Sälj din bil tryggt

Sälj din bil tryggt

Läs våra tips för en trygg och säker affär när du säljer din bil.

Se upp för falska bilförmedlare

Var vaksam om du blir kontaktad av en bilförmedlare. I värsta fall kan en falsk förmedlare förmå dig att skriva ett ägarbyte, utan att du får betalt. 1. Kolla upp personen/företagets bakgrund. Gör sökningar och be om referenser. 2. Ring till företaget via de nummer du hittar på externa kanaler och säkerställ att du blivit kontaktad av någon som verkligen företräder företaget. 3. Sök på företaget i bolagsregistret, i nätforum och på t.ex. ARN ”svarta lista”. 4. Gör inget ägarbyte förrän du fått betalt. Avstå från checkbetalning. 5. Se upp med SMS/mail-erbjudanden från utlandet. Lämna inte heller ut ditt bankkontonummer.

Lägg till begagnatförsäkring

Lägg gärna till en begagnatförskring som gör bilaffären mellan privatpersoner tryggare, för både säljare och köpare. Dessutom skyddar begagnatförsäkringen mot oförutsedda fel på bilden. Det är du som säljare som tecknar begagnatförsäkringen på bilen, men den behöver bara betalas om bilen blir såld! Lär dig mer om vår begagnatförsäkring.

Stäm träff med köparen

Det kan vara bra att få lite koll på potentiella köpare innan ni träffas. En bra grej är att be om namn och telefonnummer för att kunna kolla uppgifterna. Bestäm sedan träff med potentiella köpare på neutrala ställen med folk runt om kring. Be gärna köparen att legitimera sig när ni ses. Detta gäller i synnerhet om du säljer särskilt exklusiva eller dyra objekt.

Kolla värdet på bilen

Är du osäker på om priset stämmer kan du kolla det estimerade värdet genom Blockets tjänst - Värdera bilen, det ger dig en uppfattning om priset är korret satt.

Ha koll inför provkörningen

Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörning. Tänk på att din stöldförsäkring kanske inte täcker förluster eller skador om du har lämnat över nycklarna till bilen. När köparen vill provköra bilen är det bäst att följa med på provkörningen. Om du inte följer med - ta något i pant, förslagsvis köparens legitimation.

Skriv köpekontrakt

Skriv kontrakt! Genom ett kontrakt kan köparen och du säkerställa att ni är överens om objektets skick, pris och vad som ingick i köpet, och ni kan enkelt i efterhand se vad ni har kommit överens om. Blocket erbjuder juridiskt giltiga köpekontrakt direkt via mobilen eller datorn som ni signerar med Mobilt BankID eller e-signering. Det är enkelt, tryggt och givetvis helt gratis. Gå till våra köpekontrakt.

Genomför köpet

Träffas på din bank för genomförande av betalning. Om Swish används, se till att skriva in bilens registreringsnummer i meddelandefältet för betalningen så att du i efterhand kan styrka vilket köp transaktionen gällde. För maximal trygghet kan ni använda Blocket betalning som en lösning.

Genomför ägarbytet

När ni ska ändra ägare på bilen görs det bäst digitalt via Transportstyrelsens app Då sker ägarbytet direkt. Ni kan också göra ägarbytet genom att skriva på ägaröverlåtelsen på bilens registreringsbevis och posta den till Transportstyrelsen, men se då till att du tillsammans med köparen postar den direkt och tänk på att det tar några dagar innan ägarbytet går igenom. Läs gärna Transportstyrelsens råd om ägarbyte. Om du står kvar som ägaren blir du skyldig att betala skatt och parkeringsböter.

Kontakta oss om du behöver råd

Vårt kundsäkerhetsteam jobbar ständigt för att du som användare ska kunna göra trygga och säkra affärer! Läs mer om vårt kundsäkerhetsarbete och ta kontakt med oss om du behöver råd eller om du misstänker bedrägeri.

Med den här kunskapen kan du känna dig trygg

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer