Bilbudget

Få koll på budgeten – vilken bil har du råd med?

Den största fördelen med att köpa begagnad bil är att det är betydligt billigare än att köpa nytt. Oavsett rea-pris är det dock viktigt att göra en budget och sätta ett maxpris: Hur mycket är jag villig att betala? Det kommer både göra sökprocessen enklare och att hitta alternativ som funkar för din plånbok. Men det är inte bara summan vid själva köpet som spelar roll.

1. Räkna på totala kostnaden

När du hittat en eller flera modeller som passar dina behov, och som är inom dina ekonomiska förutsättningar, är det en god idé att tänka över den totala kostnaden för bilen. En Kantar Sifo-undersökning från 2020 visar att de flesta svenskar underskattar månadskostnaden för att äga bil med minst 1 500 kronor, så räkna hellre högt än lågt. En tumregel är att en normal månadskostnad för en bil ligger på runt 2 200 kronor, exklusive värdeminskning.

Drivmedelskostnaden är den största direkta utgiften. Kör du många mil per år är det bra att välja en bränslesnål bil. I det långa loppet sparar det dig pengar, även om köpeskillingen kan vara högre. Driftkostnaden på äldre bilar domineras av bränsleräkningarna och får därför stort genomslag på begagnatvärdet. En annan vanlig term bra att känna till är värdeminskning. Värdeminskningen på bilen är ingen utgift, utan är snarare vad du “förlorar” på att äga bilen i det långa loppet om du ska sälja den vidare. En tumregel är att ju nyare och dyrare bilmärke, desto större värdeminskning. Den faktor som påverkar värdeminskningen på en begagnad bil mest är miltal (alltså hur långt bilen har gått) men även skick, servicehistorik, utrustning och färg spelar roll. I regel är det bra att utgå ifrån att du senare lär sälja bilen för en lägre kostnad än vad du köpte den för.

Sammanfattning:

 • Räkna på vad bilen kommer att kosta att köra - inte bara vad den kostar att köpa.
 • Underskatta inte månadskostnaden för bilägandet (alltså bränsleutgifter, skatt, försäkring med mera).
 • Räkna med att i framtiden sälja bilen för mindre pengar än vad du köpte den för.
 • Kör du mycket kan en dyrare men mer bränslesnål bil spara dig pengar i det långa loppet.

 • 2. Jämför innan du slår till

  Försäkringsutgifter och skatt är oundvikliga utgifter. Samma sak gäller servicekostnader och besiktningar. Det finns en mängd olika jämförelseverktyg på nätet som ger en god fingervisare om vilka kostnader du kan räkna med på berörda modeller och hur de skiljer sig åt (mer om detta i avsnitt 5 i Blockets bilköparguide). Vissa modeller har en benägenhet att få liknande problem. Enskilda exemplar kan ju förstås vara extra slitna, beroende på långt de har körts och hur de har körts. Stressa dig inte fram till ett spontanköp, utan jämför och läs på innan du kontaktar säljaren och fråga sedan mycket om den berörda bilen. Det kan spara dig många tusenlappar.

  Sammanfattning:

 • Olika bilmodeller kostar olika mycket att äga.
 • Det är inte ovanligt att vissa bilar ofta får samma problem - läs på om den bilmodell du är intresserad av så slipper du otrevliga överraskningar.
 • Stressa inte, utan köp bil i lugn och ro.

 • 3. Lägg undan en buffert

  När allting är klart, och du har en långsiktig budget, är det klokt att lägga undan en reparationsbuffert ifall något oförutsägbart skulle hända. 5 000 kronor är ett bra riktmärke.

  Sammanfattning:

 • Var förberedd på att bilen kan behöva lagas.
 • Om du inte behöver använda reparationsbufferten till just reparationer kan du i stället använda pengarna till att exempelvis köpa ett par nya vinterdäck.

 • Mer bilköpartips:

  Schibsted logo
  Blocket är en del av Schibsted.
  Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer