I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du provkör en begagnad bil som ett riktigt proffs, med tips på vad du bör tänka på före, under och efter turen. Häng med!
Förberedelser innan provkörningen
Lite planering och förarbete innan provkörningen gör att allt går smidigare. Här är några saker att ordna innan du sätter dig bakom ratten:
Kolla upp bilen i förväg: Kontrollera bilens historik och att säljaren verkligen är ägaren, så att du inte råkar köpa en stulen bil. Du kan t.ex. be om bilens registreringsnummer i förväg och använda exempelvis Transportstyrelsens tjänster eller en fordonshistorikrapport för att se tidigare ägare, obetalda skulder och besiktningshistorik.
Ställ frågor om historik: Fråga säljaren varför bilen säljs och hur den har skötts. Be att få se serviceboken och senaste besiktningsprotokollet. En fullständig servicehistorik och godkänd besiktning ger dig trygghet. Passa också på att fråga om kamremsbyte (om bilen har kamrem) och om bilen varit med om några olyckor eller större reparationer.
Planera provkörningen: Boka en tid som passar er båda, gärna i dagsljus så att du kan se bilen ordentligt. Planera en provkörningsrutt som inkluderar olika vägtyper – lite stadskörning, en sväng ut på landsväg och gärna en sträcka på motorväg. Då får du en helhetsbild av hur bilen beter sig i olika situationer. Avsätt minst 30 minuter för körningen så att du hinner känna in bilen ordentligt.
Ta med en vän om möjligt: Om du har en kompis eller familjemedlem som är bilkunnig, ta med vederbörande som stöd. Två par ögon och öron kan lättare upptäcka fel, och dessutom kan din vän ge en andra åsikt om bilens skick. Det är också trevligt att ha sällskap och någon att diskutera intrycken med efteråt.
Insistera på kallstart: Försök att provköra bilen från kallt tillstånd. Be säljaren att inte varmköra bilen innan ditt besök. När du kommer fram kan du känna på motorhuven – är den varm kan det tyda på att bilen körts nyligen. En kallstart avslöjar hur motorn beter sig när den varit avstängd länge. Om säljaren redan har värmt upp bilen kan hen försöka dölja startproblem eller missljud vid kallstart. Insistera vänligt på att få starta bilen själv från kallt läge.
Gör säljaren trygg: Glöm inte att ta med ditt körkort! Visa upp körkortet för säljaren innan ni kör i väg, så att hen vet vem du är. Det skapar förtroende. Om det är en privat säljare är det normalt att säljaren följer med under provturen – det handlar både om säkerhet och trygghet för båda parter. Låt säljaren hänga med på provkörningen om önskemål finns.
Under provkörningen – så ska du tänka
Nu börjar det roliga – dags att köra! Under själva provkörningen gäller det att vara uppmärksam på hur bilen beter sig. Använd alla sinnen: lyssna efter konstiga ljud, känn efter hur bilen reagerar och var uppmärksam både på diverse mätare och dofter. Här är en checklista för vad du bör göra och observera under körningen:
Lyssna efter ovanliga ljud: Stäng av radion och lyssna noga. Hörs några konstiga ljud när du kör? Till exempel skallrande, vinande eller ”klonkande” ljud över gupp? Sådana ljud kan indikera sliten fjädring eller hjulupphängning. Om du kör i 90–110 km/h på motorväg, lyssna efter vinande ljud (kan vara slitna hjullager eller vindljud från tätningar). Skrapande eller gnisslande ljud vid körning kan tyda på bromsar som behöver bytas. Alla ovanliga oljud är värda att notera och fråga säljaren om.
Känn på styrning och väghållning: Greppa ratten löst och känn efter om bilen drar åt något håll när du kör rakt fram på en jämn väg. En bil i bra skick ska gå stadigt rakt fram utan att du behöver korrigera hela tiden. Testa att släppa ratten försiktigt en sekund på en raksträcka (om trafiken så tillåter) – fortsätter bilen rakt? Om bilen drar snett kan det vara dags för en hjulinställning eller något fel i chassi/styrning. Känn också efter om det finns glapp i ratten eller om servostyrningen beter sig konstigt (hackar eller upplevs som trög).
Testa bromsarna: Se till att bromsa flera gånger under provturen, både genom att bromsa ”lätt” och med en panikinbromsning. Bilen ska bromsa rakt och bestämt utan att vibrera eller dra åt sidan. Om ratten skakar vid inbromsning kan bromsskivorna vara skeva. Lyssna också efter missljud – tjutande bromsar kan betyda slitna belägg, och skrapande metalliskt ljud tyder på att bromsbeläggen kan vara helt utslitna. Bromspedalen ska kännas fast och inte sjunka ända till golvet; om pedalen känns svampig kan det finnas luft i systemet eller problem med bromsvätskan.
Känn på fjädring och stötdämpare: Kör gärna över ett farthinder eller ojämnheter (försiktigt) för att testa fjädringen. Bilen ska fjädra mjukt och stabilt, utan att studsa flera gånger. Hör du kraftiga dunkar eller skrammel från hjulen när du kör över gupp kan stötdämparna eller bussningarna vara slitna. En bil med trötta stötdämpare känns ofta ostadig och gungig.
Motor och acceleration: Accelerera bestämt på en raksträcka och känn hur motorn reagerar. Motorn ska dra jämnt och piggt utan att hacka eller tveka. Tittai backspegeln när du accelererar hårt. Bolmar det rök från avgasröret? Blå rök kan betyda att olja förbränns (slitna packningar), svart rök kan indikera ofullständig förbränning eller bränsleproblem, och vit rök (efter att motorn är varm) kan tyda på kylarvätskeläckage. Vid jämn fart, lyssna om motorn går jämnt på alla cylindrar och om varvtalet håller sig stabilt. På tomgång ska motorn gå jämnt och fint.
Växellåda och koppling: Lägg märke till hur det känns att växla. I en manuell bil ska växelspaken glida i varje växel utan större problem. Äldre bilar kan naturligtvis vara knepigare. Om kopplingen tar allra högst upp innan bilen rör sig kan det betyda att den är sliten. I en automatväxlad bil ska växlingarna ske mjukt och metodiskt utan ryck eller konstiga ljud. Testa att från stillastående lägga i “Drive” och sedan “Reverse” – bilen ska växla direkt utan kraftiga ryck. Om automaten tvekar, rycker eller låter illa kan det vara tecken på problem med växellådan vilket kan bli kostsamt.
Komfort och praktiska detaljer: Känn efter om du sitter bra. Går det att justera stol och ratt så du hittar en bekväm körställning? Har du fri sikt åt alla håll och funkar backspeglarna för dig? Om du ofta kör med familjen, får alla plats och sitter de bekvämt? Prova att stänga av stereon och lyssna även på skrammel från inredningen – vissa bilar kan ha lösa inredningsdetaljer som vibrerar irriterande. Om möjligt, testa att parkera bilen också – känns koppling/gas/broms kontrollerade vid låg fart, och har bilen några döda vinklar som stör?
Utnyttja olika förhållanden: Kör gärna i olika miljöer och situationer. En tur på motorväg låter dig undersöka vindljud och stabilitet i högre fart. Stadstrafik testar koppling och lågfartegenskaper. Kanske hitta en tom parkeringsplats för att göra snäva svängar eller en U-sväng – då märker du om det knackar från drivaxlar (vanligt på framhjulsdrivna bilar vid fullt rattutslag). Om det regnar, testa vindrutetorkarna och se till att det inte läcker in vatten någonstans. Var inte rädd för lite sämre väder; halka kan till och med hjälpa dig prova ABS-bromsarna eller antisladdsystemet ordentligt.
Tips och varningsflaggor
Slutligen, här är några generella tips och varningsflaggor att ha i åtanke när du provkör och funderar på att köpa bilen. Tänk på att en ärlig säljare brukar uppmuntra att du gör en noga okulärbesiktning – om du möts av undanflykter eller stress kan det vara ett dåligt tecken.
Låt dig inte stressas: En del säljare försöker stressa köparen att fatta ett snabbt beslut. Om säljaren har väldigt bråttom, försöker påskynda provkörningen eller konstant påpekar att "flera andra är intresserade, bestäm dig nu", ta ett steg tillbaka. En bra affär tål att du tänker efter. Känn ingen press att skriva på något direkt. Om säljaren stressar dig eller känns allmänt opålitlig är det bättre att avbryta och fundera i lugn och ro – eller titta på en annan bil i stället.
Konstiga ursäkter eller bortförklaringar: Var uppmärksam på om säljaren kommer med mystiska förklaringar till potentiella fel. Exempel: "Motorlampan lyser bara för att sensorn är lite glapp, inget att bry sig om", "Luftkonditioneringen fungerar inte för att den bara behöver fyllas på" eller "bilen låter lite konstigt för att den har stått länge". Självklart kan sådana förklaringar stämma, men om säljaren bagatelliserar allting utan bevis (t.ex. kan inte visa upp kvitto på AC-service) så bör du vara skeptisk.
Tveksam historik: Om bilens historik är oklar eller om uppgifter inte stämmer, var på din vakt. Till exempel, om mätarställningen är anmärkningsvärt låg för årsmodellen men ratt och pedaler är väldigt slitna, kan mätaren ha manipulerats. Saknas servicebok eller senaste besiktningspapper? Det är viktigt att få klarhet i varför de saknas. Kolla upp antal tidigare ägare – många ägarbyten på kort tid kan tyda på att flera flytt ifrån bilen av en anledning. Hos Transportstyrelsen kan du även kontrollera om bilen varit krockad eller importerad, så du vet vad du köper. Om något i historiken inte känns rätt, fråga säljaren om förklaring och var extra försiktig.
Lita på magkänslan: Sist men inte minst – lita på din magkänsla. Om bilen kändes konstig att köra, säljaren verkade oärlig eller något bara inte känns bra, då har du all rätt att tacka nej. Det finns många begagnade bilar på marknaden, och det är bättre att gå vidare än att köpa en bil du inte är helt säker på. En seriös säljare förstår att du vill tänka efter. Ta inga onödiga risker, hur snygg eller billig bilen än verkar.
Med dessa tips i bagaget står du väl rustad för att provköra en begagnad bil som ett proffs. Lycka till med biljakten, och kom ihåg – en grundlig provkörning idag kan spara dig mycket bekymmer i morgon. Trevlig körning och hoppas du hittar din drömbil!