Tips för att köpa begagnad dator
tips begagnad dator

Blockets bästa tips: så köper du en begagnad dator

Att köpa en begagnad dator istället för en ny är bra för både plånboken och miljön. Men innan du bestämmer dig för att slå till på en begagnad dator finns det några saker som är bra att ha koll på. Vi guidar dig i djungeln av licenser, prestanda och garantier.

Det första man behöver fundera på innan man köper en dator, oavsett om den är ny eller begagnad är vad man ska använda den till. Ska man jobba med design eller bildbehandling ställer det andra krav på prestanda och skärmstorlek än om man är på jakt efter en liten smidig dator att surfa och anteckna på. Att köpa en dator med fler funktioner och prestanda än du egentligen behöver riskerar att bli onödigt dyrt. Så det första steget i jakten på en bra och prisvärd begagnad dator är därför att fundera på vilken typ av dator just du behöver. På nätet finns också massvis av tester av olika modeller, det kan vara en bra hjälp om man inte själv är så bevandrad i vad som finns därute.
När du hittat en modell som passar dina behov är det dags att ge sig ut på jakt för att hitta den begagnat.

Ställ frågor om den begagnade datorn

När du hittat ett exemplar av den modell du vill ha är det dags att göra en närmare undersökning av annonsen och ställa frågor till säljaren så att du har koll på allt du behöver veta. Vilka licenser ingår i köpet? Gäller ganrantin fortfarande? Vad har datorn för programvara?
Att köpa till licenser till olika program som officepaketet kan kosta en slant så det är bra att ta med i kalkylen.
Innan man bestämmer sig för att slå till är det också bra att be att få testa datorn en stund eller helst ett par timmar. Då får du en känsla av hur du trivs med allt från skärmstorlek till musplatta. Du får också en möjlighet att se hur datorn funkar i praktiken, att kontrollera att den inte är seg eller har andra brister.

Kontrollera att den begagnade datorn är hel

Förutom att man ska tycka om att använda datorn ska man förstås också kontrollera att datorn är hel och fungerar som utlovat. Kontrollera att höljet inte är skadat och att skärmen inte har några döda pixlar eller sprickor. Kontrollera också att alla ingångar på datorn är hela och fungerar.
När du väl kontrollerat datorn och allt ser bra ut är det dags för betalning. Här är det viktigt att aldrig någonsin betala i förskott. Möt istället upp säljaren och betala först när du kontrollerat varan. Du kan också använda blockets tjänst “Frakt med köpskydd” då kan du lugn och ro få hem och kontrollera varan, och Blocket håller pengarna tills du godkänt varan. Tryggt och säkert för bägge parter.
Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer