Blocketpaketet steg för steg

Nya Blocketpaketet steg för steg

Här kan du läsa en steg för steg-guide om hur Blocketpaketet fungerar. Tjänsten finns tillgänglig i de kategorier som innehåller varor som väger under 20 kilo och som går att skicka

Så fungerar Blocketpaketet

1. Säljaren aktiverar Blocketpaketet på sin annons

Säljaren lägger in sin annons precis som vanligt på Blocket. När annonsen godkänts och publicerats så kan säljaren välja att lägga till Blocketpaketet från Mina annonser genom att klicka på knappen Sälj med frakt. När säljaren lägger till Blocketpaketet på sin annons så får denne först ange mått och vikt på det som ska skickas för att räkna ut kostnaden för frakten. Vad det kostar att skicka varan baseras på vad paketet väger och hur stort det är. När säljaren har lagt till erbjudandet om Blocketpaketet på sin annons så visas fraktkostnaden för alla som besöker annonsen på Blocket. Det är köparen som står för frakten. När du lägger till erbjudandet om Blocketpaketet på din annons blir du automatiskt registrerad som kund hos Rocker genom att verifiera dig med BankID och acceptera deras allmänna villkor i flödet.

2. Säljaren väljer köpare

När säljare och köpare kommit överens så väljer säljaren Skicka paket inne på Mina annonser. Säljaren får då först ange det pris ni har kommit överens om. Sen väljer säljaren i en lista över mottagare vem som är köpare av varan. Slutligen fyller säljaren i sin egen adress, det är den som blir returadress på Schenkers fraktsedel.

3. Köparen genomför köpet

När säljaren har valt vem som ska köpa varan så får köparen automatisk ett meddelande med en länk till säker betalning i chattkonversationen mellan köpare och säljare, så att denne kan genomföra köpet. När köparen har startat betalningen får denne först fylla i den adress dit paketet ska skickas och sen verifiera sig med BankID. När köparen genomför ett köp med Blocketpaketet blir denne automatiskt registrerad som kund hos Rocker genom att verifiera sig och godkänna deras Rockets villkor i flödet.

Köparen väljer betalsätt

Köparen kan välja att betala direkt med Swish, mot faktura med 14 dagars betaltid eller att dela upp betalningen. Oavsett hur köparen väljer att betala så gör Rocker en utbetalning till säljaren först när köparen fått hem och kontrollerat varan, läs mer nedan under Köparen hämtar ut och kontrollerar varan. När köpet är genomfört så skickas ett mejl med köpkvitto och sändnings-ID till köparen så att denne enkelt kan följa paketets väg till närmaste ombud. Om köparen valt att betala mot faktura eller delbetalning så skickas fakturan via mejl till köparen ett par dagar efter att paketet hämtats ut.

4. Säljaren skickar varan

När köpet är genomfört får säljaren en fraktsedel skickad till sig via mejl. Därefter har säljaren 7 dagar på sig att packa och skicka varan till köparen genom att lämna in paketet till ett Schenker-ombud. Om säljaren inte har lämnat in varan inom 7 dagar avbryts transaktionen och pengarna återbetalas till köparen.

5. Köparen hämtar ut och kontrollerar varan

När varan har kommit fram till ombudet får köparen ett meddelande från Schenker om att det är dags att hämta sin vara. Köparen måste hämta sin vara inom den tid som Schenker anger. Om varan väsentligt avviker från beskrivningen i annonsen, eventuella bilder eller från vad säljaren har utfäst så måste köparen inom 24 timmar från att varan hämtades ut genomföra en reklamation av varan. Det görs via detta formulär Reklamation av Blocketpaketet. Vid reklamation ska köparen även kontakta säljaren inom den tid som anges ovan. Om reklamation inte sker inom denna tid kommer Rocker att betala ut pengarna för varan till säljaren.

6. Automatiskt godkännande efter 24 timmar

Köparen anses ha godkänt varan om en reklamation inte har genomförts inom 24 timmar från det att den hämtades ut. Rocker skickar då ett mejl till säljaren som kan välja vilket konto pengarna ska in på.

7. Säljaren väljer konto för utbetalning

När varan är mottagen och godkänd av köparen så får säljaren ett mejl och ett SMS från Rocker med information om hur denne gör för att välja vilket kontonummer utbetalningen ska göras till. Utbetalning kan endast ske till ett konto som tillhör säljaren och Rocker använder sig av Trustly för att säkerställa att utbetalningen görs till ett konto som tillhör rätt person.

Outlösta paket

Om köparen inte hämtar ut varan från ombudet inom 14 dagar kommer Schenker att returnera varan till säljaren. Om köparen har betalat med Swish så swishas hela summan tillbaka. Om köparen har valt att betala med faktura så kommer ingen faktura att skickas.

Returhantering

I det fall varan väsentligt avviker från vad parterna kommit överens om förbehåller sig Blocket att debitera säljaren för returfrakten. Här kan du läsa Blocketpaketets fullständiga användarvillkor.

Sälj tryggt med Blocketpaketet

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer