Köpa lastcykel
kopa lastcykel

Funderar du på att köpa lastcykel?

Lastcykeln har en särskild plats i Blockets hjärta. I vissa hushåll kan den vara ett miljövänligare alternativ till en extrabil. Det här bör du tänka på innan du köper en lastcykel.

Lastcykel, lådcykel, Christianiabike, Nihola, cargobike eller transportcykel - kärt barn har många namn. Den kan användas för att skjutsa barn, transportera tyngre föremål och i vissa hushåll kan en lastcykel se till att man klarar vardagen utan bil. I andra fall kan det vara ett bättre alternativ till en extrabil. Vilken typ av cykel man bör ha beror på vad den ska användas till. Därför har vi gjort en lista till dig som går i tankarna att investera i en.

Att tänka på innan du köper

Modell

Det finns en massa olika varianter av lastcyklar. En del har öppen lastplattform framtill, andra har en låda. Det finns även modeller som är specialgjorda för rullstolar eller hundar. Fundera på vad som passar bäst för dina behov. Fråga gärna säljaren hur hen använt cykeln.

Hjul

Tvåhjulingar påminner om en vanlig cykel och är lite enklare att styra. Trehjulingarna är bredare och tyngre, men ger mer balans och stadga. De är ofta mer tungtrampade och kan behöva en elmotor.

El-stöd

El-stöd eller inte el-stöd, det är frågan. Svaret beror på hur du kommer att använda cykeln. Behöver du köra längre sträckor dagligen eller ofta har tung last rekommenderas en cykel med elmotor. Elcyklar har väldigt små elkostnader, men man behöver ändå ha det i åtanke och kontrollera hur länge och hur mycket den förra ägaren haft motorn. Efter några år behöver den bytas. Läs vår guide om elcyklar för mer information.

Skick

Hur länge har säljaren ägt cykeln? Finns några tidigare ägare? Be om att få titta på kvitto och eventuell garanti eller försäkring.

Provkör!

Provkörning är det bästa sättet att få en uppfattning om vad som passar dig bäst. Testa bromsarna, balansen och hur den känns med lite tyngd. Har den tillräckligt många växlar för att klara av backar? Är den bred eller smal nog för ditt behov?

Sugen på att köpa en lastcykel nu?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer