Köpa katt
Kopa katt

Tänk på det här när du ska köpa katt

Läs igenom våra regler och tips så att du kan göra ett tryggt kattköp, både för dig och katten.

Katter lever länge och kräver din uppmärksamhet och omsorg. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som krävs av dig som ägare och vårdare innan du gör slag i saken och skaffar dig en katt. Bra vägledning och råd hittar du hos vår samarbetspartner Djurskyddet Sverige. Där hittar du råd som är anpassade till alla djurkategorier du hittar på Blocket.

Blockets regler för katter

Att köpa djur är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket regler för lägsta pris på katter (500 kr). Katten får inte heller vara yngre än 12 veckor.

Tips inför, under och efter att du köper katt

  • Börja med att ta dig en ordentlig funderare - har du tid och råd att ta hand om en katt under många år framöver? Att en frisk katt blir femton år är inte ovanligt.
  • Köp aldrig en kattunge som är yngre än tolv veckor, det är av största vikt att kattungen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja kattungen från mamman före tolv veckors ålder.
  • Katter ska enligt lag vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket innan 4 månaders ålder. Läs mer hos Svenska Jordbruksverket
  • Kastrera din katt om du inte ska använda den i avel. Då försvinner risken att få oplanerade kattungar och katten och katten håller sig generellt mer i omgivningen av hemmet.
  • Be att katten du köper ska vara veterinärbesiktigad och vaccinerad när du köper den. Då medföljer ett veterinärintyg som inte ska vara äldre än en vecka.
  • Om du köper en raskatt följer alltid att en stamtavla (registrerad i SVERAK, SNRF, NFCO, TICA eller annat kattförbund) med katten. Saknas stamtavla räknas katten som en huskatt, hur rasren uppfödaren än säger att den är. Att kattungen är registrerad med en stamtavla innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.
  • Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper katt.
  • Saker du bör ha införskaffat innan du tar hem din katt: transportbur, kattlåda, kattsand, matskål, vattenskål, kattmat, klösbräda, kattgräs, kattleksaker, klotång, kam, borste och ett kattapotek (till exempel fästingplockare, termometer, bandagematerial).
  • Hitta rätt kattförsäkring. Att försäkra sin katt är viktigt. Även om det är tråkigt att tänka på sjukdomar och skador när du just bestämt dig för att köpa katt så är det bra att ha i åtanke att din framtida kompis faktiskt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Då är det tryggt att ha en försäkring som täcker kostnader för dyra veterinärbesök och som gäller hela kattens liv. Få tips och råd här!
  • Ta del av de lagar och råd som omfattar dig och din katt på Jordbruksverkets hemsida.

Köp & sälj djur tryggt på Blocket

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer