Så mycket kostar elen per månad i din bostad
Hur mycket kostar el per månad

Så mycket kostar elen per månad

Behöver du få koll på hur mycket elen bör kosta per månad i din bostad? Här får du veta den normala energiförbrukningen och kostnaden för hus och lägenheter.

Behöver du få koll på hur mycket elen bör kosta per månad i din bostad? Här får du veta den normala energiförbrukningen och kostnaden för hus och lägenheter.
Säg elräkning och du har ett hett samtalsämne – mycket på grund av höga priser. Men för att undvika överraskningar när fakturan väl dimper ner kan du skaffa dig koll på hur mycket den bör ligga på per månad.
Priset beror förstås på hur mycket el du förbrukar och om du har fast eller rörligt elpris. Med fast pris vet du bättre på förhand vad priset landar på, med rörligt är det mer ovisst. Historiskt har det ändå lönat sig på längre sikt för många att ha ett elavtal med rörligt pris.
Var i landet du bor påverkar också priset. I södra Sverige är det dyrare än i norra delarna av landet. Det beror på att myndigheten Svenska Kraftnät har delat in landet i fyra elprisområden utifrån tillgång och efterfrågan på el.
Se vad en normal elförbrukning brukar kosta per månad beroende på din bostadstyp.

Elpris per månad – i villa

Elförbrukningen i ett hus är oftast högre än i en lägenhet. Enligt EON ligger en normal energiförbrukning för hus eller radhus på cirka 20 000-25 000 kWh/år vilket ger en månadskostnad på ungefär 3 000–3 400 kronor i månaden. Om du värmer upp ditt hus med annat än el, såsom fjärrvärme eller värmepump, brukar elförbrukningen vara lägre och hamna på ungefär 5 000 kWh/år och kostnaden ligger då på under 700 kronor per månad.
Vill du jämföra ditt pris med andra elavtal kan du spana in Elpriskollen – en jämförelsesajt som drivs av myndigheten Energimarknadsinspektionen.
Om du har ett fritidshus eller sommarstuga kan förbrukningen förstås variera beroende på hur ofta huset används. Kolla upp vad förbrukningen låg på i snitt förra året och jämför med priserna ovan.

Elpris per månad – i lägenhet

Bor du i lägenhet kan du enligt Konsumentverket räkna med att en normal årsförbrukning av el ligger på i snitt mellan cirka 2 000 och 5 000 kWh, beroende på lägenhetsstorlek. Den här uppskattningen gäller lägenheter som inte värms upp av exempelvis el-element eller värmepump.
Omräknat i kronor per månad blir detta cirka 445 kronor för en mindre lägenhet och omkring 995 kronor per månad för en större lägenhet.
Du kan jämföra ditt pris med andra elavtal även för lägenheter hos Elpriskollen.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer