Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning
vem betalar hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

Glöm inte hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

Vem betalar för hemförsäkring vid andrahandsuthyrning? Svaret är enkelt, både hyresvärd och hyresgäst ska ha gällande hemförsäkringar. Annars kan det bli dyrt när olyckan är framme.

Tänk så här – hemförsäkring behövs alltid. Oavsett om du hyr eller hyr ut, om det gäller hus, bostadsrätt eller hyresrätt. Vi går igenom vad som gäller för hyresgäster respektive hyresvärdar.

Vad behöver jag som hyresgäst tänka på när det gäller försäkring?

En hemförsäkring täcker dina ägodelar, både i och utanför bostaden. Den täcker också för kostnader om något händer dig när du är på resa. Därför är det viktigt att du som hyr i andrahand alltid har en egen hemförsäkring även om förstahandshyresgästen, eller ägaren av lägenheten, har en försäkring redan.
Dessutom är det så att uthyrarens försäkring förmodligen inte täcker uthyrd egendom. Det innebär att du som hyresgäst kommer ansvara för kostnader vid eventuella brand- eller fuktskador, vitvaror som går sönder och så vidare. Det kan med andra ord bli väldigt dyrt utan en försäkring.
Ofta kan du ta med dig din nuvarande hemförsäkring in i ditt nya hem, så du behöver inte alltid teckna en ny. Kolla upp vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Vad behöver jag som hyresvärd tänka på när det gäller försäkringar?

Du som hyr ut gör bäst i att se till att både du och hyresgästen har en försäkring. Din försäkring täcker dina möbler och prylar, och hyresgästens hens möbler och prylar. Hyr du ut omöblerat finns det försäkringar som bara täcker själva bostaden och inte inredning.

Tilläggsförsäkringar när du hyr ut din bostad

För dig som hyr ut en bostadsrätt kan det vara bra att kontrollera att du har bostadsrättstillägg. Det täcker skador på väggar, tak, golv och fast inredning. Det kan vara kollektivt tecknat för hela bostadsrättsföreningen eller så tecknar du det själv.
När du hyr ut din bostad och tecknar avtal via Blocket Bostad så ingår en uthyrningsförsäkring. Det innebär en extra trygghet om någonting händer och hyresgästens försäkring inte täcker. Så oavsett om det är en vinfläck på soffan eller brandskador på väggar så täcker försäkringen det, utan att du behöver betala självrisk.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer