Rengör kaklet i duschen inför uthyrning
hur reggöra kaklet

Så rengör du kaklet i duschen

Är det snart dags att hyra ut lägenheten? Det brukar gå hand i hand med en storstädning. Vi guidar till hur du rengör kaklet i duschen med hjälp av grejer från skafferiet.

Kalkavlagringar, missfärgade fogar och mögel vill alla hyresgäster slippa. Innan du lämnar över nycklarna är en god idé att fräscha upp kaklet i duschen. Vi tipsar om hur du får skinande rent med hjälp av ättika och bikarbonat.

Skrubba fogarna med bikarbonat

Det är varmt och fuktigt badrum vilket tyvärr ger en bra grogrund för mögel. Men du behöver inte dyra eller kemiska rengöringsmedel för att få fogarna rena – det räcker med vanligt bikarbonat. Gör så här:
  • Blanda vatten och bikarbonat till en tjock pasta.
  • Bre pastan på fogarna, exempelvis med hjälp av en tandborste.
  • Låt verka i 15 minuter.
  • Skrubba fogarna med tandborsten. Du kan doppa tandborsten i vatten om pastan har torkat.
  • Använd en ren trasa och vatten och ta bort pastan. Klart!

Skippa rengöringsmedel

Skapa ett enkelt, effektivt och billigt rengöringsmedel genom att blanda lika delar ättika och vatten i en sprejflaska. Spreja och torka av med hjälp av en mikrofibertrasa, men undvik kalksten och marmor – där kan ättikan fräta.

Städa med ättika

Få produkter går att använda till så mycket som ättika. Här är exempel på egna städmedel baserade på ättika:

Avkalka i badrummet

Blanda 1 dl såpa, 5 dl vatten och 3 msk ättika i en sprejflaska och spreja runt kranar, badkarsblandare och duschblandare där vatten ofta samlas och bildar kalkavlagringar.

Gör en allrengöring

Kombinera 1 dl ättika, 4 dl vatten och 1 tsk diskmedel. Den här allrengöringen funkar på bland annat dörrkarmar, handtag och socklar.

Fläckborttagning på mattor

Blanda lika delar ättika och vatten. Spreja försiktigt på fläckar, gnugga och badda med ren handduk. Upprepa tills fläckarna är borta.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer