Audi har gett Q4 e-tron en ny elmotor och mer standardutrustning, vilket gör den mer attraktiv. Men den är fortfarande rejält dyr jämfört med släktingarna.
Till årsmodell 2024 har Q4 e-tron (och Q4 e-tron Sporback) fått ett nyavstämt chassi, ökad effektivitet och utökad standardutrustning. Samtliga varianter har ett batteri på 77 kWh (brutto 82 kWh). Tack vare optimerad cellkemi har snabbladdningseffekten förbättrats till 175 kW för quattro-modellerna och 135 kW för den testade bakhjulsdrivna versionen.
Audi har även gett Q4 en kraftfullare elmotor än tidigare, nu är det 210 kW eller 286 hk som gäller. Låter måttligt i elbilssammanhang men efter en veckas test kan jag säga, med stor övertygelse, att det lyfter en redan bra elbil till en ännu högre nivå.
Den nya elmotorn är inte ensam om att göra uppgraderingen av Q4 e-tron lyckad. Saker som tidigare kostade extra ingår nu som standard, och detta har skett utan massiva prishöjningar.




Hade Audi, Nissan, Skoda, VW och hela elbilsmarknaden ens nått den punkt där den är idag om inte Tesla hade dragit undan mattan för dem alla i början av 2023? Det tror jag inte. Varför skulle de?
Utan Tesla hade prispressen inte börjat förrän de kinesiska märkena till slut verkligen träffade rätt med priser och produkter. Konkurrens är det bästa som kan hända för marknaden (men inte för tillverkarna), och idag får man betydligt mer elbil för pengarna än man fick 2022.
Den nya elmotorn i Q4 e-tron är inte ett direkt resultat av Tesla-pressen, då den har varit under utveckling under en längre tid. Audi hade nog önskat att den varit klar för ett och ett halvt år sedan, men så är livet, som man säger. Och nu är den här för att imponera – den nya motorn.
Tidigare puttrade Q4 fram med 204 hk i den 40-variant som nu har ersatts av 45-varianten med 286 hk. Kräsna bilförare är inte orimliga om de önskade sig lite mer av den gamla Q4 e-tron-motorn. Lite mer kraft, lite mer för omkörningspotential, lite mer för den där irriterande korsningen.




Det är en känsla, men kanske pratar vi mindre om hästkrafter i elbilar än vi gjorde tidigare. Det får gärna gå snabbt, men om det inte står Porsche eller AMG på bilen, så är en eller två sekunder hit eller dit i acceleration helt oväsentligt.
Med en ökning på 82 hk och, ännu viktigare, ett vridmoment som svällt från 310 till 545 Nm, är Q4 e-tron 45 en bättre elbil än den gamla Q4 e-tron 40. "Fyrtio" var bra, så bilen går inte från snabb till vansinnigt snabb. Men den går märkbart snabbare, och de ibland nödvändiga omkörningarna på landsvägen hanterar 45-varianten utan problem. Man trycks tillbaka – men slås inte in i sätet.
Jag ser Q4 som en av de bilar i klassen som erbjuder högst komfort och de bästa köregenskaperna. Fjädringen är anmärkningsvärt stabil och bekväm, och den gör det inte bara bättre än Skoda Enyaq och Nissan Ariya – men den krossar Tesla Model Y i denna viktiga disciplin.
Utmärkt körställning, en styrning som varken är nervös eller obalanserad, mycket låg ljudnivå och en vändradie som en Toyota Aygo. Q4 är riktigt trevligt att köra.







Batteriet är oförändrat, så Q4 har inte fler kilowattimmar än tidigare. Den totala kapaciteten på 82 kWh (brutto) ger ändå mer räckvidd än förut, eftersom motorn inte bara är starkare – den är också mer effektiv än den gamla. Räckvidden har ökat från 508 kilometer till 530 kilometer, och förbrukningen har sjunkit med 1 kWh per 100 kilometer.
530 kilometer på en laddning bleknar i jämförelse med vad Renault, Peugeot och nu även Tesla erbjuder. Men det är svårt att se att någon annan än tjänstebilsförare som aldrig tar paus på motorvägen inte skulle kunna leva med den räckvidden.
Det är snarare laddningen man behöver ta hänsyn till. På de stora snabbladdarna, som ju typiskt används under långresor på motorvägen, kan Q4 ta emot 135 kW. Där ligger Audi tyvärr inte alls på nivå med Hyundai, Kia och Tesla i samma klass, där vi ser över 200 kW som maxkapacitet.
Det irriterar mig att vissa versioner av Q4 kan ladda snabbare. Q4 e-tron 45 quattro med fyrhjulsdrift och samma 286 hk har två elmotorer, men kan ladda med 175 kW.

Vi har nämnt konkurrenter från andra tillverkare ovan. Men eftersom Audi Q4 är en av flera bilar med VW-koncernens MEB-plattform finns kanske de svåraste konkurrenterna inom familjen. Nu har visserligen Audi några bra erbjudanden på privatleasing, men för den som tittar på kontantpris är Q4 långt dyrare än Skoda Enyaq, Cupra Tavascan och Volkswagen ID.4. Utan att vara nämnvärt lyxigare eller kännas mer premiu.
Det finns några platser i kupén där Audi har använt lite för mycket hårdplast, men det finns många andra ställen där intrycket är direkt motsatt. Infotainmentsystemet är läckert och enkelt, den digitala instrumenteringen perfekt och utrymmena tillräckliga för fyra vuxna.
Q4 e-tron ser ut som den har gjort sedan den presenterades, men den är nu mycket närmare att vara komplett. Den är klassens mest bekväma, och medan den varken är snabbast, billigast eller har längst räckvidd, är den en av de bästa.
SPECIFIKATIONER
Audi Q4 e-tron 45 Proline
Motor: Elmotor (bak) Effekt: 286 hk/300 Nm 0-100 km/h: 6,6 sekunder Toppfart: 180 km/h Förbrukning: 16,7 kWh/100 km Räckvidd: 530 kilometer Batteristorlek: 82 kWh Laddkapacitet: 135 kW Mått: 459/186/160 cm Tjänstevikt: 2.235 kilo Dragvikt: 1.200 kilo Bagagevolym: 520-1.490 liter Pris: 625.200 kr Privatleasing: Från 5.495 kr/mån Förmånsvärde: Från 5.455 kr/mån (Q4 45 e-tron 210 kW Proline)