Så rengör du din ugn bäst
rengöra ugn

Så rengör du din ugn bäst

Vi är många som drar oss för att rengöra ugnen för att det känns krångligt och tidskrävande. Det kan vara lätt att tro att man behöver ta i med hårdhandskarna i form av starka medel och särskilda rengöringsverktyg, men det stämmer inte. Här ger vi våra bästa husmorstips på hur du på ett snabbt, effektivt och hållbart sätt kan rengöra alla delar av din ugn.

Rengöra insidan av ugnen

Det finns flera smarta knep för att rengöra insidan av ugnen på ett effektivt sätt.
Såhär gör du: Blanda bakpulver och ljummet vatten och smeta ut det på alla smutsiga ytor i ugnen. Låt det stå i minst 12 timmar och torka sedan av det med en våt trasa. Ett annat knep är att smörja in hela ugnen med såpa, sätta på ugnen på 100 grader och låta den vara i 15 minuter. Du kan sedan enkelt torka bort smuts med lite ljummet vatten och en svamp.

Rengöra ugnsgaller

För att få bort även den envisaste av smuts från ugnsgaller räcker oftast hett vatten och såpa.
Såhär gör du: Fyll en balja med varmt vatten och såpa och låt sedan ugnsgallret ligga i en stund. Du kan sedan använda en svamp eller en skurborste för att gnugga bort inbränd mat och smuts utan att göra skada på metallen. Om det inte räcker kan du använda en bit svinto och försiktigt gnugga med.

Rengöra ugnsluckan

Kombinationen bakpulver och hett vatten kommer du långt med även när det gäller ugnsluckan.
Såhär gör du: Blanda ihop varmt vatten och bakpulver till en smet och bred ett tunt lager över hela luckan. Låt verka i minst 30 minuter. På vissa ugnar går det även att montera isär glasskivorna så att du kan rengöra emellan, men hur du gör det skiljer sig mellan ugnsmodeller. För att få luckan skinande ren kan du göra en egen fönsterputs med hjälp av varmt vatten, några droppar diskmedel och två matskedar ättika.

Rengöra ugnsplåtar

Även om man diskar ugnsplåtar direkt efter användning kan det finnas ingrodda matrester eller lager av olja kvar på plåten och som gör att det kan börja lukta i ugnen. Det finns flera snabba sätt att bli av med det på.
Såhär gör du: Antingen kan du använda samma knep med bakpulver som nämnts ovan, eller så kan du fylla en plåt med ättika, ställa in i ugnen och sätta på 50 grader. Låt stå i några timmar. Diska sedan av plåten med hett vatten och diskmedel.
Tips! Ta reda på vad din ugnsmodell tål innan du sätter igång med städningen. Vissa modeller kan vara känsligare än andra när det kommer till rengöring.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer