Nybörjarguide: köpa min första bil
Bilguiden sa koper du din forsta bil

Nybörjarguide: Så köper du din första bil

Det är mycket att tänka på när du ska köpa bil för första gången. Få snabbt koll på allt från bilkostnader till försäkringar.

Från nytt körkort till ny bil

Skaffat körkort? Grattis. Du kommer snart märka att morsan inte alls vill låna ut sin Ford så ofta som du skulle önska. Lösningen är, naturligtvis, att skaffa en egen bil. Blocket guidar - det här behöver du tänka på som förstagångsköpare.

1. Vad ska jag köpa för bil?

Tänk igenom vad du har för behov. Vad skulle du värdesätta hos en bil? Är prio stora utrymmen och plats för hunden, eller är det viktigare att kostnaderna är låga och miljöpåverkan liten? Du behöver tänka efter vilken bilmodell som kan matcha dina preferenser – och köp inte en större, starkare eller lyxigare bil än vad du behöver.

2. Vad kostar det att äga bil?

Utöver kostnaden för att köpa själva bilen kommer bilägande med en hel del andra utgifter. Skatt, försäkring och drivmedel till exempel. De kräver också besiktning, service och ibland reparation. För nyare bilar är värdeminskningen den överlägset största kostnaden för att ha bil, äldre bilar är generellt billigare att äga men kräver också oftare reparationer.
Läs även: Kostnader för att äga bil – få koll på din budget

3. Vågar man köpa en äldre bil då?

Naturligtvis tar man en risk om man köper en äldre bil, men det finns sätt att minska riskerna. Spana efter basmodeller med små motorer och sparsamt med utrustning. Dessa är oftast inte lika hårt körda och det är färre saker som kan gå sönder. Försök hitta ett välvårdat exemplar som har fått service som den ska och som helst inte har passerat alltför många ägare. Svenskbyggda bilar är ofta lättast att hitta serviceverkstäder till. Dock har japanska, och på senare år även koreanska bilar, generellt sett högre driftsäkerhet.

4. Ska man köpa privat eller hos en handlare?

Bilköpet hos en bilhandlare är lite dyrare än att köpa av en privatperson, men det kan också vara tryggare. Till exempel ska alla bilar över 30.000 kr ha en varudeklaration. I den ska bland annat ingå en bedömning av bilens skick, liksom info om skattekostnader och eventuella garantier. En annan fördel är att köp hos handlare täcks av konsumentköplagen, som omfattar ursprungliga fel på bilen även om tillverkarens nybilsgaranti gått ut. En tumregel, kanske främst för ovana bilköpare, kan därför vara att billigare bilar kan köpas privat medan dyrare bilar och bilar vars nybilsgaranti precis löpt ut med fördel köps på firma, då de oftast säljs med någon form av garanti.

5. Kan jag inte privatleasa i stället?

Privatleasing är ett allt mer populärt alternativ till köp. Här kan man få en ny bil till en rimlig låg, fast månadskostnad utan krav på kontantinsats. Framförallt handlar det om små bilmodeller i enklare utförande. Men det finns en baksida, använder man bilen mer än vad man uppgett i kontraktet, eller om man vid återlämnandet bedöms ha orsakat onormalt slitage, kan det bli väldigt dyrt. Att bryta kontraktet i förtid, som oftast löper på 2-3 år, kan också bli kostsamt. Leasing omfattas inte heller av konsumenttjänstlagen eller konsumentköplagen. Leasing kan fortfarande vara rätt alternativ för dig, så länge du är på det klara med vilka villkor som gäller.

6. Hur finansierar jag ett köp?

Både banker, bilhandlare och låneinstitut kan hjälpa till med lån för att finansiera ett bilköp. I dessa fall används bilen som säkerhet men det kan dock vara billigare att använda någonting annat som säkerhet, till exempel att utöka sitt lån på lägenheten eller huset – även om det är ett alternativ som få unga förstagångsköpare kan dra nytta av. Å andra sidan kanske man kan få fördelaktiga villkor hos sina föräldrar.

7. Vad ska man akta sig för?

Fall inte för första bästa bil, utan lägg tid på research och känn efter innan du bestämmer dig. En tumregel är att skicket spelar större roll än åldern och årsmodellen. – En välhållen 20-åring för några tusenlappar kan mycket väl vara ett tryggt köp. Men de kan vara sällsynta, så leta noga.

Vilken är din drömbil?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer