Tips vid köp av begagnad cykel
Tips köpa cykel

7 tips vid köp av begagnad cykel

Letar du efter en ny cykel? Kolla Blocket först! Det är både bättre för plånboken och miljön att köpa cykeln begagnad. Vi har samlat 8 tips för en säker och lyckad affär.

Det finns stora möjligheter att göra ett riktigt fynd om du köper cykeln begagnad. Många cyklar på Blocket är sparsamt använda men kostar hälften eller en fjärdedel av nypriset. Men innan du trampar iväg på ditt nya fynd finns ett par saker att tänka på för en trygg affär.

Gör en kontroll av den begagnade cykeln

Innan du skakar hand med säljaren kan du be om att få göra en kvalitetskoll. Det gör du genom att testa:
Styret: Testa växlarna och bromsarna. De ska vara hela, rena och inte ge ifrån sig oljud när du drar i reglagen. Tryck in frambromsen och känn så att bromsen tar och inte glappar.
Fram- och bakhjulet: Kolla att ekrarna är hela och att hjulet är rakt, det senare gör du lättast genom att lyfta upp och snurra på hjulet. Om hjulet vobblar kan det behövas riktas om. Kolla även om däcken är i fint skick och inte är nötta eller spruckna.
Ramen: Titta efter djupare och större rostpartier, men om det är ytligt rost går den lätt att putsa bort. Om ramen är i aluminium rostar den inte men kan däremot spricka, och kan då oftast inte lagas.
Trampor: Testa tramporna genom att ta tag i vevpartiet och känn efter glapp. Om vevlager glappar kommer det inte kännas smidigt att trampa, och det är också en indikation på att lagret börjar bli gammalt och behöver bytas ut.

Använd köpekontrakt

Ett köpekontrakt fungerar som ett kvitto. Blocket har ett kostnadsfritt att ladda ner här.
Kom överens med säljaren att ni tillsammans fyller i köpeavtalet på plats när affären görs upp. I köpekontraktet antecknas namn och ID-kortet/körkortets referensnummer. För pass antecknar du passnumret. Fyll även i cykelns ramnummer, eventuella skador på cykeln och priset så är det enkelt att i efterhand visa vad som ingick i köpet och vem som sålde den.

Så vet du om cykeln är stulen

De allra flesta cyklar på Blocket säljs av sina rätta ägare, men tyvärr händer det att stulna cyklar annonseras. För att undvika att köpa en stulen cykel finns det några saker du kan göra.
  • Be om orginalkvitto.
  • Kolla att ramnumret inte är bortskrapat eller övermålat (det är unikt för varje ram och sitter oftast på stolpen under styret).
  • Ställ frågor. En ägare har koll på sin cykel. Fråga exempelvis hur många växlar cykeln har eller hur cykeln är att köra på olika underlag.
  • Kolla om cykeln är stöldmärkt. Leta efter en dekal på cykeln. Om cykeln är stöldmärkt kommer en seriös säljare föreslå att stöldskyddsmärkningen skrivs över på dig, medan en oseriös säljare troligtvis kommer försöka avbryta köpet.

Bra att veta om stulna cyklar

En ägare har alltid rätt att få tillbaka stulen egendom även om du har köpt varan "i god tro". Om du misstänker att en cykel du kollar på är stulen – anmäl annonsen till oss på Blocket.

Nu har du koll på läget!

Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer