Husmorstips - rengör med ättika & bikarbonat
rengör med ättika och bikarbonat

Rengör med ättika och bikarbonat

Två återkommande favoriter när det talas om husmorstips för rengöring är ättika och bikarbonat. Även om de flesta av oss har dessa hemma kan det vara svårt att veta när och hur man faktiskt kan använda dem. Vi förklarar varför och hur du ska använda ättika och bikarbonat för ett skinande rent hem.

Vad är skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat?

Eftersom bakpulver innehåller bikarbonat är det lätt att anta att de är samma sak samt har samma verkan. Det finns dock en skillnad vilket är att bakpulver utöver bikarbonat även innehåller syra och och stärkelse. I rengöring funkar båda att använda, men du får bäst resultat med ren bikarbonat.

Varför är ättika och bikarbonat bra att rengöra med?

Både bikarbonat och ättika innehåller ämnen som neutraliserar dålig lukt och löser upp fett, utan skada ytan som du rengör. De är även mer miljövänliga än rengöringsmedel som går att köpa i butik, som ofta innehåller kemikalier och tillsatta ämnen.

Vad kan jag rengöra med ättika och bikarbonat?

Dålig lukt

Oavsett om det handlar om dålig lukt i ditt kylskåp, dina kläder eller i möbler så kan både ättika och bikarbonat användas för att få bort den. Beroende på vad du vill rengöra kan du använda medlen på olika sätt. Många gånger räcker det med att torka av ytan med ättika och låta det vara tills det avdunstat, alternativt strö ut ett lager bikarbonat där det luktar.

Stopp i avloppet

I och med att både ättika och bikarbonat har fettlösande egenskaper funkar det utmärkt att använda om du har stopp i avloppet. Börja med att hälla två koppar bikarbonat i avloppet, följt av två koppar ättika som du kokat. Låt stå ett tag innan du sköljer av med varmt vatten. Visste du att du även kan rengöra ugnen med hjälp av vatten och bakpulver? Läs mer om hur du rengör din ugn med saker du har hemma (länk “så rengör du din ugn bäst”)

Tvättmaskinen

Genom att rengöra tvättmaskinen regelbundet undviker du att din tvätt luktar unket eller inte blir ren. Ett smidigt husmorsknep för att rengöra tvättmaskinen är att hälla 1 1/2 deciliter ättika i tvättmedelsfacket och sedan köra ett 60 gradersprogram med en tom maskin.

Fläckar på textiler

Om du har fått en envis fläck på mattan eller byxorna kan du testa att blanda 1 dl vatten och 1 dl ättika i en sprayflaska och spraya på fläcken. Låt verka i några minuter innan du börjar gnugga.

Avkalka kaffebryggaren

Både ättika och bikarbonat är effektiva när det kommer till kalkborttagning. De funkar alltså lika bra till att avkalka kaffebryggaren som att rengöra ett duschmunstycke. För säkerhets skull är det dock bra att du kollar vad just din kaffebryggare tål innan du sätter igång. Fyll vattenbehållaren med hälften vatten och hälften ättika, sätt ett kaffefilter i hållaren och låt den brygga igenom till hälften. Stäng av bryggaren och låt stå en stund innan du brygger resten. Skölj sedan igenom kaffebryggaren genom att brygga en kanna med bara vatten. Fortsätt ett par gånger till för att säkerställa att all ättika är borta.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer