Köpa eller sälja utanför Sverige
Kopa eller salja utanfor Sverige

Om du ska köpa eller sälja utanför Sverige

Se upp med bedrägeriförsök i alla typer av utlandsaffärer. Blocket avråder generellt från affärer där varan eller kontaktpersonen befinner sig i utlandet.

Var uppmärksam med kontakter från utlandet

Se upp för erbjudanden från köpare och säljare i utlandet! Dessa skickas via mejl eller SMS och syftet är att lura folk på pengar eller varor.

Skicka till någon som är utomlands

Om en köpare vill få varan skickad utomlands så ska du vara uppmärksam. Är det minsta osäker, kontakta Blocket kundsäkerhetscenter för råd, innan du svarar vidare.

Köpa något som är utomlands

Om en annonsör du kontaktat svarar att t.ex. bilen eller hunden eller någon annan vara finns utomlands, trots att detta inte framgår i annonsen, så är annonsen i regel ett bedrägeriförsök. Vi avråder från vidare kontakt och uppmanar dig att anmäla annonsen till vårt Kundsäkerhetscenter.

Långa förklaringar kan vara bedrägeriförsök

Om en annonsör till en vara, t.ex. en bil, ger en lång förklaring till varför bilen plötsligt står utomlands, t.ex. England, så är detta i regel ett bedrägeriförsök. Avstå från vidare kontakt och anmäl annonsen till Blockets kundsäkerhetscenter.

SMS på engelska som ber om mejl

Om du kontaktas på engelska via SMS och man ber dig mejla till en e-post till någon påstådd bekant eller släkting, avstå från att svara. I alla annonser finns mejl funktion för att tipsa andra om en annons. Syftet med dessa SMS är att komma förbi Blocket skräppostfilter som finns koppla till mejlfunktionen i annonser.

Hur känner jag igen ett Nigeriabrevliknande mejl eller SMS?

  • De är ofta skrivna på dålig engelska eller dålig svenska.
  • Utrycker sig generellt om "varan" eller "the item".
  • De är skickade från gratis e-postadresser som t.ex. Yahoo, Gmail och Hotmail. De skickas ibland även via SMS där man ber dig svara via mejl till bifogad e-post.
  • Breven lockar ofta med att erbjuda mer betalt för varan än vad du begärt.
  • Köparen vill betala med betaltjänster som Western Union, BidPay, MoneyGram eller liknande.
  • Även betalningen via t.ex. Paypal kan manipuleras. Kolla alltid själv med betaltjänstföretaget via deras hemsida. Lita inte på länkar i mejl som köparen skickar till dig.
  • Ibland skickar bedragaren en falsk betalningsbekräftelse där det ser ut som att pengarna är insatta på ditt konto.
  • Vid checkbetalning saknar checken alltid täckning och banken kommer sedan att hålla dig återbetalningsskyldig. Du kan dessutom bli misstänkt för delaktighet i brott.

Så skyddar du dig från bedrägerier

Svara inte på SMS från utlandet där man ber dig mejla tillbaka. Transaktioner med utlandet kan vara mycket svåra att kontrollera och häva. Fundera kritiskt på om det finns någon rimlig affär för köparen i att få en vara skickad från Sverige. Det finns mycket få, om ens några lönsamma affärer där en begagnad vara skall skickas från Sverige.
Om en annonserad vara inte längre finns på den plats annonsen anger, utan du får en utförlig förklaring till det billiga priset och varför t.ex. bilen finns utomlands, så är det i regel ett bedrägeriförsök och vi uppmanar dig avbryta kontakten och anmäla annonsören till vårt Kundsäkerhetscenter.
Var därför extra vaksam och se till att du själv initierar transaktionen med en tjänst som du själv väljer och vet är äkta. Följ alltid Blockets rekommendationer för när varan ska skickas när du inte träffar motparten öga mot öga.

Behöver du hjälp med något du köpt eller sålt med frakt och köpskydd?

Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer