Det har runnit osannolikt mycket vatten under broarna för Kia sedan de slog upp dörrarna till den svenska marknaden 1997. Affärsmodellen då var budget framför allt. Från att ha sålt några av de billigaste bilarna på marknaden till att nu ha stora försäljningsframgångar med lyxiga EV9 är steget stort. Och imponerande! Helelektriska Kia EV9 börjar på 689.900 kr i instegsvarianten EV9 RWD med 218 hk och bakhjulsdrift, du hittar ett test av den i vårt arkiv. Men modellen kan utan problem bli betydligt dyrare. Kia EV9 GT-Line har allt man kan tänka sig i fråga om utrustning – och en prislapp på 877.900 kr. Är det en prislapp den kan bära?
Som flaggskeppsmodell saknar EV9 ingenting – inte ens i instegsvarianten Premium. Man får ovanligt mycket standardutrustning som elektrisk baklucka, rattvärme, värme och ventilation i framstolarna samt all tänkbar säkerhetsutrustning för de nämnda 689.900 kronorna.



GT-Line – fullutrustad och genomtänkt
GT-Line får utvändigt 21-tums aluminiumfälgar istället för 19-tum samt bi-LED-strålkastare med adaptiv helljusstyrning. Det ingår även en nyckel med fler knappar på, eftersom Kia EV9 GT-Line kan köras in och ut ur trånga parkeringsfickor med bara ett knapptryck. En smart funktion i en bil av den här storleken. Den digitala backspegeln som följer med passar också bilens dimensioner, eftersom det är långt från framsäte till bakre stötfångare och tanken en vanlig backspegel hade till och från varit skymd av baksätespassagerarnas huvuden.
Utöver det kommer eljusterbart passagerarsäte, eljusterbar ratt, innertak i konstmocka, head up-display och ett Meridian Premium-ljudsystem. I Plus och GT-Line är båda framsätena så kallade “Premium Relaxion”-stolar med vadderat underbenstöd och viloläge, så att man kan lägga sig ner medan bilen laddas. Förarsätet har dessutom massage i både ryggstöd och sittdyna.
Lyxig och användarvänlig interiör i toppklass
När man tittar in i kupén på EV9 känns det som att märkets bilar från 1997 ligger ljusår bort i tiden – inte bara 27 år. De skickliga koreanerna har tagit sig från baksätet i budgetbussen till att spela i en riktig lyxliga, där kvalitetskänslan matchar prisnivån. Den nästan oöverskådliga utrustningslistan som nyss räknats upp känns helt rätt för EV9. Självklart ska man kunna ligga raklång och få massage. Självklart ska ratten kunna ställas in elektriskt med en knapp. Självklart ska ljudet från högtalarna vara kristallklart. Det är lyxutrustning som hör hemma i en lyxbil.
Till skillnad från ett par av de kinesiska konkurrenterna, som också erbjuder stora och lyxiga eldrivna SUV-modeller, känns allt i EV9 användarvänligt och intuitivt. Man slipper touchknappar som bara fungerar ibland och plastpaneler som försöker låtsas vara något annat än plast. Kia träffar helt rätt i känsla – och det trots att i princip hela interiören består av återvunnet eller hållbart material.




När det gäller knappar och användarvänlighet slår EV9 dyrare märken som Audi, BMW och Mercedes på fingrarna. Här finns fysiska knappar för temperatur och fläkthastighet och när det inte räcker använder man en dedikerae klimatpanel som sitter mellan instrumentklustret och pekskärmen – en panel som alltid är på samma plats och inte behöver trollas fram ur en digital meny. Rymligheten är en självklarhet i en bil av den här storleken, där till och med tredje sätesraden kan rymma vuxna på kortare resor. Och ändå finn det plats för 333 liter bagage bakom tredje raden.
De så kallade Relaxion-sätena, som i testbilen också finns på andra sätesraden eftersom vi kört den sexsitsig konfiguration. Den kostar 20.000 kronor extra. Här pratar vi VIP-nivå som placerar sig högt upp på den internationella listan över bästa baksäten – om en sådan fanns. Basmodellen Kia EV9 Premium kommer med 218 hk, vilket enligt det tidigare testet faktiskt räcker trots att bilen har dimensioner likt en Finlandsfärja. Själv vågar jag dock hävda att de 384 hk och den fyrhjulsdrift som GT-Line har är mer passande.
Kia EV9 GT-Line går kompromisslöst till verket och kan med sina 700 Nm dra upp till 2.500 kilo. Återigen tycker jag att Kia har gjort en välavvägd bedömning, precis som med mängden ordentlig och användbar lyxutrustning. Kia hade lätt kunnat hoppa på samma trend som många andra biltillverkare och pumpat upp EV9 till 600 hk.
Som tur är har de hållit sig till 384 hk, vilket är tillräckligt för att skjuta denna drygt 2,7 ton tunga SUV från 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder. Det är snabbt utan att vara överdrivet eller brutalt och ger exakt den acceleration man vill ha vid en omkörning – utan att man mår illa efteråt.

Komfort före sport – och det fungerar
EV9 lämpar sig bäst för lugn körning med tanke på chassits komfortinriktade avstämning. Detta är ett system utan luftfjädring, vilket konkurrenter i samma storlek och prisklass ofta erbjuder. Kias system lyckas ändå släta ut vassa ojämnheter i vägbanan på ett bra sätt.
Avsaknaden av luftfjädring innebär däremot att det finns en övre gräns för vad chassit klarar av. På en slingrig landsväg märker man snabbt hur vikten och krängningen sätter gränser – egenskaper som den traditionellt mjuka fjädringen bidrar till.
Med en aerodynamik likt ett redskapsskjul är EV9 inte den elbil som utnyttjar sin stora batterikapacitet bäst. Särskilt inte i minusgrader. Här får man räkna med en räckvidd på cirka 350 km. Det är inte imponerande – men inte heller förfärligt.
Utan tvekan är EV9 en värdig flaggskeppsmodell som förtjänar all den lyxutrustning som kan lastas på dess rygg. Den är genomtänkt, eftersom den blandar klassisk lyx med användbarhet, hållbarhet och återvunnet material. Den känns både exklusiv och solid, och man behöver inte tveka på att ta med hela juniorlaget till turnering i den.
Specifikationer
Kia EV9 GT-Line AWD 6-sits Long Range
Motor: Elmotorer fram/bak Effekt: 384 hk/700 Nm 0–100 km/h: 5,3 sekunder Toppfart: 200 km/h Förbrukning: 22,8 kWh/100 kilometer Batteristorlek: 99,8 kWh Laddkapacitet: +250 kW Räckvidd: 505 km Mått (L/B/H): 502/198/178 cm Tjänstevikt: 2.697 kilo Dragvikt: 2.500 kilo Bagagevolym: 333–2.320 liter Pris: 897 900 kr (7-sits 877 900 kr) Privatleasing: Från 12 803 kr/mån (7-sits 12 521 kr/mån) Förmånsvärde: Från 8 486 kr/mån (7-sits 8 213 kr/mån)