Här är Sveriges billigaste lägenheter
billigaste lägenheterna

Här bor du billigast i Sverige

Nyfiken på var du kan hitta de billigaste lägenheterna i Sverige? Spana in listan med landets lägsta månadshyror här.

Var finns egentligen de billigaste lägenheterna? Under år 2022 ligger den genomsnittliga månadshyran för en trerumslägenhet på 7 753 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån. En tvårumslägenhet kostar i snitt 6 272 kronor i månaden och en enrummare har en månatlig genomsnittshyra på 4 575 kronor. För boende i en fyra eller med fler rum ligger den genomsnittliga månadshyran på 9 871 kronor.
I vissa kommuner är det mycket billigare att hyra lägenhet. Se vilka tio kommuner som toppar när SCB redovisar månadshyror per kvadratmeter för hyresrätter 2022.

1. Billigaste hyran får du i – Bjurholm!

I Västerbottens län ligger Bjurholms kommun där du får den billigaste månadshyran. Den ligger på 62 kronor per kvadrat vilket innebär en hyra på 4 340 kronor för en 70 kvadratmeter stor lägenhet.

2. Näst billigaste hyran i Norsjö

66 kronor per kvadratmeter betalar du i snitt i månadshyra i Norsjö kommun, med nära 4 000 invånare, som också ligger i Västerbottens län.

3-4. Storuman och Sorsele – också billigt

En timmes bilfärd är det mellan de lappländska kommunerna Storuman och Sorsele, som båda erbjuder billiga hyror. Här betalar du i snitt 70 kronor per kvadratmeter.

5. Bra pris i Arvidsjaur

Det finns fler städer med billiga hyror i Lappland. Snittet för Arvidsjaur är 71 kronor per kvadratmeter.

6. Askersund – bäst i Örebro län

Längre söderut finns landets sjätte kommun med lägst hyra. I Askersund i Örebro län får du betala 72 kronor per kvadratmeter.

7. I Åsele finns billigt boende

Tillbaka till Västerbotten. Här, i Åsele kommun, betalar du 73 kronor i månadshyra per kvadrat.

8-10. Trio delar nästa placering

I småländska Hultsfred, värmländska Munkfors och jämtländska Ragunda kostar hyran 74 kronor per kvadratmeter och därmed hamnar trion på delad kommunplats bland billigaste hyror.

Billigaste bostadsrätterna finns i Västernorrland

Vill du bo billigt i bostadsrätt är det i Västernorrland du ska leta lägenhet. Här såldes de billigaste bostadsrätterna under 2021, enligt statistik från SCB. Både medelpris, preliminärt 953 000 kronor för en bostadsrätt, och medianpriset, preliminärt 780 000 kronor, var det lägsta i landet. Även under 2020 blev Västernorrland det billigaste länet för köp av bostadsrätt.
Näst billigast är Dalarna med 1 084 000 kronor i preliminärt medelpris och 900 000 kronor i medianpris. Dalarna var även näst billigast 2020.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer