Hyreskontrakt för andrahandsuthyrning – mallar och verktyg
hyreskontrakt mallar och verktyg

Mallar och verktyg för andrahandskontrakt

Ska du hyra ut din hyresrätt eller bostadsrätt? Se till att ha ett korrekt och tydligt hyreskontrakt. Det är ett viktigt skydd för både dig och hyresgästen. Här hittar du information om vad som ska ingå och vilka mallar och verktyg som finns att använda.

Ett andrahandskontrakt ska innehålla information om exakt vad som ingår i uthyrningen. Utöver avtalets parter och signaturer ska det bland annat framgå:
  • vilka avgifter som ingår i hyran
  • vad som betalas separat av hyresgästen
  • beskrivning av vilka ytor som tillhör bostaden
  • vilken tidsperiod kontraktet gäller
  • vad som gäller vid uppsägning.

Använd en mall

Det finns många mallar att hitta online. Vissa fyller du i direkt på webbplatsen, andra laddar du först ner och fyller sedan i uppgifterna. Sedan skriver du ut lika många kopior som det är parter så att alla får signerade exemplar.
Kom ihåg att bara för att det finns ett kontrakt så betyder inte det att allt är juridiskt korrekt. För lägenheter måste det till exempel finnas tillåtelse från hyresförening eller bostadsrättsförening för att få hyra ut. Finns inte det kan kontraktet bli ogiltigt. Samma gäller för höga hyror, även om det står i ett signerat avtal får du inte ta ut ockerhyra som hyresvärd. Då riskerar du att bli återbetalningsskyldig.

Verktyg för digitala kontrakt

Det finns verktyg där du skapar, signerar och sparar hyreskontrakt digitalt. När du hyr ut bostad via Blocket och väljer att skriva avtal via oss så ingår juridiskt korrekt andrahandskontrakt via ett sådant verktyg. Det fungerar så här:
  1. Avtal genereras automatiskt när du lägger upp bostadsannons.
  2. Potentiella hyresgäster skickar förfrågningar till dig om att få hyra.
  3. Du väljer en lämplig hyresgäst och avtalet kompletteras automatiskt med hens personuppgifter.
  4. Du och hyresgästen granskar och signerar avtalet digitalt.
Mallen är granskad och säkrad av jurister och dessutom ingår hyresgaranti och hyresförsäkring när du använder dig av det.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer