Foto: Colourbox
I den här artikeln kan du läsa om följande:
Vad du kan göra med din nuvarande bil när du köper en ny
Vilka alternativ du har om du vill sälja bilen
Hur du skrotar din bil
När du bestämmer dig för att köpa en ny bil har du flera alternativ för att göra dig av med den gamla modellen på ett bra sätt.
Vilken som är den bästa lösningen beror på bilens skick, men det är också avgörande om du själv kan tänka dig att sälja bilen till en ny ägare, eller om du vill sälja den till en förhandlare. Du kan självklart också välja den praktiska vägen: att skrota bilen.
De tre vanligaste lösningarna är:
Sälja din bil
Byta in din bil
Skrota din bil
Sälj din bil privat
Om din bil fortfarande är i bra skick bör du överväga att själv hitta en ny ägare. Det har aldrig varit lättare att sälja en begagnad bil: Du kan annonsera på en onlineplattform som Blocket och få bud från intresserade köpare redan samma dag.
Kanske känner du att du saknar den kunskap eller erfarenhet som krävs för att genomföra en bilförsäljning. Du bör veta att många oerfarna bilägare har gått samma väg som du och ändå avslutat affären helt utan problem.
Sälj din bil till en återförsäljare
Om du inte vill ge dig ut på marknaden med bilen kan du välja att sälja den till en bilhandlare. Undersök alltid på förhand vad liknande bilar säljs för på exempelvis Blocket innan du besöker den första bilhandlaren.
Var försiktig med den typ av försäljning där handlaren säljer bilen för din räkning. Denna typ av försäljning kallas kommissionsförsäljning eller anvisad försäljning. Du riskerar då konflikter om vem som är ansvarig för eventuella skador och fel som den nya ägaren kan råka ut för. Det kan också vara en bra idé att kolla upp en bilhandlare på förhand, exempelvis genom att söka information på internet och läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder.

Byt in din bil
Om du köper din nya bil hos en bilhandlare kan du överväga att byta in din gamla bil. Du och återförsäljaren kommer överens om värdet på din gamla bil, och sedan ingår det priset som en del av betalningen för din nya bil. Fördelen med denna modell är att du ofta kan få en ganska hög värdering av din gamla bil eftersom du ”i gengäld” köper en ny bil från återförsäljaren. Under alla omständigheter ska du se till att du är väl förberedd när du möter återförsäljaren. Det innebär att du har undersökt vad du kan få för din gamla bil hos andra återförsäljare. Det finns en viktig tumregel: Prata alltid med flera återförsäljare innan du fattar ett beslut. När du använder din gamla bil som inbyte är det viktigt att du inte ger återförsäljaren några garantier för den gamla bilen. Köpekontraktet ska återspegla bilens faktiska värde och skick, och när det är undertecknat ska det inte vara möjligt för återförsäljaren att hålla dig ansvarig för eventuella nya skador eller fel.
Skrota din bil
Om din bil är i så dåligt skick att den inte är värd att reparera kan du överväga att skrota den. Det är ett enkelt sätt att bli av med din gamla bil och samtidigt få pengar för den. Du blir inte direkt rik på att skrota din bil. Det finns inte längre någon statlig skrotningspremie i Sverige, så du får inte automatiskt någon ersättning för att skrota bilen. Om du skrotar en bil med förbränningsmotor och samtidigt köper eller leasar en elbil får du en skrotningspremie på 10 000 kronor. Om detta inte är fallet bör du alltid undersöka om din gamla bil verkligen inte har större värde i andra sammanhang, som vid försäljning till en bilhandlare eller som reservdelsbil till en auktoriserad bilverkstad.

Det kan självklart också vara så att du helt enkelt inte orkar lägga mer tid på din gamla bil. I så fall är skrotning ett snabbt sätt att bli av med bilen.
Du kan läsa mer om hur skrotning går till och vad du ska tänka på när du vill skrota din bil på Transportstyrelsens webbplats. Här finns också information om hur du hittar auktoriserade bilskrotare.