Foto: Colourbox
I den här artikeln kan du läsa om följande:
Hur du förhandlar om priset på en begagnad bil
Hur du förbereder dig inför förhandlingen med bilhandlaren
Vilken förhandlingsposition köparen har på marknaden 2023
När du köper en begagnad bil har du ofta möjlighet att förhandla om priset. I den här artikeln får du några av de bästa tipsen för hur du som köpare kan förhandla om priset på en begagnad bil.
Hur mycket kan man pruta på en begagnad bil?
För att lära oss mer om konsten att förhandla om priset på en begagnad bil har vi samarbetat med marknadsanalytikern Jan Lang från Bilbasen, den danska motsvarigheten till Blocket. Han är en av de främsta experterna på den danska begagnatmarknaden.
Enligt Jan Lang har de senaste åren varit svåra för köpare som gillar att förhandla. Men bättre tider kan vara på väg.
– Om vi ser tillbaka på 2021 och 2022 hade vi marknadsförhållanden där utbudet var mycket mindre än efterfrågan. Därför har det varit svårt att förhandla sig till en rabatt på begagnade bilar. Men på en mer normal marknad, som vi nu sakta är på väg in i, kan man oftast förhandla om priset på en begagnad bil, säger Jan Lang.
På grund av den svaga nybilsförsäljningen under 2022 fanns färre inbytesbilar tillgängliga på marknaden. Det minskade utbudet i kombination med hög efterfrågan ledde till stigande priser på begagnade bilar. Enligt Bilbasen steg priserna med 16 procent under 2022, vilket bromsade försäljningen av begagnade bilar i Danmark. Paradoxalt nog blev säljarens år också köparens år, eftersom priserna sjönk mot slutet av 2022, vilket också skedde i Sverige.
Jan Langs första råd är därför att som köpare undersöka de allmänna marknadsförhållandena. Är det köparens eller säljarens marknad? Både för att kunna utnyttja en stark förhandlingsposition om det är köparens marknad och för att justera sina förväntningar om säljaren realistiskt sett inte behöver ge rabatt.
Var väl förberedd
Jan Lang betonar också vikten av att vara väl förberedd inför förhandlingen.
– Om du vill pruta på priset måste det vara datadrivet. Du ska kunna hänvisa till andra, liknande bilar på marknaden, allmänna marknadsförhållanden, märke, körsträcka, färg, extrautrustning, och liknande. Vill du förhandla på ett bra sätt ska det bygga på fakta, säger Jan Lang.
Du bör också vara uppmärksam på eventuella skillnader mellan hur bilen beskrivs i annonsen och hur den ser ut i verkligheten.
– Om du kan påpeka något om bilen som inte riktigt motsvarar beskrivningen har du ett bra utgångsläge för att diskutera priset. Därför ska du både noga undersöka varför bilen är prissatt som den är och om det stämmer överens med verkligheten, förklarar Jan Lang.
Slå till om priset är rätt
Även om det kan kännas som en vinst att förhandla fram en rabatt, är det viktigt att behålla fokus – på bilen. Om bilen är den rätta och priset ligger inom rimliga gränser kan det vara riskabelt att vara alltför envis med att få ner priset. Populära bilar på begagnatmarknaden, som små stadsbilar och minibussar, säljs ofta snabbt. Om du väntar för länge kan du bli utan bil. Det är alltid viktigt att vara noggrann och kritisk till priset, men ibland är det dags att agera.

1. Ha koll på marknaden
Undersök vad som är ett rimligt pris för den bil du är intresserad av. Använd bilportaler som exempelvis Blocket.se för att jämföra priser på liknande modeller.
Det är också en bra idé att titta på modellens historik och undersöka årsmodell, motor, utrustningsnivå, körsträcka och eventuella skador. Om möjligt, prata med personer som har erfarenhet av samma modell för att få en bättre bild innan du möter säljaren eller bilhandlaren.
2. Visa att du är intresserad
När du hittar en bil som intresserar dig ska du kontakta den privata säljaren eller bilhandlaren och visa att du är seriöst intresserad. Det kan betyda att du tar dig tid att undersöka bilen och ställa relevanta frågor. Det är också en bra idé att vara redo att genomföra köpet och ha finansiering på plats om det behövs.
3. Känn av läget
Innan du beslutar dig för att åka och titta på bilen kan du kontakta säljaren och fråga om hon eller han är öppen för att diskutera priset. Om du planerar att förhandla kan du lika gärna vara ärlig om det från början.
Det är självklart också bra att klargöra att du inte förväntar dig att kunna pruta ner priset till hälften, utan att du generellt anser att det aktuella priset ligger på en rimlig nivå. Detta skapar en bättre grund för en konstruktiv förhandling vid mötet.
4. Bibehåll en trevlig ton
Det är viktigt att ha en vänlig och respektfull ton och vara trevlig under förhandlingen. Visa intresse för bilen och lyssna på vad säljaren har att säga. Undvik att framstå som överlägsen och respektera säljarens synpunkter. Genom att ha en god attityd och respektera säljaren ökar du dina chanser att nå en bra överenskommelse.
5. Fokusera på slutpriset
Sätt fokus på det slutliga priset snarare än bara rabatten. Fråga säljaren om hon eller han kan tänka sig ett bättre pris och förklara varför du tycker att priset bör justeras. Det viktigaste är att uppnå ett rimligt totalpris för bilen i stället för att insistera på en viss rabatt.
6. Var noggrann vid inbyten
Om du funderar på att byta in din gamla bil som en del av köpet ska du noga kontrollera vad inbytespriset är. Ibland kan bilhandlaren erbjuda ett bra pris på bilen du köper, men ett lågt inbytesvärde för din egen bil. Ta reda på vad du kan få för din bil på annat håll innan du bestämmer dig för att byta in den.