Bilskador

Vilka bilar får minst och mest skador?

Skador och reparationskostnader kan bli en dyr historia – speciellt om de upprepas ofta. Innan du slår till på en bil är det därför viktigt att kolla upp hur skadedrabbad bilen är. Vi listar de mest och minst skadedrabbade bilarna samt de dyraste och billigaste bilarna att laga.

Sedan mitten av 90-talet presenterar Länsförsäkringar varje år en maskinskaderapport. I den senaste, från år 2020, står det att de vanligaste skadorna på personbilar sker på motorn samt kyl- och värmesystemet. Genomsnittskostnaden för att reparera en maskinskada ligger på cirka 18 000 kronor. De skadorna inträffar i genomsnitt efter 7 900 mil. De skador som är dyrast att reparera är på motorn, följt av skador på växellådan/drivningen. Det kostar som allra mest om hela motorn eller växellådan behöver bytas ut.

När du tittar på en bil som du är intresserad av att köpa är det därför bra att starta bilen när motorn är kall. Det kan hjälpa till att avslöja problem. Då får du reda på om den startar dåligt och om det ryker kan visa på ett motorslitage.

I den sjätte delen av Blockets guide till att köpa begagnad bil hittar du flera svenska sajter som ger information om olika bilmodeller och bland annat visar hur mycket de kan kosta att reparera. I den femte delen finns det flera bra källor för biltester. Där kan du få reda på mer om en bils för- och nackdelar, till exempel om motorproblem är vanligt förekommande eller inte.

Av Länsförsäkringars rapport visar det sig att asiatiska bilmärken mer sällan får maskinskador. De tre bilmärken som å andra sidan har högst skadefrekvens är Porsche, Jeep och Land Rover/Range Rover. Då är det framför allt skador på växellådan/drivningen och elektronik som är vanligast.

Bilmärkena med minst anmälda skador: Lexus Kia Toyota Honda Mazda

Bilmärkena med flest anmälda skador: Porsche Jeep Land Rover/Range Rover Fiat Chevrolet

Den genomsnittliga kostnaden på en reparation skiljer sig mycket mellan olika bilmärken. Det beror främst på vilken typ av skador som är vanligast för märket i sig. De bilmärken som ofta drabbas av skador på antingen växellådorna eller motorerna har i regel de högsta reparationskostnaderna.

Bilmärkena med lägst reparationskostnader: Honda Toyota Hyundai Peugeot Renault

Bilmärkena med högst reparationskostnader: Porsche Land Rover/Range Rover Jeep Mini Lexus

Om det bilmärke som du är ute efter inte finns med på dessa listor, eller om du helt enkelt vill djupdyka i Länsförsäkringars statistik, kan du läsa hela maskinskaderapporten från 2020. Du hittar den i pdf-format här.

Fler bilköpartips:

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer