Så tvättar du fönster - steg för steg
tvätta och putsa fönster

Så tvättar du fönster steg för steg

Att tvätta sina fönster behöver inte vara så omständligt som det ofta verkar. Du kan till och med göra det utan att köpa skrapa eller fönsterputs. Här kommer våra tips om hur du på bästa sätt tvättar dina fönster.

När är bästa tiden att tvätta fönster?

När solen tittar fram syns all smuts som samlats på fönster och det är många som då vill passa på att tvätta dem. Det är dock bäst att vänta till en dag med mindre fint väder. På en solig dag kan medlet du använder hinna torka in på fönstret innan du hunnit dit, vilket gör att det blir fula spår på glaset.

Kan jag tvätta mina fönster utan en skrapa?

Det går alldeles utmärkt att tvätta fönster utan en skrapa, men det kan ta lite längre tid. Du kan till exempel använda en mikrofiberduk eller en trasa som inte luddar av sig. Ha gärna flera nära till hands så du kan byta ut dem medan du tvättar, beroende på hur många och hur stora fönster du har.
Tips! Du kan enkelt göra egna trasor hemma av ett gammalt bomullslakan.

Behöver jag köpa fönsterputs för att tvätta mina fönster?

Det finns flera husmorstips på hur du gör egentillverkad fönsterputs som funkar minst lika bra som den du köper i affären. Många av de medel som går att köpa innehåller mycket kemikalier, så ur ett miljöperspektiv är det toppen om du väljer att göra din egen fönsterputs.
Så gör du: Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt en skvätt ättika eller diskmedel. Både ättika och diskmedel är effektiva när det kommer till att lösa upp både fett och smuts.
Tips! För att göra det smidigare kan du fylla en sprayflaska med blandningen och spreja direkt på fönstren.

Så tvättar du dina fönster:

  1. Fyll en hink med varmt vatten och diskmedel eller ättika, alternativt använd en sprayflaska.
  2. Börja med att torka av damm och smuts från fönsterkarmarna med hjälp av en fuktig trasa.
  3. Blöt sedan ner fönsterrutan ordentligt innan du börjar rengöra. Du vill inte att rutan torkar under rengöringen då detta kan lämna spår och göra det svårare att få det rent.
  4. Om du använder en fönsterskrapa börjar du att skrapa uppifrån och ned längs med rutan. Samma teknik funkar om du använder en duk eller trasa, men du kan behöva ta det lite långsammare för att få med dig allt vatten.
  5. Fortsätt på samma sätt över hela rutan tills det är någorlunda torrt. Avsluta med att dra en trasa över den nedre fönsterkarmen för att ta bort damm och vatten som kan ha samlats där.
Är du nyfiken på fler knep för hållbar rengöring? Här kan du läsa om att städa med ättika och bikarbonat.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted marketplaces ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer