Vit Hyundai Santa Fe parkerad vid grafittimålad vägg.
Tester & Provkörningar
16 april 2025

Test: Hyundai Santa Fe – en koreansk pansarvagn med sju säten

Man behöver inte överge alla ambitioner om en häftig familjebil bara för att man har många barn – något nya Hyundai Santa Fe är ett strålande exempel på.

Simon Petry Hallenslev

FOTO: Simon Hallenslev

Det är inte bara matbudgeten som drar iväg om man skaffar barn – framför allt när tvåan och trean kommer. Det blir också både dyrare och mer omständligt att välja bil. Så har det alltid varit, och det är ett av få områden där elbilarna ännu inte har lyckats ändra spelreglerna. Robusta familjebilar med sju säten (som inte är minibussar) är fortfarande en smal nisch. Därför kan man av ren nödvändighet tvingas bortse från de helelektriska alternativen och istället titta på laddhybrider. Här lyser Hyundai Santa Fe som en stjärna på himlen. Letar du efter en SUV med sju säten bör du åtminstone ägna den här koreanska pansarvagnen en tanke. Läs varför när jag testar Hyundai Santa.

Vit Santa Fe sedd bakifrån framför tegelbyggnad
Närbild från sidan av bakdelen på vit hyundai santa fe
Närbild på framdelen av vit Hyundai Santa Fe

Santa Fe har alltid tagit plats i stadsbilden, fysiskt sett. Ett naturligt resultat av att modellen från början varit avsedd för den nordamerikanska marknaden. För första gången på fem generationer är Santa Fe nu värd att uppmärksamma även tack vare designen. Från första till fjärde generationen har modellen varit stor, men också mjuk och konventionell. Två ord som inte längre passar in i beskrivningen. Designen har nu skarpa kanter, raka linjer och de karakteristiska H-formerna i fram- och bakljusen. I mina ögon utstrålar Hyundai Santa Fe en pondus som annars mest förknippas med Land Rover.

Oavsett vad man tycker om designen medför de kantiga formerna en tydlig fördel: maximalt utnyttjande av utrymme! Här finns inga sluttande taklinjer som sabbar frisyren, utan snarare en ocean av plats. Andra sätesraden är generös med både utrymme och smarta funktioner. Här finns solskydd, dubbla mugghållare, förvaringsutrymmen, USB-C-portar och justerbara säten med värme. Tredje raden får också mugghållare och USB-C, men inte samma benutrymme. Precis som vanligt är tredje raden reserverad för de yngsta i familjen. Det finns Isofix-fästen, och platsen räcker gott för barn upp till 1,50 meter.

Mörk förarmiljö i hyndai santa fe med vy över tegelvägg genom vindrutan
Närbild på mittkonsol och klimatreglage
Grå baksäten i Hyundai Santa Fe
Öppen baklucka med bakre sätesraden nedfälld i Santa Fe

Och interiören då?

Det är sällan barnen på andra och tredje raden som betalar kalaset. Därför är det väl rimligt att de vuxna i framsätena får något extra? Det får de verkligen i Santa Fe! Jag får återigen känslan av att Hyundai sneglat över axeln på ett märke som börjar med "L" och slutar med "and Rover". Det är kombinationen av en överskådlig layout, genomtänkta förvaringslösningar, rymlighet och fina material som får Santa Fe att stå ut. Föraren har två 12,3-tums skärmar framför sig i hög upplösning, med snabba processorer. Hyundais egna system är inte ledande i klassen vad gäller användarvänlighet, men man vänjer sig snabbt. Det underlättas av att det finns fysiska knappar och en separat klimatpanel. Passageraren har inte bara ett, utan två handskfack framför sig. Mittkonsolen rymmer två smartphones för laddning – trådlöst eller med kabel. Under mittkonsolen finns ett stort förvaringsfack, likaså i armstödet. Den mängd prylar som en stor familj producerar göms alltså effektivt undan. Kvaliteten kanske inte är helt i nivå med de brittiska aristokraterna som inspirerat Hyundai, men det är närmare än man tror. Testbilen har lädersäten med värme och ventilation samt innertak i mocka. Känslan av kvalitet är hög – precis som sittpositionen.

Stor – men smidig

Vi har nyligen testat konkurrenten Mazda CX-80 (läst testet här). Den bilen körs precis som den ser ut: tungt och klumpigt. Det väckte viss oro inför första provkörningen av Santa Fe – särskilt med pansarvagns-referensen i åtanke. I direkt jämförelse är Hyundai Santa Fe förvånansvärt lättkörd. Styrningen är väl avvägd, vilket gör bilen lättmanövrerad i parkeringsgarage och samtidigt stabil på kurviga landsvägar. Även chassit imponerar – bilen kränger inte och tar sig an ojämnheter på ett imponerande sätt. Smidig är ett stort ord för en bil på nästan fem meter, men det är så nära man kommer med en koloss som denna. Hybridsystemet däremot kan med rätta kallas smidigt. Övergången mellan el och bensin sker sömlöst. De nästan 100 elektriska hästkrafterna räcker gott för stadskörning, men med ett batteri på endast 13,8 kWh är räckvidden begränsad. De angivna 53 kilometerna blir i verkligheten omkring 35 kilometer, vilket gör att man snabbt bekantar sig med bensinmotorn. Trots att den fyrcylindriga motorn kopplas in smidigt, blir ljudnivån snabbt påträngande – likt en dammsugare – vid höga varvtal. Och höga varvtal krävs även för beskedlig acceleration på motorväg. Med 160 bensinhästar känns motorn ibland ansträngd utan hjälp från elmotorn. Utan eldrift blir Santa Fe törstig – rejält törstig. Under testet körde jag 200 kilometer med en snittförbrukning på 10,5 l/100 km. Här är CX-80 betydligt mer kapabel tack vare en starkare bensinmotor.

Vit Hyundai Santa Fe sedd framifrån framför tegelvägg

Pris, utrustning och konkurrenter

Jag nämnde i början att många barn och denna typ av bil hör till en dyr nisch. Hyundai Santa Fe börjar på 689 900 kronor med en utrustningsnivå som inte saknar något. Den kallas Advanced och kommer med utrustning som läderratt och eljusterbara framsäten, backkamera, nyckelfri åtkomst, 3-zons klimatanläggning, samt adaptiv farthållare och aktiv filhållningsassistent. Testbilen är en Calligraphy Line för 714 900 kronor, och det högre priset innebär ett brett spektrum av lyxutrustning. Här får man bland annat 360-graderskamera, ljudsystem från Bose, head-up display, avancerade LED-strålkastare, lädersäten och ett innertak klätt i mocka – samt solskydd och sätesvärme för baksätena. Det kostar, men det är svårt att komma ifrån för en bil i den här klassen.

En annan möjlig utmanare till Santa Fe är Skoda Kodiaq, där sju säten erbjuds i bensinversionen med 150 hästkrafter. Här är dock tredje sätesraden betydligt trängre. Samma gäller för Nissan X-Trail. När det kommer till elbilar med liknande kvaliteter finns KIA EV9 och minibussliknande VW ID. Buzz – bilar man också får betala en ansenlig summa för. Med andra ord – det är dyrt oavsett vad man väljer, och då är Santa Fe svår att räkna bort.

SLUTOMDÖME

Det går förstås inte att bortse från den klena motorn och den därmed höga bensinförbrukningen när elen tar slut. Och det är synd. För om man kunde det hade Hyundai Santa Fe fått nära full pott i min bok. Här finns kantig design kombinerad med en rymlig, välbyggd och smart interiör. Här finns köregenskaper som trotsar bilens storlek och skänker föraren trygghet från den höga förarplatsen. Och så har vi Hyundais fördelaktiga femårsgaranti utan kilometerbegränsning – ett stort plus. Priset är vad det är i denna nisch. Har man både behovet och pengarna, är Hyundai Santa Fe ett väldigt svårt alternativ att ignorera.

Specifikationer

Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid Calligraphy Line Motor: R4, 1 598 ccm, bensin + el Effekt: 253 hk/304 Nm 0–100 km/h: 9,3 sekunder Topphastighet: 180 km/h Förbrukning: 1,7 l/100 km CO2-utsläpp: 38 g/km Batterikapacitet: 13,8 kWh Elektrisk räckvidd: 54 km Mått (L/B/H): 483/190/173 cm Tjänstevikt: 2 165 kg Max släpvikt: 1 010 kg Bagageutrymme: 621–1 942 liter Pris: 714 900 kr (Santa Fe från 689 900 kr)

Läs mer om:

Andra tyckte detta var intressant

Blocket är en del av Schibsted Marketplaces.
Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna webbplats.Läs mer här