Bilbehov
Bil-passar

Vilken bil ska jag köpa?

Stor, liten, bensin eller el? Det blir alltmer snårigt att välja begagnad bil. Här är några frågor att ställa dig själv som hjälp att komma igång med bilköpet.

Vad ska jag använda bilen till?

Utgå ifrån dina dagliga behov och vad du vill använda bilen till. Funktionalitet är viktigast och tänk långsiktigt då dina behov kan komma att förändras. Hur många ska normalt sett åka i bilen, vilken typ av körning ska göras och hur långt samt hur ofta ska du köra?
Har du långt till jobbet är en bränslesnål bil billigare i det långa loppet, har du barn eller husdjur kan det vara nödvändigt med större utrymmen med plats för barnvagn, barnstolar samt annan utrustning, och så vidare.

Hur stor bil behöver jag?

Tänk på att välja rätt storlek på bilen. En för liten bil kanske inte ger plats till hela familjen eller golfbagen, men en onödigt stor bil är ofta dyrare och drar mer bränsle. På landet kan en större bil vara lämplig, medan en mindre bil kan passa bättre för stadskörning. Eller är det tvärt om för dig? Bilval är väldigt personligt!
Olika karosser fyller olika funktioner. Suvar, som blir allt mer populära, och klassiska kombibilar kan vara exempel på bra familjebilar medan en cabriolet skulle kunna ge mer livkvalité för den som vill känna vinden i håret på vägarna under sommarhalvåret. Sök efter olika bilmodeller på marknaden och titta efter vad som passar just dig.

Vilka tillval behöver jag?

En och samma bilmodell kan komma med eller utan tillval. Extravalen kan vara viktiga så det är en god idé att fundera på vad du behöver tidigt. Det kan handla om allt från säkerhet till underhållning. Exempel på olika tillval kan vara
  • dragkrok
  • backkamera
  • bättre strålkastare
  • gps
  • bluetooth
  • ljudsystem
  • taklucka.
Om du söker specifika tillval på andrahandsmarknaden kan det ibland vara svårt att hitta rätt på just den modell du är ute efter. Å andra sidan, när du väl hittar rätt, sparar du pengar på det eftersom en normalutrustad bil vanligtvis håller andrahandsvärdet bättre. Försök hitta en bil som har den utrustning du är ute efter då det är kostsamt att eftermontera saker som dragkrok och motorvärmare.
Tänk också över om det finns några förarassistanssystem som du värdesätter, exempelvis
  • nödbromssystem (ingriper för att varna dig och tar kontroll över bromsningen när du exempelvis inte verkar reagera vid en potentiell krock)
  • adaptiv farthållare (justerar bilens hastighet så att avståndet till bilen framför blir lagom)
  • avåkningsvarnare/lane assist (uppmärksammar dig på att bilen oavsiktligt är på väg att lämna körfältet).

Hur ser dina parkeringsmöjligheter ut?

Hur mycket du än älskar att köra din nya bil kommer den under största delen av tiden att stå stilla. Undersök därför hur dina parkeringsmöjligheter ser ut innan du väljer bil.
Har du eget garage behöver bilen först och främst få plats. Men den är givetvis mer säkrad i ett garage. Måste du istället parkera bilen på gatan är risken för dörruppslag och generella parkeringsskador högre - och då kan det vara värt att investera i en billigare bil.
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer