Skatt vid försäljning

Skatt vid försäljning

Om du säljer varor och tjänster behöver du veta hur du ska skatta. Lär dig grundprinciperna!

Om du säljer varor vid enstaka tillfällen beskattas detta inte enligt samma regler som vid mer omfattande försäljning. Tänk också på att handel med varor skattas olika från handel med tjänster.

Försäljning av enstaka varor

Om du säljer varor vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30%.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för varan och det pris du sedan säljer varan för. Om du har fått eller ärvt det du säljer så är det den förre ägarens inköpspris du ska räkna på. Vet du inte inköpspriset kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 % av ditt försäljningspris.

Regelbunden försäljning av varor

Om du säljer varor regelbundet så ska du redovisa inkomsten i din deklaration oavsett hur mycket du tjänat på försäljningen. Du redovisar då inkomsten antingen som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Mer information finns hos Skatteverket under avsnittet e-handel.

Enstaka försäljning av tjänster

Om du säljer tjänster vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten beskattas som inkomst av tjänst dvs som en vanlig löneinkomst. Men tänk också på att du ska betala egenavgifter på vinsten. Här kan du läsa mer om tjänster.

Skatteregler för tjänster

Är ersättningen över 999 kr per utbetalare och år, blir det avgifter på ersättningen. Om du själv ska betala avgifter kallas det för egenavgifter. Skulle köparen betala avgifter kallas avgiften för arbetsgivaravgifter. Uppge alltid för din köpare om du har F-skattsedel eller inte!

KöpareErsättningVem betalar skattLämnar kontrolluppgift
Privatperson0 - 999 kr/årSäljarenIngen
Privatperson1 000 - 9 999 kr/årSäljarenKöparen
PrivatpersonMer än 9 999 kr/årKöparenKöparen
Näringsidkare0 - 99 kr/årSäljarenIngen
Näringsidkare100 - 999 kr/årSäljarenKöparen
NäringsidkareMer än 999 kr/årKöparenKöparen

Regelbunden försäljning av tjänster

Om du kontinuerligt erbjuder tjänster via blocket.se bör du ha F-skattsedel och du ska då också vara registrerad för momsredovisning hos skatteverket. Tänk på att alltid inkludera momsen i det pris du anger om din försäljning riktar sig till privatperson.

Säljer du till företag ska det framgå om moms ingår eller om det tillkommer. Du behöver inte lägga på någon moms på försäljningspriset om du säljer till ett utländskt företag. Köparen måste dock kunna visa att denne är näringsidkare, exempelvis genom att hänvisa till sitt registreringsnummer för moms (VAT-nummer).

Är du redo att börja sälja?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer