Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Experten tipsar – så gör du ett bra bilköp

Hösten är en period när många skaffar bil. 
Men vad ska man tänka på och vad får man inte missa att kolla upp? Med gedigen kunskap och erfarenhet inom bilar ger Mikaela Åhlin-Kottulinsky expertråd tillsammans med Blocket.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky föddes in i en familj där motorsport var ständigt närvarande. Hennes farfar var Freddy Kottulinsky, den enda svensken som vunnit Paris Dakar. Hennes mamma och pappa och bror har gått i samma fotspår och är alla framgångsrika rallyförare.

Men för Mikaela Åhlin-Kottulinsky var det inte alls självklart att börja med motorsport.

– Innan jag var 12 år handlade allt om musik och dans. Jag tyckte rally var tråkigt. Men vid 12 år fick jag ärva min brors Gokart och jag blev fast, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Ett år efter att hon ärvt Gokarten vann hon sitt första race. Vid 19 års ålder gick hon över till racing och har växlat upp år för år. 2018 blev hon den första kvinnan att vinna en STCC-tävling. I fjol gjorde hon om bravaden.

Med gedigen kunskap och erfarenhet inom bilar ger Mikaela Åhlin-Kottulinsky nu expertråd tillsammans med Blocket. I en serie filmer där hon har huvudrollen delar hon med sig av en rad experttips för att hjälpa fler svenskar att göra bra bilköp.

– Det känns kul att få vara med och förmedla kunskap. Jag har en familj som är otroligt bilintresserade. Men också vänner och bekanta som är helt ointresserade. Och är man ointresserad är det svårare att veta hur man ska gå tillväga och vem man kan lita på. Därför känns det kul och viktigt att tillsammans med Blocket få förmedla kunskap om vad man ska tänka på vid bilköpet, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Ett av de många tipsen Mikaela Åhlin-Kottulinsky delar med sig av är att göra sin hemläxa först innan man rusar in i ett bilköp. 
– Kolla upp bilens historik. Titta på hur många ägare den haft, om den har servats regelbundet, om den har lagat hos en auktoriserad bilverkstad eller inte. Ju mer information desto bättre. Blocket har flera verktyg du kan använda dig av för att kolla upp bilen innan.

Vad får jag absolut inte missa att kolla?

– Lyssna efter obekanta ljud eller konstiga ljud när du är ute och provkör. Framförallt när du växlar eller svänger. När du provkör är det också viktigt att känna efter hur du trivs i bilen och om du sitter bra, speciellt om du planerar många långkörningar. Ett annat bra tips är att ha med sig någon som är duktig på bilar vid provkörningen om du själv känner dig osäker på vad du ska lyssna efter och kolla upp.

Vilka fällor finns det som jag ska undvika?


– Det viktigaste handlar om att försöka att inte bli stressad. Utan att ta sig tid och vara grundlig. Skapa en checklista med saker som du ska svara på. Allt från storlek på bilen till bränsletyp, utrustning med mera. Ju utförligare checklista desto bättre. Den har du sedan med dig som vägledning vid ditt bilköp.

Att bli Blockets nya expert var ett erbjudande som det var enkelt att tacka ja till, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Hon är själv en van användare av Blocket och har både hyrt ut sin bostad såsom hittat begagnade fynd. Och just återvinning, att värna om miljön, är en fråga som ligger varmt om hjärtat. 
 – Begagnat är helt rätt i tiden. Vi lever i ett materialistiskt samhälle där många köper nytt istället för att återanvända saker istället och det beteendet måste vi komma ifrån.

Vilket är ditt bästa Blocket-köp?

– Mitt första, och kanske bästa, Blocket-köp är en byrå som jag köpte till min allra första lägenhet. Jag letade järnet efter en gammaldags byrå på Blocket och hittade en till slut för 300 kronor. Jag har kvar den än idag. 
 Slutligen, vilken är din drömbil? – Cupra har kommit med ny bil, Formentor, som är både bensin och eldriven. Den är snygg och helt rätt i tiden med eldrift.

Mer bilköpartips:

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer