Tips när du ska köpa begagnad mobiltelefon
Tips köpa begagnad mobiltelefon

Tips när du ska köpa begagnad mobiltelefon

Varför köpa en sprillans ny mobiltelefon när det finns begagnade i väldigt bra skick? Innan du klickar hem din nya lur finns några saker att tänka på – här är sex tips.

Om det är dags att köpa en ny mobiltelefon gör du klokt i att kolla begagnatmarknaden först. På Blocket finns ett stort utbud av mobiltelefoner i bra skick och ofta knappt använda. Eftersom nya modeller ofta släpps läggs äldre modeller ut på Blocket, och det går att göra riktiga kap.
Men innan köp är det värt att checka av vissa saker:

1. Kontrollera att telefonen inte är stulen

Sök på mobiltelefonens unika IMEI-nummer – något som alla mobiler har. Det fungerar som ett serienummer och används för att identifiera enskilda mobiltelefoner i mobilnätet.
Du kan också be säljaren om kvitto. Ett orginalkvitto är ett bra bevis på att telefonen inte är stulen och att det är rätt vara som du köper.
Här kan du läsa mer om hur du gör för att kontrollera att en iPhone, eller annan telefon, inte är stulen.

2. Köp av en seriös säljare

De allra flesta säljare på Blocket är seriösa, men tyvärr förekommer det oseriösa säljare. Ibland märker du redan i annonsen om du behöver vara extra uppmärksam vid ett eventuellt köp. Ett för lågt pris kan vara ett tecken på att vara extra uppmärksam. Om säljaren skickar länkar till betaltjänster ska du också se upp – klicka aldrig på dem.
På Blocket finns möjligheten att verifiera sitt konto med BankID. Det gör affären tryggare eftersom det går att härleda säljaren till en speciell person. Håll utkik efter säljare som är verifierade! Deras annonser och profiler är märkta med en checksymbol.

3. Sök runt bland utbudet

Det finns ett enormt utbud av mobiltelefoner idag – även på begagnatmarknaden. Gör research innan och jämför olika modeller och priser.
Du kan också köpa frakt med köpskydd. I köpskyddet ingår att du får godkänna innan pengarna betalas ut till säljaren. Extra bra när du köper en mobil.

4. Säkra upp med försäkring

För att känna dig extra trygg med ditt köp kan du teckna Blockets begagnatförsäkring. Den skyddar mot dolda fel. Exempelvis om mobilens batteri inte laddar upp ordentligt.

5. Kontrollera så att telefonen inte är operatörslåst

Viktigt när du köper en begagnad mobil är att den inte är låst till en specifik operatör. Om den är det kan du inte använda telefonen tills säljarens kontrakt löper ut.
Även om säljaren säger att mobiltelefonen inte är operatörslåst bör du dubbelkolla det själv. Testa att sätta i ditt sim-kort. Om du kan ringa och smsa som vanligt är den inte låst.

6. Be säljaren rensa mobilen på innehåll

Visst kan du rensa telefonen själv, men det är skönt att köpa en mobiltelefon som inte är full av någon annans liv, bilder och kontakter.
Dessutom visar det att mobiltelefonen inte är låst vilket den kan vara om inte alla inställningar och innehåll är raderat och återställt.

Sök bland tusentals annonser

Hitta en begagnad mobiltelefon redan idag.

Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer