Fem tips till dig som vill hyra ut din bostad
Salj begagnat pa Blocket (kopia)

Fem tips till dig som ska hyra ut en bostad

Här har vi samlat fem tips som alla kan hjälpa dig att hyra ut din bostad på ett smidigt och tryggt vis. Det handlar om alltifrån vad du ska tänka på när du publicerar din annons till bakgrundskontroll, säkrare kontraktsskrivning, uthyrningsförsäkring och att kolla vad du kan ta i hyra.

Styla, fota och informera

Ta gärna många och bra bilder på bostaden och beskriv vad som är bra med bostaden du hyr ut. Tydliggör vad som ingår i hyran, till exempel el, uppvärmning, internet? Vi har förberett annonsformuläret så att du enkelt kan ange vilka bekvämligheter som finns – kanske ett källarförråd, tvättstuga, cykelrum eller återvinningsrum? Du kan även skriv in när den är renoverad och när huset är byggt.

Gör din research

Skriv kontrakt

Skriv kontrakt – och se till att allt viktigt finns med i kontraktet så att du är skyddad. Blocket Bostad hjälper dig att snabbt och enkelt skapa ett juridiskt korrekt hyresavtal och signera det med BankID. Dokumentera eventuella skador som fanns sedan tidigare och använd som bilaga till kontraktet, så att ni båda vet skicket vid inflytt och slipper onödiga argumentationer.

Skaffa försäkring

Många vet inte om att deras prylar och fasta inredning vanligtvis inte täcks av hemförsäkringen. Om hyresgästen förstör ditt parkettgolv eller spiller vin i soffan har du inget skydd, inte ens om hyresgästen har en hemförsäkring. Om du hyr via Blocket Bostad ingår försäkring som täcker skador på upp till 1 miljon kronor och ingen självrisk utgår för dig.

Kolla upp vad du kan ta i hyra

Sätt en skälig hyra. Och kom ihåg att du riskerar att bli återbetalningsskyldig om du tar för mycket betalt – hyresgästen kan anmäla oskälig hyra upp till tre månader efter inflytt. Vad kan jag ta för hyra?
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer