5 saker att tänka på inför ett lägenhetsköp
tips köpa lägenhet

5 saker att tänka på inför ett lägenhetsköp

Funderar du på att köpa lägenhet? Att köpa en bostadsrätt är ett stort beslut och det är viktigt att det känns rätt. Det kan kännas överväldigande att ta sig an bostadsmarknaden, men med dessa fem tips hoppas vi att du känner dig väl förberedd för att hitta ditt drömboende.

Vad innebär det att köpa en lägenhet?

Som ägare av en bostadsrätt är du ansvarig för fler delar till skillnad från när du hyr en lägenhet. Rent ekonomiskt blir det viktigare att du har koll på dina utgifter, eftersom du inte bara betalar avgift på lägenheten utan även på ditt lån. Ett lägenhetsköp innebär att du äger en del av en bostadsrättsförening där alla boende i grannskapet ansvarar för att ta hand om fastigheten och området.
Här är fem tips för dig som funderar på att köpa bostadsrätt.

1. Gör upp en budget

Innan du går till banken för att ansöka om bolån är det bra att du själv har koll på din ekonomi och vilka utgifter du skulle kunna hantera. Ett sätt att få koll är att göra en översikt över hur dina utgifter ser ut idag. Du kan sedan jämföra hur dina utgifter skulle ändras om boendekostnaden skulle öka och på så sätt ta reda på vilken buffert du har.
Till skillnad från en hyresrätt tillkommer flera avgifter på månadskostnaden för en bostadsrätt, såsom amortering, ränta på lån och medlemsavgift för bostadsrättsföreningen. Gör ett räkneexempel med alla avgifter och räkna på olika räntor och scenarier.

Ansök om lånelöfte i god tid

Om du är ny på bostadsmarknaden är det bra om du är ute i god tid när det kommer till att ansöka om lånelöfte. Ofta tar sådana beslut ganska lång tid att få igenom och det är mycket information att ta in. Lite extra tid kan därför komma väl till pass så att du inte känner dig stressad i ditt beslut. Det ger dig även chansen att jämföra olika banker och deras erbjudanden, för att hitta det som passar dig och din budget bäst.

Dubbelkolla allt och lite till med lägenheten

Gå på många visningar innan du bestämmer dig, speciellt om det handlar om ditt första lägenhetsköp. När du sedan hittar något du verkligen gillar har du en bättre uppfattning om vad den är värd och hur resten av bostadsmarknaden ser ut.
Om du hittar en lägenhet som du har ett stort intresse för, se till att du läser på om allt runt omkring. Hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut? Vad ingår i lägenheten och vilket skick verkar den vara i? Ligger den bra till i relation till hur din vardag ser ut? Passa på att ställa viktiga frågor till mäklaren vid en visning.

Prata med grannarna i området

Ett annat tips för att få en genuin uppfattning om lägenheten är att passa på att fråga några av grannarna vid en visning om hur de trivs i området. De kan även ge lite insikt i hur en vardag ser ut och om det varit några problem tidigare i huset.

Var noga med kontrakt

Som tidigare nämnt är ett lägenhetsköp ett seriöst åtagande för båda parter. Det är därför viktigt att alla detaljer står med i kontraktet. För att vara säker på att allt blir rätt och riktigt är det därför bra att ta hjälp av en mäklare du litar på som kan vägleda i köpet.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer