Så inreder du ett sovrum
hur-inreda-sovrum

Så inreder du ett harmoniskt sovrum

Att inreda sitt sovrum så att det blir både mysigt och vilsamt är en konst. Alltifrån färgval till belysning och ljuddämpning spelar in. Vi ger fem tips för ett harmoniskt sovrum.

1. Inred med mycket textilier

En dimension av inredningen som du kanske inte tänker på, men som är väldigt viktigt i ett sovrum, är ljud. Inred med mycket textilier, mattor och tavlor som skapar en behaglig ljudnivå.
Sängtextilier kan gärna vara i flera lager där alla syns; fina lakan, överkast, kuddar och så vidare.

2. Ha många ljuspunkter

Satsa på att få till en riktigt mysig belysning. Ha flera olika sorters lampor så att du får många ljuspunkter. Det kan till exempel vara
  • taklampa
  • sänglampa
  • lampor i fönstret
  • golvlampa
  • bordslampa
  • tavelbelysning.
Genom att söka efter lampor second hand blir det inte heller dyrt att utöka antalet ljuspunkter.

3. Använd dova färger på samma färgskala

För ett lugnt och vilsamt intryck ska du använda dova färger. Gärna i en lite mörkare nyans. Vågar du inte i hela rummet så kan en fondvägg vara ett alternativ. Sängkläder, mattor, gardiner och annan inredning kan vara i samma färgskala som väggar men inte helt samma kulör. Det skapar ett harmoniskt intryck.

4. Skapa förutsättningar för ordning och reda

Många prylar och kläder som ligger framme kan lätt ge ett stökigt intryck. Försök att skala av och inred hellre med några större möbler och dekorationer än många små. Bra förvaring där du enkelt kan stuva undan sådant som inte ska vara framme är nyckeln. Ett vackert gammalt skåp kan både vara både praktiskt och en fin del av inredningen.

5. Inred med kontraster

Oavsett vilken inredningsstil du gillar så är det ofta en god idé att tänka på kontraster. Har du inrett ljust, lägg till några mörka detaljer och vice versa. Samma sak gäller gammalt och nytt. Är det mesta nytt och modernt kan det vara fint att blanda upp med någon möbel eller inredningsdetalj med lite mer patina.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer