Sälja dator
Salja dator

Dags att sälja din gamla dator?

Står den gamla datorn och dammar? Sälj den till någon annan! Det hjälper både miljön och din plånbok. Läs våra tips om hur du rengör och rensar datorn inför försäljningen.

Tillverkningen av ny dator kräver 1,8 ton råvaror. Att förlänga livet på din dator så att någon annan väljer begagnat framför nytt innebär att planeten skonas från exploatering och utsläppet på över 100 kilo koldioxid.
  1. Få datorn testad och rekonditionerad hos ett proffs innan försäljning och således slippa eventuella klagomål om oupptäckta fel.
  2. Återställ datorn och radera innehållet på hårddisken. För att vara säker på att dina filer inte kan återskapas krävs en lite mer avancerad process. Nyare operativsystem för PC har verktyg för säker radering. Äldre kräver särskilda program som finns gratis att ladda ned. En någorlunda modern Mac har också funktioner för säker tömning och radering inbyggt.
  3. När du lägger upp annonsen på Blocket - ange modellnamn och inköpsår i annonstexten. Många söker på viss processor såsom “i5 eller i7”. Därför är ett tips att också skriva in den tekniska specen för exempelvis processor, minne och grafikkort. På Mac hittas informationen vid äpplet och “Om den här datorn”. På PC - klicka på Start, Kontrollpanelen och System.
Gamingtillbehör är i regel dyrare än en vanliga headset, möss och tangentbord. Det är därför viktigt att i din annons lyfta att dina gamingtillbehör är anpassade för gaming och i vissa fall specifika spel. Många skriver “gaming” i rubriken för att nå rätt köpare. Lyft gärna egenskaper som ergonomisk design och eventuella specialfunktioner som programmeringsbara snabbknappar och ghost-funktioner.
För att rengöra ett tangentbord innan försäljning, börja med att koppla ur det och sedan skaka det försiktigt upp- och-nedvänt för att bli kvitt smulor och damm. Även en dammsugare kan göra jobbet med borstmunstycket. Ingrodd smuts på tangentbord, handkontroller och spelkonsoller kräver att rengöringen görs grundligare med exempelvis desinfektionsservetter eller en lätt fuktad trasa. Trånga utrymmen rengörs bäst med bomullstops eller tandpetare.

Nu är det dags!

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer