Så inreder du ett vardagsrum
Hur ska man inreda vardagsrum

Så inreder du ett levande vardagsrum

Vill du öka mysfaktorn i vardagsrummet? Hur du ska inreda beror såklart på tycke och smak – men här är nio smarta tips som gäller för de flesta hem.

Oavsett vilken stil du gillar finns några knep som funkar att applicera på de flesta hem. Här är nio råd för att få till den omtalade röda tråden:

1. Specificera ditt behov

Ska ditt vardagsrum vara en plats för tv-tittande? Eller bara en plats för läsning, brasa och avkoppling? Kanske behöver barnen en hörna för sina leksaker? Lista alla dina och familjens behov för att få reda på vad som behöver få plats.

2. Bestäm en färgskala

För att få till den härliga harmonin i vardagsrummet behöver du välja två till tre färger som matchar varandra. Ska det vara färgglatt och lekfullt eller vill du ha sobra, ljusa färger? Kanske har ni en befintlig väggfärg som bara behöver kompletteras? Plocka fram färgerna, håll dem synliga och känn efter ett tag, speciellt om väggar ska målas om.

3. Skapa en moodboard

Mood-vadå, kanske du tänker? En moodboard är något som inredare använder sig av för att få allt i rummet att matcha och passa ihop. Det behöver inte vara så krångligt. Det finns smarta digitala sajter och appar där du kan klistra in inspirationsbilder och färger, eller så gör du det i ett eget enkelt dokument. Det viktiga är att samla alla idéer och se så att de inte spretar för mycket.

4. Gör en budget

Budget är alltid toppen när du ska göra en förändring – speciellt om den är större. Då vet du hur mycket pengar som du har till inköp och kan lättare prioritera. Behöver du utöka din budget kan du också titta på vilka saker du har hemma som du kan sälja vidare.

5. Gå igenom befintliga guldkorn

När du nu vet behov, önskad färgskala, har samlat det i en moodboard och har en budget kan du spana in vad du redan har där hemma. Är du nöjd med soffan i vardagsrummet? Har du tillräckligt med ljuskällor? Fyll på din moodboard med saker som du vill spara och börja spana efter vad du behöver komplettera med.

6. Glöm inte ljuset

Ett vanligt misstag är att ha för få ljuskällor i vardagsrummet. Tänk på att du helst ska ha tre olika typer av belysning: stämningsbelysning, funktionsbelysning och allmänbelysning. Stämningsbelysning brukar vi vara rätt duktiga på – det är lampor som skapar stämning. Funktionsbelysning ska förse oss med bra belysning när vi exempelvis sitter i fåtöljen och läser, medan allmänbelysningen lyser upp hela rummet, till exempel en taklampa. Försök skapa balans mellan de olika belysningarna och satsa på fem-tio ljuskällor totalt.

7. Rama in med en matta

Våga brassa loss med en stor matta i vardagsrummet. Den ramar in och skapar en helhet. Placeras oftast bäst under bordet och i anslutning till soffa och fåtöljer.

8. Sätt personlig prägel på väggarna

Skapa en personlig tavelvägg. Här kan du kombinera foton, tavlor och prints med speglar, unika föremål och små tittskåp där du kan placera speciella saker.

9. Förvara snygga saker öppet

Vardagsrum har ofta generöst med väggar. Om du på ena väggen har en tavelvägg kan du på den andra sätta upp öppna vägghyllor, gärna från golv till tak, där favoritföremål och böcker placeras. Den här ytan blir också väldigt personlig och kan varieras utifrån årstid och humör. Plocka fram dina fina vaser, bästa böcker, yogamattan, ljus, minnen från resor, keramik och annat ögongodis.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer