Vad ingår när du hyr i andrahand?
ingår när du hyr i andrahand

Ta reda på vad som ingår när du hyr i andrahand

När hyran är betald är det ofta en rad andra fasta utgifter att betala, som till exempel el och bredband. För dig som hyr i andra hand ingår ibland vissa av de kostnaderna i hyran. Vad som ingår ska tydligt framgå i hyresavtalet.

Du ska alltid teckna ett hyresavtal när du hyr i andrahand. Det är en trygghet både för dig och hyresvärden. Hyr du bostad via Blocket så ingår alltid juridiska korrekta avtal. Det är i avtalet som det framgår vad som ingår i månadshyran och vad du ska stå för själv.
Här de vanligaste kostnaderna som kan tillkomma.

Vatten och uppvärmning

Vatten och uppvärmning brukar ofta ingå i hyran, det gäller även för den som äger eller innehar förstahandskontraktet på lägenheten. Så om det står att detta tillkommer kan det vara bra att fråga en extra gång. Hyresvärdar får nämligen inte lägga på extra för driftkostnader utöver det som de själva betalar.

El

Med stigande elpriser och en för dig ny lägenhet kan det vara svårt att förutspå vad elräkningen kommer landa på. Ingår inte el i hyran så tillkommer både kostnad för själva elnätet och elförbrukningen.

Bredband

Ibland ingår bredband i hyran och ibland får du som hyresgäst teckna bredband själv. Vissa föreningar har förhandlat avtal tillsammans så att månadskostnaden blir lite lägre.

Möbler och inredning

Vissa lägenheter hyrs ut möblerade och andra inte. När de är möblerade brukar hyresvärden göra ett tillägg till hyran för att kompensera för eventuellt slitage på möblerna. Det tillägget får dock inte överstiga 15 procent av hyreskostnaden om lägenheten är en hyresrätt. Här kan du läsa mer om regler för hur mycket hyra man får ta ut.

Hemförsäkring

Hemförsäkring ingår aldrig i hyran av den enkla anledningen att både hyresvärd och hyresgäst måste ha egna hemförsäkringar. Så glöm inte att teckna hemförsäkring när du hyr i andra hand, annars riskerar det att bli dyrt.

Deposition

När du hyr i andrahand är det vanligt att hyresvärden vill ha en deposition. Det innebär att du betalar en summa motsvarande en eller flera månadshyror som du sedan får tillbaka när du flyttar ut förutsatt att ingen skada har skett i lägenheten. Se till att det är tydligt i vilka fall du inte kommer att få tillbaka depositionen, så att det inte blir en obehaglig överraskning vid utflytt när du räknat med att få tillbaka pengarna.

Digitalt avtal, hantering av hyresbetalningar och depositionsfritt

När du hyr bostad och tecknar avtal via Blocket Bostad behöver du oftast inte betala någon deposition. Det regleras istället av att du betalar en låg serviceavgift på hyran. I den serviceavgiften ingår då också att Blocket hanterar hyresinbetalningar och att du får ett juridiskt korrekt avtal. Det gör hyresperioden tryggare för både dig och den du hyr av.
Loading PDF…
1 / --
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer