Så tvättar du begagnade kläder
Så tvättar du begagnade kläder

Så tvättar du begagnade kläder

Unika plagg som är bra för både plånbok och miljö. Det finns massor av fördelar med att köpa kläder second hand. Men hur ska man egentligen tvätta sina nya fynd? Här kommer våra bästa tips för att tvätta begagnade kläder.

I många fall är de kläder man köper second hand nytvättade och fräscha och fungerar fint att ta på sig direkt. Men ibland kan vissa vintagekläder ha en lukt av gamla kläder som man vill få bort, eller så tycker man helt enkelt det känns fräscht att tvätta kläderna innan man använder dem. Egentligen är det ingen skillnad att tvätta kläder som man köpt second hand jämfört med att tvätta andra kläder. Om det finns en tvättlapp från tillverkaren så ska man alltid följa de instruktioner som står där.

Var försiktig när du tvättar dina begagnade kläder

Ibland finns det ingen lapp med tvättinstruktioner, framförallt gäller det äldre vintageplagg. Då kan det vara svårt att veta vilken temperatur plagget tål. I dessa fall är det bäst att ta det säkra före det osäkra och tvätta plagget vid låg temperatur. Särskilt försiktig ska man vara med känsliga naturmaterial som siden och stickade plagg som kan vara av ull. Dessa plagg ska tvättas i 30 grader och antingen handtvättas eller tvättas i särskilt ullprogram. När du tvättar den här typen av känsliga material ska du också se till att använda ett speciellt fintvättmedel som är mer skonsamt mot kläderna.

Undvik att tvätta exklusiva begagnade kläder

Sköra och exklusiva vintageplagg som till exempel kostymer eller festklänningar i siden ska man vara väldigt försiktig med och undvika att tvätta. Fundera på om de verkligen behöver tvättas eller om det kan räcka med en ordentlig vädring. Om det inte räcker är kemtvätt ett skonsammare alternativ till vattentvätt.
Tåligare material som bomull och syntet går ofta bra att tvätta i 40 grader om det inte står något annat på tvättlappen. Även linne är ett tåligt material, det blir ofta bara vackrare med tiden och tål ofta att tvättas i 60 grader.
Ibland är märkeslappen i nacken smutsig även om plagget i övrigt är fräscht. Ett sätt att få den ren är att punktbehandla den. Börja med att förbehandla den med flytande tvättmedel och gnugga lite. Låt gärna tvättmedlet verka en stund för bästa effekt innan du tvättar plagget enligt instruktionerna. Om man vet att fläcken kommit av solkräm så ska man tänka på att tvätta plagget i max 30 grader och att använda ett flytande tvättmedel, annars kan fläckarna sätta sig.

Få bort lukt på gamla kläder

Ibland har vintagefynd en lite speciell lukt av gamla kläder. Men oroa dig inte, det finns flera saker man kan göra för att få bort lukten. Här är några beprövade knep.

Vädra plaggen

Ett både miljövänligt och skonsamt sätt att fräscha upp sina gamla kläder och få bort oönskad lukt är att vädra dem. Det är mycket skonsammare än att tvätta kläderna, och så länge de inte har fläckar räcker det ofta gott med en ordentlig vädring av ylletröjan eller jeansen. Ull mår särskilt bra av att vädras i fuktigt väder eftersom fukt får smuts att släppa från fibrerna. Bor man i lägenhet och saknar balkong går det toppen att bara öppna fönstret och hänga upp plagget i närheten av det.

Använd ättika

Ett annat gammalt husmorsknep för att få bort lukt från gamla kläder är ättika. Ättika är fantastiskt när det kommer till att få bort oönskade lukter. Tappa upp vatten i badkaret eller i en hink och häll i ättika. Beräkna två deciliter ättika till tio liter vatten. Lägg i plagget, låt det ligga en stund och tvätta sedan som vanligt. Det här tipset rekommenderas dock inte för de allra finaste materialen, varken ull eller silke mår bra av att ligga i blöt.

Lägg dem i frysen

Att frysa gamla kläder är bra mot både lukt, bakterier och skadedjur. Det smidigaste är förstås att passa på att frysa sina kläder utomhus under vintern, men en vanlig frys fungerar precis lika bra. Lägg kläderna i en plastpåse och vänta några timmar, efter det kommer lukten att vara borta. Om man vill använda frysmetoden för att vara säker på att bli av med skadedjur som till exempel malar och pälsängrar ska man däremot frysa kläderna minst en vecka för att vara på den säkra sidan.

Ånga kläderna

Om du har tillgång till en steamer är ånga ett bra sätt att fräscha upp kläder. Ånga är bra mot både bakterier och lukt och är skonsamt mot kläderna. Det fungerar också på ömtåliga material som siden och kashmir. Att använda en steamer är också ett bra sätt att fräscha upp kläderna mellan tvättarna så att du inte behöver tvätta dem lika ofta.

Använd vodka

Att använda vodka är ett gammalt teaterknep för att få bort lukt och fräscha upp kläder. Häll outspädd vodka i en sprayflaska och spraya lätt över kläderna. När kläderna torkat är lukten borta. Tänk på att använda en spritsort utan smak och späd inte ut spriten, det försämrar effekten.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer