8 samlarobjekt värt att samla på
Samlarobjekt, vad borde man samla på foto Andreas Äijä

8 samlarobjekt värda att samla på

Har du också funderat över vad du borde samla på och vilka samlarobjekt som ger värde på sikt? Här är förslag på åtta samlarobjekt du kan leta efter.

Du har säkert hört talas om folk som haft riktiga dyrgripar där hemma. Kanske någon pryl som de ärvt eller medvetet köpt för att de vet att samlarobjekt på sikt kan ge pengar.
Om du vill få inspiration över smarta objekt som kan vara värda att satsa på – spana in listan här:

Samlarobjekt 1: Bilar

En klassisk gammal bil är det många som drömmer om att ha där hemma i garaget. Här beror det såklart på vilken modell och typ du som köpare gillar mest, och hur mycket pengar du har på kontot.
Smaken är olika – det kan handla om allt från en gammal amerikanare till en sportig GT-bil.
När du väl hittat din guldklimp kan ett klokt första steg vara att bli medlem i en bilklubb, ofta finns en för varje modell. Här kan du ha möjlighet att provköra så att du vet att det verkligen är din drömbil innan du köper den.
Fortfarande kär i modellen? Då är det dags att spana in alla bilannonser på Blocket.

Samlarobjekt 2: Samlarkort

Att samla på kort är en trend som hållit i sig länge. Det kan vara filmisar, artister, hockeyspelare, fotbollsstjärnor, Pokémon… listan kan göras lång över olika typer av samlarkort. Och det fina är – de är fortfarande aktuella.
Något de har gemensamt är att de kan öka i värde. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla och näsa för trender för att veta vad som kommer att leva vidare. Du måste också läsa på lite om vilka kort som gäller just nu.
Men tydligt är att köparna finns. Och med rätt kort kan det klirra till i kassan.

Samlarobjekt 3: Lego

Lego är en unik typ av leksak eftersom det gillas av både vuxna och barn, runt om i hela världen. Andrahandsvärdet på lego är dessutom stort och du kan tjäna tusentals kronor på en legosats.
Det finns mer eller mindre unika legosatser och här ett bra tips att söka runt bland olika annonser för att se utbud och vad som är mest eftertraktat.
Sök bland Blockets leksaksartiklar.

Samlarobjekt 4: Porslin och keramik

Allt från Lisa Larsons keramik till Mumin-muggar kan öka i värde och här gäller det att titta runt vilka annonser som ligger ute idag och hur unikt varje objekt är.
Självklart borde du passa på att använda prylarna innan det eventuellt är dags för försäljning. Så satsa på objekt som faller dig i smaken.
För ömtåliga prylar är frakt med säker betalning toppen. Då får du godkänna köpet innan pengarna betalas ut till säljaren.

Samlarobjekt 5: Leksaksbilar

Om du inte har råd med en samlarbil i modell större kanske det är läge för en smidigare liten variant? Värdet på leksaksbilar kan vara hisnande.
Scania, Volvo, Saab, Jaguar och Dodge – bilmärkena är ofta desamma som i större storlek.

Samlarobjekt 6: Textilier

Innan du tar en släktings gamla textilier till återvinning bör du spana in mönster och ursprung. Tänk om du har en Stig Lindberg, Svenskt Tenn eller annat eftertraktat retrotyg liggande i samlingen?
Om du är osäker på om tyget är värdefullt kan det vara smart att fråga i någon av många grupper för retro- och textilintresserade på nätet.

Samlarobjekt 7: Konst

Vi blir mer och mer medvetna om vad vi hänger på väggarna. Och även den mest konstiga konsten kan vara värd att samla på.
Du kan få stora aha-upplevelser när du tittar runt bland antikt och konst hos Blocket.

Samlarobjekt 8: Möbler

Innan du kör en antik stol, bord eller skåp till återvinningen bör du se över eventuella stämplar och intresse hos köpare.
Ofta är det platsbrist som gör att folk är lite för snabba i vändningarna med att göra sig av med gamla möbler.
Men riskera inte att köra bort värdefulla samlarobjekt för snabbt. Gamla möbler kan vara värda stora summor, även de som behöver restaureras.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer