätverktyg och andra leverantörer. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Berättigat intresse. Behandlingen är nödvändig för att tillgodose Blockets och Schibsteds berättigade intresse av att visa reklam på Blocket.

    Personuppgiftsansvar

    Schibsted är personuppgiftsansvarig för det mesta av personuppgiftsbehandlingen som sker i samband med att reklam visas på Blocket. Noterbara att Blocket i vissa delar själva är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Läs mer om hur Schibsted behandlar uppgifter för detta ändamål här.

    Anpassa vilken reklam som visas för dig

    När Schibsted bestämmer vilken reklam som ska visas för dig kan det ske efter var du befinner dig och vad vi tror att du är intresserad av. Denna anpassning sker i syfte att minska andelen irrelevant reklam som visas för dig. Anpassningen kan ske baserat på var du befinner dig, din ålder eller kön, vilka kategorier av artiklar eller annonser som du har varit inne på eller läst eller vilket troliga intresse Schibsted bedömer att du har. För att få fram ditt troliga intresse behandlar Schibsted uppgifter om hur du har använt webbplatser eller appar där Schibsted ansvarar för reklamen, såsom Blocket, Aftonbladet eller TV.nu. Till exempel kan Schibsted bedöma att du har en viss ålder och/eller kön baserat på vilka kategorier av annonser på Blocket du har visat intresse för eller vilka artiklar du har läst på Aftonbladet. Du kan välja att avaktivtera delar, eller all anpassning, av reklam i dina inställningar.

    Schibsted är personuppgiftsansvarig för behandlingen. Här kan du läsa mer om hur Schibsted behandlar uppgifter för detta ändamål.

    Hantera förfrågningar och kundservice

    Om du är i kontakt med Blockets kundservice behandlar vi dina personuppgifter i syfte att hjälpa dig med din fråga. Som privatkund når du vår kundservice via chatt och mejl. Om du är företagskund kan du även nå vår kundservice per telefon.

    Behandlingar som utförs

  • Vi behandlar dina personuppgifter när du är i kontakt med vår kundservice. Detta omfattar när vi besvarar frågor från dig och bistår dig vid eventuella problem. För att kunna besvara dina frågor behöver vi ofta ta del av uppgifter om hur du har använt Blocket, till exempel annonser du haft publicerade och annonssvar som du fått eller skickat, tidigare kontakt med kundservice och liknande uppgifter om hur du använt Blocket.

  • När du som företagskund är i kontakt med Blockets kundservice per telefon kan vi spela in samtalet. Vi använder inspelningarna för att utbilda våra medarbetare, förbättra vårt talsvar och vårt arbetssätt för att kunna utföra vår kundservice på bästa sätt.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, såsom kontaktuppgifter, annonser du publicerat och meddelanden du skickat till oss eller andra användare, betalinformation, teknisk information om din enhet och kontoinformation. För företagskunder behandlar vi även inspelade telefonsamtal. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund för behandlingen

    Berättigat intresse. Behandlingen är nödvändig för att tillgodose Blockets och ditt berättigade intresse av att hantera förfrågningar från dig och Blockets intresse av att utveckla och förbättra sin kundservice.

    Är du företagskund kan du alltid tacka nej till att bli inspelad vid inspelningstillfället eller genom att kontakta oss efteråt.

    Fullgöra Blockets lagstadgade skyldigheter

    Vi behandlar personuppgifter för att fullgöra våra lagstadgade skyldigheter. Exempel på sådan behandling är att vi lagrar uppgifter för bokföringsändamål och att vi kan lämna ut uppgifter till myndigheter om vi är skyldiga att göra det enligt lag.

    Behandlingar som utförs

  • Blocket är, likt alla svenska aktiebolag, bokföringsskyldiga. Därför måste vi spara viss typ av finansiell data, såsom faktureringsunderlag och uppgifter om vilka betalningar som har gjorts till oss och vem som har gjort dessa betalningar, för att uppfylla vår skyldighet enligt bokföringslagen.

  • På begäran av myndighet lämna ut information om hur en person har använt Blocket, exempelvis uppgifter om hur många och vilka annonser den har lagt in, hur annonserna betalades och från vilken/vilka IP-adresser annonseringen skedde.

  • Kategorier av personuppgifter

    Uppgifter som du själv lämnar till oss, såsom annonser du publicerar och meddelanden du skickar till köpare och säljare av en vara, uppgifter som samlas in när du använder Blocket såsom de sidor och vyer du är inne på och klickar på, teknisk information om din enhet och internetanslutning, var du är (platsinformation) och betalinformation. Läs mer under rubriken “Vilka uppgifter samlar vi in om dig”.

    Laglig grund

    Rättslig förpliktelse. Behandlingen utförs eftersom vi är skyldiga att göra det enligt lag.

    För företagskunder - Blockets genomförande av säljaktiviteter

    Vi behandlar personuppgifter om dig som är kontaktperson eller företrädare för ett företag i syfte att marknadsföra och sälja våra tjänster till företaget. Läs mer om detta på personuppgiftspolicy för företagskunder.

    Hur länge sparar vi dina personuppgifter?

    Vi kommer att behandla dina personuppgifter under så lång tid som är nödvändig med hänsyn till ändamålet med behandlingen. Det innebär att olika uppgifter kommer att sparas olika länge. Vissa uppgifter måste vi spara under längre tid för att uppfylla våra lagstadgade skyldigheter.

  • Kontoinformation - Uppgifter som du lämnat till oss som är kopplade till ditt konto, till exempel ditt användarnamn, e-postadress, postnummer m.m, och uppgift om när du registrerade ditt konto. Dessa uppgifter lagras så länge du är aktiv kund hos oss och under tre år därefter.

  • Meddelanden som du skickat till Blockets kundservice. Dessa uppgifter lagras så länge du är aktiv kund hos oss och under tre år därefter.

  • Uppgifter som du har lämnat och som du själv har tillgång till i din profil, till exempel meddelanden som du skickat till eller mottagit från andra användare inom ramen för Blockets meddelandetjänst, sparade annonser och bevakningar på Blocket. Dessa uppgifter lagras så länge du är aktiv kund hos oss och under tre år därefter.

  • Annonser och information som samlats in i samband med din annonsering. Detta är uppgifter som du har lämnat till oss när du använt våra tjänster, men kanske inte kan se i din profil. Dessa uppgifter består av annonser som du lagt in på Blocket och information kring din annonsering. Dessa uppgifter lagras i högst tre år från att du annonserade eller på annat sätt lämnade uppgifterna till oss.

  • Transaktionsuppgifter som innehåller uppgifter om betalningar och köp du har gjort av Blocket. Dessa är vi skyldiga att spara i sju kalenderår av bokföringsskäl.

  • Data som vi registrerar när du surfar runt på Blocket. Det kan vara uppgifter om vilka annonser du tittar på, vilka knappar du trycker på och vilka sidor du är inne på. Dessa uppgifter lagras i högst 18 månader från det att de samlades in.

  • Uppgifter om din geografiska position. Dessa baseras på din IP-adress eller din mobila enhets platsinformation. Uppgifter om var du är när du använder Blocket sparas i högst 30 dagar och förnyas så snart en ny uppgift kommer in, då raderas den gamla uppgiften.

  • Var behandlar vi dina personuppgifter?

    Vi strävar alltid efter att dina personuppgifter ska behandlas inom EU/EES och alla våra egna IT-system finns inom EU/EES.

    Överföring till leverantörer i tredje land

    Några av våra leverantörer har delar av sin verksamhet i länder utanför EU/EES (sådana länder kallas för ”tredje land”). Oavsett i vilket land dina personuppgifter behandlas vidtar vi alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att skyddsnivån är densamma som inom EU/EES. Vi ser till att leverantören ingår avtal med oss där de förbinder sig att följa de bestämmelser som EU-kommissionen har godkänt beträffande skydd för den personliga integriteten.

    Dina rättigheter

    Du har rätt att få veta vad vi gör med dina personuppgifter. Du har också rätt att få tillgång till dina personuppgifter och i vissa fall få de rättade, raderade eller blockerade. Nedan listar vi vilka rättigheter du har och hur du gör för att använda dem.

    Få tillgång till dina personuppgifter

    Vi är alltid öppna och transparenta med vilken information vi har om dig. Om du har ett Blocketkonto kan du när som helst logga in för att se vilka uppgifter som finns registrerade om dig där, till exempel vilka kontaktuppgifter vi har till dig, din plats för annonsering och vilka annonsbevakningar du har registrerat.

    Om du vill få en mer detaljerad insikt i vilka personuppgifter vi behandlar om dig kan du begära att få tillgång till dessa uppgifter (i ett så kallat registerutdrag). Via dina inställningar kan du begära ett sådant registerutdrag. Eftersom vi är skyldiga att skydda dina personuppgifter från obehörig åtkomst kommer vi endast att lämna ut sådana uppgifter som vi med säkerhet vet tillhör dig.

    Radera uppgifter

    Du har i vissa fall rätt att få dina personuppgifter raderade, t.ex. om personuppgifterna inte längre är nödvändiga för de ändamål för vilka de samlades in. I sådana fall kommer vi att radera de uppgifter vi har om dig, men med några viktiga undantag. Vi kommer att behålla sådana uppgifter som vi måste behålla enligt lag (till exempel av bokföringsskäl). Om vi har anledning att tro att du har använt Blocket i strid med våra villkor hålls dina uppgifter kvar i karantän under två år efter din begäran om radering och används under denna period enbart i syfte att upptäcka och förebygga missbruk av våra tjänster. Du kan begära radering av dina personuppgifter via dina inställningar.

    Begära rättelse av personuppgifter

    Om du anser att en uppgift om dig är felaktig eller ofullständig har du rätt att begära att uppgiften rättas eller kompletteras. Om du har ett Blocketkonto kan du själv uppdatera vissa uppgifter om dig genom att logga in med ditt Blocketkonto och ändra dina kontoinställningar. Om din begäran om rättelse gäller andra uppgifter ber vi dig kontakta oss.

    Säga nej till direktreklam

    Du kan när som helst säga nej till sådan behandling av personuppgifter som Blocket gör för direktmarknadsföring, till exempel via utskick per mejl. Du kan avregistrera dig genom att klicka på en länk i utskicket, kontakta kundservice eller i ditt användarkonto.

    Motsätta dig behandling som stödjer sig på vårt berättigade intresse

    Du har rätt att invända mot behandling av dina personuppgifter som vi gör med stöd av vårt berättigade intresse. Om du invänder mot sådan behandling får vi bara fortsätta med behandlingen om vi kan visa att det finns tvingande berättigade skäl till att personuppgifterna måste behandlas som väger tyngre än dina intressen.

    Om du invänder mot viss behandling av personuppgifter är det flera faktorer som vi skulle beakta, till exempel dina rimliga förväntningar och vilka för- och nackdelar behandlingen innebär för dig, Blocket, andra användare och eventuella tredje parter. Du ser vilka behandlingar som vi gör med stöd av vårt berättigade intresse under rubriken “Vad använder vi dina personuppgifter till?”.

    Begränsa behandling av uppgifter

    Du har rätt att begära att vår behandling av dina personuppgifter begränsas. Om du begär att behandlingen av dina uppgifter ska begränsas kan det dock medföra att vi inte kan uppfylla våra eventuella skyldigheter gentemot dig under den tid behandlingen begränsats.

    Dataportabilitet

    Slutligen har du rätt att få en kopia på dina personuppgifter i ett strukturerat format (dataportabilitet). Rätten till dataportabilitet omfattar endast uppgifter som du själv har lämnat oss och som vi behandlar med för att fullgöra ett avtal med dig eller med stöd av ditt samtycke.

    Kontakta oss angående dina rättigheter

    Om du vill utnyttja någon av dina rättigheter kan du kan begära att få tillgång till eller radera dina personuppgifter i dina inställningar. Om du har några andra frågor kan du kontakta oss på personuppgifter@blocket.se och ange vad det är du vill ha hjälp med. Du kan också kontakta oss via vår kundsupportsida.

    Till vilka kan personuppgifter lämnas ut?

    Vi delar med oss av information om dig till andra, exempelvis leverantörer som behandlar personuppgifter för vår räkning, myndigheter och samarbetspartners. Här kan du läsa mer om vilka vi lämnar ut personuppgifter till.

    Leverantörer som behandlar personuppgifter för vår räkning

    Vi behöver ibland anlita leverantörer för att leverera våra tjänster till dig. Sådana leverantörer kan till exempel leverera system för utskick av mejl och pushnotiser, molntjänster för lagring av data, analysverktyg eller system för publicering och visning av bannerreklam. Det kan också vara kundserviceföretag, IT-konsulter eller logistik- och transportföretag som anlitas för att leverera varor till dig. Vi är då fortsatt ansvariga för den behandling av dina personuppgifter som underleverantören gör. Leverantörerna får inte använda uppgifterna för andra ändamål än de som vi anger. Vi delar personuppgifter med leverantörer för att det är nödvändigt för att fullgöra vårt avtal med dig.

    Myndigheter

    Vi lämnar ut personuppgifter till myndigheter, såsom polisen och skatteverket, på myndighetens begäran om vi är skyldiga att göra det enligt lag eller myndighetsbeslut eller till rättsvårdande myndigheter för att bidra till en pågående brottsutredning. När vi delar personuppgifter med myndigheter sker det antingen på grund av att vi har en rättslig skyldighet att göra det eller på grund av att vi har ett berättigat intresse av att bidra till en pågående brottsutredning.

    Samarbetspartners som erbjuder tjänster till Blockets användare

    Om du annonserar i sådana kategorier där vi tillsammans med samarbetspartners tillhandahåller kringtjänster, exempelvis bilförsäkring för köpare av bilar eller tjänst för att säkra betalningar, kan vi dela personuppgifter med försäkringsbolaget eller betalningsleverantören för att de ska kunna tillhandahålla sin tjänst till dig. I vissa fall delar vi innehåll ur annonser som publicerats på Blocket med samarbetspartners för att de ska kunna anpassa sina tjänster efter våra användare. Detta sker exempelvis om du väljer att använda digitala kontrakt, annonsens rubrik och annat ur dess innehåll kan då delas med vår samarbetspartner som erbjuder digitala kontrakt. Vi ingår avtal för att säkerställa att sådana samarbetspartners behandlar uppgifter i enlighet med gällande personuppgiftslagstiftning. Vi delar uppgifter med dessa samarbetspartners för att det är nödvändigt för att fullgöra vårt avtal med dig.

    Samarbetspartners för marknadsföring

    Vi delar personuppgifter med Google och Facebook för att kunna marknadsföra Blockets tjänster baserat på ditt samtycke.

    Inkassobolag

    Om Blocket har ett krav gentemot dig kan vi dela de personuppgifter som är nödvändiga med inkassobolag för att fastställa, göra gällande och utöva vårt rättsliga anspråk.

    Mottagare som du ber oss att dela information med

    Om du skickar meddelanden till annonsörer eller söker jobb hos arbetsgivare som annonserar på Blocket Jobb delar vi de personuppgifter som du lämnar i meddelanden och formulär med den du kontaktar. Om den du kommunicerar med är ett företag blir mottagaren personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som dina meddelanden kan innehålla. Vi delar uppgifter med dessa mottagare för att det är nödvändigt för att fullgöra vårt avtal med dig.

    Vi kommer inte att dela, sälja, överlåta eller på annat sätt lämna ut personuppgifter utöver vad som anges i denna personuppgiftspolicy om vi inte är skyldiga att göra det till följd av rättslig skyldighet eller om vi först har fått ditt samtycke.

    Dataskyddsombud och kontakt vid frågor

    Vi har utsett ett dataskyddsombud som ser till att behandlingen av dina uppgifter sker på ett lagligt sätt. Förutom vårt dataskyddsombud finns vårt kundsäkerhetsteam tillgängliga för att hjälpa dig med frågor som rör dataskydd. Om du vill komma i kontakt med oss eller har frågor om Blockets personuppgiftshantering kan du mejla personuppgifter@blocket.se eller nå oss via vår kundsupportsida.

    Önskar du komma i kontakt med vårt dataskyddsombud, vänligen ange detta i ämnesraden i ditt mejl.

    Vad innebär det att Datainspektionen är tillsynsmyndighet?

    Datainspektionen är den myndighet som ansvarar för att övervaka tillämpningen av personuppgiftslagstiftningen. Om du anser att Blocket hanterar personuppgifter på ett felaktigt sätt kan du lämna in ett klagomål till Datainspektionen.

    Blockets bolagsuppgifter

    Blocket AB (org. nr 556610-3429) 105 18 Stockholm.

    Uppdateringar av den här policyn

    Om vi gör ändringar i den här personuppgiftspolicyn kommer vi att publicera en uppdaterad version på Blockets webbplats.

    Denna version av Blockets personuppgiftspolicy publicerades den 4 juni 2019.