Får man hyra ut i andrahand
Får man hyra ut i andrahandjpg

Får man hyra ut i andrahand?

I perioder när man inte själv behöver sitt boende kan andrahandsuthyrning vara en bra möjlighet. Men när får man egentligen hyra ut sin lägenhet i andrahand? Här tar vi upp lite saker som är bra att tänka på innan man hyr ut sin bostad.

För att få hyra ut sin lägenhet i andrahand behöver man ha skriftligt tillstånd från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening. Vilka skäl som anses giltiga för att hyra ut varierar, till exempel kan olika bostadsrättsföreningar ha olika regler. Här nedanför listar vi några av de skäl som brukar vara giltiga.

Giltiga skäl för att hyra ut sin bostad i andrahand

Här är några exempel på giltiga skäl för att hyra ut sin lägenhet.
  • Att man ska studera på annan ort.
  • Att man ska åka utomlands en längre tid.
  • Att man ska testa att vara sambo.
  • Att man ska jobba någon annanstans en period.

Be om tillåtelse från värden för att hyra ut din hyresrätt

Om man bor i en hyresrätt så måste man ha tillåtelse av värden att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd från värden är olagligt, och gör man det kan hyresvärden säga upp hyresrätten utan varning.

Begär tillstånd för att hyra ut i god tid

Se till att begära tillstånd i god tid innan du ska hyra ut din lägenhet, och be att få tillståndet skriftligt. Då är det lättare att bevisa vad man kommit överens om ifall det skulle uppstå delade meningar i efterhand. När du hyr ut en hyresrätt gäller också att du får ta ut samma hyra som du själv betalar när du hyr ut i andrahand. Om du hyr ut möblerat får du dock lägga på max 15 procent på hyran för att täcka slitage på möblerna. Att ta ut högre hyra än så är olagligt och du kan dessutom bli tvungen att betala tillbaka hyran.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer