Blocketpaketet steg för steg

Nya Blocketpaketet steg för steg

Vi har uppdaterat vår tjänst Blocketpaketet för att det ska bli smidigare och säkrare för dig som användare. Här kan du läsa en steg för steg-guide om hur den nya tjänsten fungerar. Tjänsten finns tillgänglig i de flesta av Blockets kategorier som innehåller varor som väger under 20 kilo och går att skicka. Tjänsten går att använda i våra appar och via webben i din mobil.

Så fungerar nya Blocketpaketet

1. Säljaren aktiverar Blocketpaketet på sin annons
Säljaren lägger in sin annons precis som vanligt på Blocket. När annonsen godkänts och publicerats så kan säljaren välja att lägga till Blocketpaketet från “Mina annonser” genom att klicka på knappen “Sälj med frakt”.

När säljaren aktiverar Blocketpaketet så räknas varans fraktpris ut baserat på de uppgifter som säljaren lämnat. Fraktkostnaden betalas av köparen och presenteras i anslutning till priset i annonsen.

För att ha möjlighet att sälja med frakt behöver säljaren registrera sig som användare hos vår betalpartner Bynk och acceptera Bynks allmänna villkor vilket görs i samband med att säljaren aktiverar Blocketpaketet på sin annons.

2. Säljaren väljer köpare
När säljare och köpare kommit överens väljer säljaren “Skicka paket” via Mina annonser och fyller i sin adress. Säljarens adress blir returadress på fraktsedeln.

3. Köparen betalar
När säljaren har initierat betalningen så får köparen ett mejl om hur varan ska betalas och denne kan nu genomföra sitt köp. För att kunna köpa med frakt måste köparen registrera sig som användare hos Bynk. Köparen fyller i leveransadress, anger sitt personnummer och verifierar sig med BankID. När köparen har godkänt Bynks betalningsvillkor får köparen ett mejl innehållande köpkvitto och sändnings-ID samt en länk till en sida där denne kan följa Blocketpaketets väg till ombudet.

I dagsläget erbjuder vår betalpartner Bynk endast köp mot faktura. Fakturan kommer någon vecka efter att paketet hämtats ut.

4. Säljaren skickar varan
När köparen har genomfört köpet och godkänt Bynks betalningsvillkor får säljaren en fraktsedel skickad till sig via mejl. Därefter har säljaren 7 dagar på sig att packa och skicka sitt Blocketpaket till köparen genom att lämna in det till ett Schenker-ombud.

Om säljaren inte har uppgett sitt bankkontonummer tidigare så kommer denne nu att få ett mejl och ett SMS från vår betalpartner Bynk med information om hur hen går tillväga för att registrera det kontonummer utbetalningen ska göras till. Bynk kommer att kontrollera att det bankkonto som lämnas tillhör säljaren.

5. Köparen hämtar ut och kontrollerar sin vara
När varan har kommit fram till ombudet får köparen ett meddelande från Schenker om att hämta ut varan. Om varan väsentligt avviker från annonsbeskrivningen, bilder eller från vad säljaren eventuellt utfäst måste köparen inom 24 timmar från att varan hämtades ut genomföra en reklamation av varan. Det görs via detta formulär Reklamation av Blocketpaketet

Vid reklamation ska köparen även kontakta säljaren inom den tid som anges ovan.

6. Automatiskt godkännande efter 24 timmar
Köparen anses ha godkänt varan om köparen inte har reklamerat varan inom 24 timmar från det att varan hämtades ut. När varan godkänts kan det ta 3-6 bankdagar innan pengarna når säljarens konto.

Outlösta paket

Om köparen inte hämtar ut varan från ombudet inom 14 dagar kommer Schenker att returnera varan till säljaren.

Returhantering

I det fall varan väsentligt avviker från vad parterna kommit överens om förbehåller sig Blocket att debitera säljaren för returfrakten. Här kan du läsa Blocketpaketets fullständiga användarvillkor

Sälj tryggt med Blocketpaketet