Köpa hörlurar
Kopa horlurar

Ska du köpa hörlurar? Vi guidar dig till rätt variant!

On, over eller in ear? Läs vår guide till olika typer av hörlurar.

Over-ear

Over-ear hörlurar är oftast väldigt stora. De omsluter ditt öra och gör att du fångas in i ljudet. Här ligger fokus på ljud och passformen är väldigt viktig. Over-ear är mångas favorit då man omges helt av ljudet och många av dem har så kallad ”noise cancelling” vilket gör att de spelar in ljudet runt omkring dig och stänger av det, så du kan vara i din egna lilla zon. Perfekt på flygplanet där det är folk och surrande mest hela tiden, bär dem bara inte när du behöver vara lite mer uppmärksam. På de flesta lurar i dag kan du välja att slå på och av funktionen och vissa kan du även välja vilken nivå på noise cancelling du vill ha. På den här nivån bör du ta fram den stora plånboken och välja material som passar dig.

On-ear

Hörlurar som sätts över öronen. Kanske de mest klassiska lurarna som får oss att tänka på Sony walkman och de läckra lurarna på var mans (och kvinnas) huvud. De här hörlurarna kan vara både väldigt enkla och billiga men gå upp i prisklass och kvalitet. De flesta har dock gemensamt att de ”läcker” ganska mycket ljud så din granne på bussen hör vad du lyssnar på. Ogillas av många medresenärer och är kanske inte det bästa om man lyssnar på sin ”skämslåt” 🙂 Här kan man tänka på design och välja lurar som passar kvalitetsmässigt, storlek på plånbok och design som färger och egenskaper. Hörlurar har ju blivit lite av en accessoar som man gärna matchar med resten av sin stil.

In-ear

Detta är små lurar som stoppas in i hörselgångarna. Finns både som enklare modeller och mer avancerade som anpassar sig efter örat. Det finns en uppsjö modeller och fabrikat och alla prisklasser. Dessa små hörlurar är lättast att ta med, kräver inte laddning, och väger ingenting, men de slits ganska fort och är kanske inte de mest hållbara modellerna. Se till att hitta dem som passar din hörselgång och din telefon. Glöm inte att kolla om du behöver en extra dongel då fler och fler mobiltillverkare tar bort 3,5 mm uttaget.

True Wireless

True wireless innebär att det absolut inte finns några sladdar. Det är två lösa hörsnäckor som förvaras i en hållare som också fungerar som laddare. Batterierna i dessa lurar är ganska små och räcker lite kortare tid, därav hållaren. Hörlurarna är smidiga, har väldigt bra ljud i dag och vissa även brusreducering och touchkontroller på utsidan. Många av dem känner också igen om hörlurarna sitter i örat eller ligger i fickan och kan på så sätt stängas av och slås på automatiskt. Här måste du tänka passform så de verkligen sitter fast i örat när du går, springer eller tränar men hittar du rätt modell så kommer du tycka dem är fantastiska.

Med eller utan sladd?

Fördelen med hörlurar med sladd är att de inte behöver laddas, de kan alltid användas. Nackdelen är att fler och fler mobiltillverkare tar bort sina hörlursuttag vilket gör att man måste ha olika donglar. Fördelen med hörlurar utan sladd är just att du slipper ha en sladd att fastna i, en sladd som fort slits sönder, en sladd som trasslat sig i fickan. Nackdelen är så klart att du måste ladda dem, men hörlurar som är relativt nya har en väldigt bra battertid så man behöver inte ladda dem varje dag.

Har du bestämt dig för modell?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer