Köpa begagnad bil

Att köpa begagnad bil

Går du i tankar att köpa en begagnad bil? Ta del av våra enkla råd och tips från research till köp och ägarbyte.

1. Sondera utbudet på Blocket

Vilket pris är skäligt för en specifik bil- och årsmodell? Många söker svar genom att surfa annonser på Blocket långt innan man slår till. Lägg upp olika bevakningar i ditt Blocketkonto och följ prisutvecklingen beroende på utbud och säsong. Priserna kan också vara lägre i en angränsande kommun eller län. Genom bevakningen ser du också när en annons är “såld” vilket ger dig en bild av vad andra köpare anser vara skäliga priser.

2. Bakgrundskolla bilen

En bakgrundskoll av bilen börjar med registreringsnumret. Med hjälp av det kan du ta reda på vilka som ägt bilen, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring, samt i vissa fall hur bilens servicehistoria ser ut. Du kan också kolla hur mycket bilen är värd genom Blockets tjänst Värdera bilen. Så här gör du när du ska göra en bakgrundskoll av bilen.

3. När du kontaktar säljaren

Dags att kontakta säljaren? Läs annonsen noga och skriv upp eventuella frågor innan du ringer. Var petig med specifika frågor, speciellt om bilen finns långt bort, då det är onödigt att lägga restid på fel bil. Kanske ägaren kan skicka fler bilder? Är klädseln helt felfri? Några lackskador/repor? Läs gärna våra förslag på frågor att ställa till bilförsäljaren.

4. Så undersöker du bilen

På plats hos säljaren är det dags att ta på sig besiktningshatten. Det gäller att inte vara stressad utan ta sin tid att gå igenom bilen utvändigt, invändigt och testa både elektronik, körfunktioner och inte minst bromsarna. Ett riktigt bra tips är att ta med sig en vän eller familjemedlem – fyra ögon ser förstås bättre än två. Läs gärna vår guide för hur du gör en noggrann undersökning av bilen.

5. Kom överens om pris

Själva affären. Ofta finns mån till förhandling av priset beroende på om bilen har skönhetsfel eller andra brister. Om du gjort din läxa ordentligt vet du att exempelvis däcken är dåliga, bromsskivorna rostiga eller att det väntar en dyr storservice runt hörnet. Detta är argument som kan spara dig tusenlappar. Dubbelkolla bilens värde genom Blockets tjänst - Värdera Bilen. Be säljaren att teckna en begagnatförsäkring som skyddar mot oförutsedda fel på bilen, ni kan tillexempel använda er av Blockets egna begagnatförsäkring. Avstå från affären om du krävs på handpenning innan du sett bilen och skrivit köpeavtal. Handpenning är mycket ovanligt vid privataffärer. För att båda parter ska känna en ekonomisk trygghet kan ni med fördel använda Blocket betalning.

6. Fyll i köpekontrakt

Fyll i Blockets köpekontrakt så att både köpare och säljare är identifierade. Köpekontraktets främsta roll är att fungera som trygghet om oklarheter uppstår. När du som köpare fyller i kontraktet bör du dubbelkolla att uppgifterna på registreringsbeviset stämmer överens med körkortet vilket visar att säljaren verkligen äger fordonet. Påminn säljaren om hens upplysningsplikt. Här hittar du färdiga mallar för bilkontrakt.

7. Betala för bilen

Hur betalar man för en begagnad bil? Har man samma bank så är det smidigt att gör en överföring via internetbanken, då överförs pengarna direkt. Om man inte har samma bank är Swish ett alternativ där det ges en bekräftelse att pengarna inkommit. Swish fungerar i de flesta fall upp till 150 000 kronor. Om beloppet är högre eller Swish ej finns, rekommenderas att betalningen sker på köparens bankkontor där banken gör en överföring och köparen och säljaren får med sig ett kvitto. Ni kan med fördel använda Blocket betalning som är det absolut tryggaste sättet att sköta betalningen vid bilförsäljning.

8. Ägarbyte

Ägarbytet kan ske på 3 sätt. Det enklaste är genom Transportstyrelsens app Mina Fordon. Eller via Transportstyrelsens sajt. Det kan också ske genom att säljaren fyller i ägarbytet i registreringsbeviset och postar det till Transportstyrelsen. För bådas trygghet är det bäst att man postar det gemensamt. Detta steg sker oftast när köparen ser att pengar inkommit på kontot. Glöm inte att kontakta ditt försäkringsbolag och försäkra bilen innan du kör iväg.

Är du redo?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer