Fem tips till dig som vill hyra en bostad
Hyresrapporten_2

Fem tips till dig som vill hyra en bostad tryggt

Sök bostad på trygga marknadsplatser där alla hyresvärdar är verifierade, för att minimera risken att bli lurad. Blocket Bostad är en sådan. Kolla även att personen har rätt att hyra ut bostaden, genom att kontakta hyresvärden om det är en hyresrätt, eller bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt. Om det visar sig att det inte finns något tillstånd riskerar du att bli av med bostaden om den olovliga uthyrningen upptäcks.

Se alltid lägenheten innan du bestämmer dig

Be om en digital visning om du inte vill eller kan komma dit fysiskt. Visningen är viktig både för att se bostaden och för att träffa hyresvärden.

Skriv kontrakt - och se till att allt viktigt finns med i kontraktet så att du är skyddad

Blocket Bostad hjälper er att snabbt och enkelt skapa ett juridiskt korrekt hyresavtal som skyddar dig under hela hyrestiden. Dokumentera eventuella skador som fanns sedan tidigare, så att du inte riskerar att bli skyldig att betala för eventuella skador som inte orsakats av dig.

Betala aldrig in deposition eller annan avgift innan du skrivit kontrakt

Om du använder Blocket Bostad garanteras en säker hantering av deposition där vi är en trygg mellanhand, så att du inte kan bli lurad. Om ni inte använder Blocket Bostad vid uthyrningen, tänk då på att hyresvärden har makten över en stor summa pengar som tillhör dig. 11% av hyresgästerna i en undersökning från Boverket uppger att de blivit lurade på deposition eller förskottsbetalning. Det är extra viktigt att ni gör upp på förhand vid vilka situationer hyresvärden kommer ta en del av din deposition.

Skaffa en egen hemförsäkring för bostaden du hyr

Den skyddar dig och dina saker. Be hyresvärden skaffa en uthyrningsförsäkring som täcker hens prylar och inredning i bostaden (ingår inte i vanlig hemförsäkring). Om det inte finns kan du bli skyldig att betala för en sak du råkat förstöra utan att vara täckt av någon försäkring. Om du betalat in deposition till hyresvärden finns det risk att du inte får tillbaka den på grund av en skada som hyresvärden uppger att du bär ansvar för (oavsett om det stämmer eller inte).
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer